Aktuálně

14. 8. 202121:25

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu jednalo o vývoji v Afghánistánu

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu (BRS) projednalo na svém zasedání v sobotu 14. srpna 2021 vývoj situace v Afghánistánu a evakuaci české ambasády v Kábulu. Dále rozhodlo o evakuaci zaměstnanců české ambasády z řad místních sil a afghánských tlumočníků. Schůzky se účastnil předseda vlády a ministři zahraničních věcí a obrany.

O záležitosti jsme již v pátek večer jednali s ministrem Kulhánkem, se kterým jsme ve stálém telefonním spojení. Dnes večer jsme si potvrdili kroky, které budou následovat. Děláme vše proto, aby se naši diplomaté vrátili v pořádku domů. Co se týče pomoci spolupracovníkům české armády, chceme se o ně postarat, pracujeme na tom a máme na to plán. Teď se ale situace rychle zhoršuje, a proto jsem svolal Bezpečnostní radu státu. Od začátku jsem kritizoval odchod z Afghánistánu a bohužel se teď potvrzuje, že to byla chyba,“ řekl po jednání předseda vlády Andrej Babiš.

Předsednictvo projednalo stažení pracovníků české ambasády na letiště tak, aby byla zajištěna jejich bezpečnost. „Bezpečnostní situace v zemi se radikálně změnila. V tuto chvíli podnikáme veškeré kroky tak, aby naši diplomaté mohli bezpečně opustit Afghánistán. Postaráme se rovněž o místní síly na naší ambasádě, tak jak to dělají všechny evropské státy. Tito lidé sloužili České republice a my za ně máme plnou zodpovědnost. Ženám a malým dětem našich spolupracovníků hrozí smrt a mučení. Prostě tohle nemůžeme připustit,“ uvedl ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek.

Dalším tématem zasedání byla pomoc spolupracovníkům české armády. „Práce tlumočníků si vážím. O tlumočníky a jejich rodiny se postaráme. A ty, kteří projevili zájem o přemístění do ČR, přemístíme,“ upřesnil ministr obrany Metnar.

Evakuační lety budou probíhat v nejbližších několika dnech. Vzhledem k vyostřené bezpečnostní situaci v Afghánistánu a obrovské hrozbě pro naše spolupracovníky není možné komentovat do ukončení operace další detaily. 

Jak Ministerstvo zahraničních věcí, tak Ministerstvo obrany budou nadále situaci v zemi sledovat a koordinovat.