Aktuálně

28. 5. 202113:07

19. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

17. až 23. května 2021

Milí čtenáři,


tento týden byl netradičně zahájen mimořádným zasedáním Evropské rady v Bruselu. Lídři se letos poprvé setkali osobně právě v Bruselu, úplně prvním fyzickým zasedáním byl totiž neformální summit 7. a 8. května v Portu. Dále jsou pak na programu další zasedání Rady EU, Evropský parlament bude pracovat ve výborech a připravovat se na červnové plenární zasedání, které by se mělo uskutečnit ve Štrasburku.


Mimořádná Evropská rada se bude zabývat těmito čtyřmi tématy: covid-19, změna klimatu, vztahy mezi EU a Ruskem a stav provádění dohody EU - Spojené království o obchodu a spolupráci. V rámci již tradičního bodu ke covidu-19 se lídři zaměří na koordinaci reakce EU, včetně otázky vakcín a certifikátu EU pro covid. U změny klimatu pak navážou na závěry z prosincového jednání a budou diskutovat o dalších pokynech pro budoucí návrhy opatření na úrovni EU. Dále je také čeká strategická rozprava o vztazích s Ruskem. Pro ČR bude klíčové, aby bylo důrazně odsouzeno jeho chování a nepřiměřená opatření vůči členským státům a představitelům EU.


Hlavy států a vlád EU v Bruselu ve středu a ve čtvrtek vystřídají ministři zemědělství, které čeká jednání o budoucnosti Společné zemědělské politiky a strategii „Od zemědělce ke spotřebiteli“.
Ve čtvrtek a v pátek je pak na programu Rada pro konkurenceschopnost. Zaměří se na akt o digitálních službách a akt o digitálních trzích, aktualizaci nové průmyslové strategie pro Evropu, přezkum obchodní politiky nebo evropský výzkumný prostor.


Ve čtvrtek se dále uskuteční neformální zasedání ministrů zahraničních věcí, tzv. Gymnich. V Portugalsku budou ministři diskutovat o vztazích EU s Afrikou a o nevyřešených konfliktech ve východním sousedství EU.


V závěru pracovního týdne, v pátek, by mělo proběhnout, rovněž v Portugalsku, ještě neformální zasedání ministrů obrany.


Poslanci Evropského parlamentu se tento týden věnují práci ve výborech. Mezi hlavní témata patří digitální certifikát EU pro covid, reforma Společné zemědělské politiky, strategie EU pro biodiverzitu nebo priority nadcházejícího slovinského předsednictví.


Z událostí uplynulého týdne bych ráda připomněla dosažení dohody vyjednavačů Rady a Evropského parlamentu na zavedení digitálního certifikátu EU pro covid. Ten by měl během snad již končící pandemii usnadnit pohyb rámci EU. Měl by být k dispozici v digitální i papírové podobě a bude dokládat nejen dokončené očkování proti covidu, ale také negativní výsledek testu nebo prodělání onemocnění. Zejména s ohledem na začínající letní turistickou sezónu je velmi dobrá zpráva. ČR je navíc na rychlé spuštění certifikátů dobře připravena a účastnila se i pilotního testování.