Aktuálně

19. 8. 202117:35

Vláda schválila změnu podmínek pro hrazení preventivních testů

Kabinet na svém dnešním jednání rozhodl, že preventivní testy na covid-19 budou mít od září hrazené z prostředků zdravotního pojištění pouze osoby do 18 let, lidé mezi první a druhou dávkou očkování a pak ti, kteří budou mít od lékaře potvrzenou kontraindikaci očkování. Tyto testy slouží například k prokázání bezinfekčnosti při cestování, návštěvě restaurací nebo kulturních a sportovních akcí.

„Od září jsme se rozhodli zrušit hrazení testů z veřejného zdravotního pojištění bez předchozí indikace lékařem nebo krajské hygienické stanice. Očkování je totiž nyní již dostupné pro všechny osoby nad 12 let, které o něj projeví zájem. K očkování se dnes mohou lidé buď přihlásit na stránce www.ceskoockuje.cz a nebo mohou přijít do více než stovky míst, kde dnes očkujeme ne počkání. Testování stojí české zdravotnictví měsíčně stovky milionů korun. I nadále pak zůstane v provozu páteřní síť testovacích míst, takže by se nemělo stát, že by lide neměli možnost se nechat otestovat,“ objasňuje změny ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.                             

Až dosud platilo, že nárok na úhradu preventivních  testů mají všechny pojištěné osoby. A to na jeden antigenní test týdně a dva PCR testy měsíčně. Od září bude preventivní testování hrazeno jen osobám do 18 let a rozočkovaným lidem, kteří jsou mezi 1. a 2. dávkou, nebo jim ještě neuplynulo 14 dní od 2. dávky či v případě Janssenu 14 dní od 1. dávky. Bezplatné preventivní testy budou mít také lidé, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat. Hrazené i nadále  budou testy indikované lékařem.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví