Aktuálně

2. 6. 202113:59

Zahradu Strakovy akademie ozdobila socha česko-italského přátelství

Pověřená vedoucí Úřadu vlády ČR Tünde Bartha a mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Italské republiky v ČR Francesco Saverio Nisio ve středu 2. června 2021 v zahradě Strakovy akademie za účasti předsedy vlády Andreje Babiše slavnostně odhalili sochu česko-italského přátelství. Dílo studenta Adama Fejfara, vítěze soutěže pořádané Akademií výtvarných umění v Praze, bylo věnováno Úřadu vlády ČR Velvyslanectvím Italské republiky v ČR u příležitosti stého výročí jeho působnosti v Praze.

Bronzová socha prostřednictvím dvou zvířat, která jsou tradičními symboly obou zemí – italské vlčice a českého lva, symbolizuje přátelství mezi oběma zeměmi. Dílo koncipoval a vytvořil student Adam Fejfar, který se stal vítězem soutěže pořádané Akademií výtvarných umění v Praze pod záštitou Velvyslanectví Itálie, uskutečněné za podpory společnosti Generali Česká pojišťovna, a. s.

Ráda bych poděkovala přímo vám, pane velvyslanče, za to, jak se v České republice osobně podílíte na rozvoji vztahů mezi našimi zeměmi, o čemž svědčí právě i naše spolupráce při hledání vhodného místa pro instalaci této sochy. A zároveň mi dovolte, abych vám i všem občanům Itálie srdečně pogratulovala k dnešnímu státnímu svátku Festa della Repubblica,“ řekla při slavnostním odhalení Tünde Bartha.

Sousoší vlčice a lva mělo být původně předáno 10. prosince 2019 právě u příležitosti stého výročí otevření italského velvyslanectví v ČR. V původním datu se ale nepodařilo akci uskutečnit, poté předání zdržela pandemie koronaviru. Reálné datum předání je však rovněž symbolické, neboť 2. června se v Itálii každoročně slaví Festa della Repubblica. Svátek Republiky je připomínkou referenda z 2. června 1946, kdy se italská populace v prvním všeobecném hlasování, kde mohly hlasovat i ženy, rozhodla pro ukončení vlády dynastie Savojských a pro přechod na republikánský režim. Letos tedy od tohoto významného milníku italské historie, vzniku Italské republiky, uplyne právě 75 let.

Na oplátku a na důkaz česko-italské vzájemnosti připravuje Česká republika projekt zaslání bronzové sochy učitele národů Jana Ámose Komenského do Říma. Z podnětu premiéra Babiše se v současnosti jedná v součinnosti ministerstev školství a zahraničních věcí o jejím zhotovení a umístění v hlavním městě Itálie.