Aktuálně

8. 9. 202114:51

Premiér Babiš udělil medaile Karla Kramáře za úspěšnou evakuaci z Afghánistánu

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš udělil ve středu 8. září 2021 medaili Karla Kramáře za osobní statečnost a profesionální nasazení při evakuaci českého zastupitelského úřadu v Kábulu v extrémních podmínkách velvyslanci České republiky v Afghánistánu Jiřímu Balounovi, zástupci velvyslance Štěpánu Konopáskovi a dalším 24 oceněným.

Medaili z rukou premiéra obdržela i hospodářka velvyslanectví ČR v Afghánistánu Zuzana Černá Vondráčková. Za plánování, řízení a mezirezortní koordinaci Operace E obdrželi toto ocenění rovněž velitel Velitelství pro operace Armády České republiky generálporučík Josef Kopecký, zástupce náčelníka generálního štábu generálmajor Milan Schulc a náčelník odboru řízení operací Velitelství pro operace Armády ČR plukovník Josef Nejedlý.

Předseda vlády udělil medaili za nadstandardní zabezpečení leteckého úsilí Armády České republiky ve prospěch Operace E kapitánovi vojenského leteckého speciálu A 319 plukovníkovi generálního štábu Liborovi Tomolyovi, kapitánovi vojenského leteckého speciálu A 319 majorovi Michalovi Malému. Za nadstandardní zabezpečení Operace E v extrémních podmínkách na území Afghánistánu a vzornou reprezentaci Armády České republiky v zahraničí premiér ocenil i 18 příslušníků Armády České republiky a Vojenské policie.

„Všem oceněným patří velké díky za naprosto profesionální výkony a příkladnou reprezentaci České republiky. Pokud hledáte hrdiny této mimořádné operace, stojí dnes před vámi. A je mi ctí, že jim za jejich hrdinství můžu udělit cenu premiéra, medaili Karla Kramáře,“ uvedl v projevu během slavnostního ceremoniálu v Lichtenštejnském paláci premiér Andrej Babiš.

Medaile Karla Kramáře je udělována předsedou vlády a byla vytvořena u příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována po prvním československém předsedovi vlády Karlu Kramářovi.