Aktuálně

30. 6. 202116:42

Premiér Babiš se zúčastnil summitu předsedů vlád V4 v Katovicích

Předseda vlády ČR Andrej Babiš se ve středu 30. června 2021 v Katovicích zúčastnil závěrečného summitu předsedů vlád V4 během polského předsednictví, na kterém Polsko symbolicky předalo předsednictví Maďarsku. K hlavním tématům jednání patřily migrace a budoucnost Evropy.

Na úvod jednání se předsedové vlád ohlédli za uplynulým polským předsednictvím, které se neslo ve znamení pandemie covid-19. „Děkuji Polsku, že i za tak těžkých podmínek dokázalo úspěšně předsedat našemu uskupení,“ uvedl Andrej Babiš.

Jedním z hlavních témat jednání byla také migrace, o které diskutovali lídři i na nedávné Evropské radě. „Země V4 se dlouhodobě shodují v pohledu na reformu migrační politiky. Naší prioritou musí být vytvoření speciálních partnerství se sousedními tranzitními zeměmi a zeměmi původu. Ta musí být založená na prevenci nelegální migrace, návratech a boji proti převaděčůmm“ řekl premiér Babiš. V návaznosti na migraci se předsedové vlád věnovali i reformě schengenského prostoru.

V kontextu nedávno zahájené Konference o budoucnosti Evropy se předsedové vlád věnovali také budoucnosti EU. Mezi zásadní témata patřily oživení po pandemii covid-19 či klimatická politika. V zásadních bodech, jako je nezastupitelná role jaderné energie v energetickém mixu, panuje mezi premiéry V4 shoda.

Lídři zemí V4 řešili také budoucnost vnitřního trhu. „Vnitřní trh je důležitý pro nás všechny a nefunguje. Stále se nám nedaří odstranit překážky pro naše firmy, živnostníky, kteří chtějí podnikat v celé Evropě,“ dodal český předseda vlády.

Český premiér také poděkoval státům V4 za rychlou pomoc poté, co řadu obcí na jihu Moravy zasáhlo tornádo.