Aktuálně

3. 9. 202116:44

Výstava Úřadu vlády oceňující práci dobrovolníků již rok putuje Českem

Putovní výstava Česká vlna solidarity aneb občanská společnost v boji proti covid-19, kterou uspořádal Sekretariát Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, oslaví 4. září 2021 rok od svého představení veřejnosti. Za tu dobu si ji mohli prohlédnout zájemci v Praze, Prachaticích, Ústí nad Labem a Moravské Třebové, v dalších českých a moravských městech se její uvedení plánuje.

Putovní fotografická výstava Česká vlna solidarity aneb občanská společnost v boji proti covid-19 mapuje ohromnou vlnu solidarity a dobrovolnické pomoci, kterou vyvolala na jaře 2020 pandemie nemoci covid-19. Sekretariát Rady vlády pro nestátní neziskové organizace se tehdy rozhodl tyto nezištné aktivity zmapovat a zhmotnit do výstavy.

Fotografie dokládající nasazení, s jakým jejich dobrovolníci šili zpočátku nedostatkové roušky, pomáhali distribuovat zdravotnický materiál, ochranné pomůcky i potravinovou pomoc, pomáhali rodinám a dětem s výukou i doučováním a starali se o volný čas dětí zaměstnanců v první linii, zaslalo na výzvu Úřadu vlády přes 200 neziskových organizací.

Na slavnostním zahájení výstavy 4. září 2020 v Lichtenštejnském paláci jejich práci ocenil i premiér Andrej Babiš, který zdůraznil, že právě pomoc, solidarita a soudržnost je to, co pomáhá překonat toto těžké období. Záštitu nad výstavou převzala zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková.