Aktuálně

7. 6. 202112:05

Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

24. až 30. května 2021

Milí čtenáři,


je před námi červen, který by se s trochou nadsázky dal označit za měsíc summitů. Kromě tradiční Evropské rady, která je naplánovaná na 24. a 25. června, se můžeme těšit na summit skupiny G7, summit NATO a summit EU – USA. Vše začne až s koncem příštího týdne, přípravy jsou však v plném proudu.


Tento týden je na programu jediné jednání Rady EU, a sice Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku, které se uskuteční v Lucemburku. V Evropském parlamentu proběhnou schůze jednotlivých výborů a přípravy na plenární zasedání. To by se mělo uskutečnit od pondělí 7. června ve Štrasburku, poprvé od vypuknutí pandemie. Je nicméně možné, že Konference předsedů ještě cestování do Štrasburku a zpět přehodnotí. Ve výborech poslance čeká mimo jiné výměna názorů s komisařkou Vestagerovou k návrhu nařízení na harmonizaci pravidel v oblasti umělé inteligence, diskuze se zástupci americké administrativy o rozdílech v plánech obnovy EU a USA ve vztahu k pandemii covid-19 nebo hlasování o Zprávě Komise o vládě práva za rok 2020. Rada pro dopravu, telekomunikace a energetiku má první den na
pořadu jednání obecný přístup k jednotnému evropskému nebi 2 +, směrnici o užívání najatých vozidel a směrnici o uznávání osvědčení třetích zemí. Ministři se dále budou věnovat roli železnice pro udržitelnou a inteligentní mobilitu nebo návrhu na změnu směrnice o Eurovinětě. Druhý den je v části telekomunikace čeká politická diskuze na téma "Digitální kompas 2030: Jak vytyčit cestu k digitální budoucnosti EU?".


Jedna významná událost nás tento týden čeká i doma, a to ve čtvrtek, kdy se v Hrzánském paláci uskuteční zahajovací akce ke Konferenci o budoucnosti Evropy v ČR. Těším se, že půjde o příležitost, jak upozornit na možnosti, jak se do Konference zapojit, neboť se jedná o akci, která je primárně určena občanům a která právě jim umožňuje přispět k diskuzi o budoucím směrování našeho kontinentu. Informování o možnostech zapojení tedy nesmíme v žádném případě podcenit. Už proto, že jednotná evropská digitální platforma, prostřednictvím které se každý může o své názory a podněty podělit, je dostupná v národním jazyce, což zapojení výrazně usnadňuje.