Aktuálně

20. 9. 202116:51

Budova porodnice U Apolináře se dočká generální rekonstrukce za miliardy

Výměna inženýrských sítí, oprava zastaralé fasády a střechy, vybudování nového sociálního zázemí a moderních pokojů, komplexní rekonstrukce porodních sálů nebo výstavba zcela nového pavilonu neonatologie s vysoce specializovanou péčí o předčasně narozené děti. Tak bude vypadat generální rekonstrukce Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) a 1. lékařské fakulty UK „U Apolináře“, kde za téměř 150 let její historie pomohli lékaři na svět již více než půl milionu dětí. Projektový záměr rekonstrukce budovy kliniky dnes symbolicky předal ředitel VFN David Feltl předsedovi vlády Andreji Babišovi a ministru zdravotnictví Adamovi Vojtěchovi. Modernizace za 4,5 miliardy korun má být hotova do roku 2030.

„Stejně jako je VFN klíčovou nemocnicí českého zdravotnictví, patřila vždy i její gynekologicko-porodnická klinika mezi ta nejvěhlasnější pracoviště nejen u nás, ale i v Evropě. Péče v tomto zařízení je na špičkové úrovni, historická budova a prostředí kliniky ale chátrá a již neodpovídá potřebám dnešní medicíny. Za dobu své téměř stopadesátileté historie neprošla žádnou celkovou obnovou. Na nové trendy vždy reagovala jen drobnými vnitřními dispozičními úpravami a dílčí modernizací technologií. Jsem proto rád, že se konečně budova dočká zasloužené modernizace,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví již udělilo nemocnici registraci na tzv. předprojektovou fázi, která spočívá ve zpracování nezbytných průzkumů a geodetickém zaměření. Následovat bude stavební program, architektonická soutěž a výběr zpracovatele projektové dokumentace. Samotné stavební práce by měly začít v roce 2025. „Nedílnou součástí příprav a realizace stavby bude spolupráce s odborníky na památkovou péči a zachování genia loci celé lokality. Rekonstrukce se navíc uskuteční za plného provozu klinik s minimálním omezením. Proto plánujeme začít s přístavbou nového pavilonu na jižní hranici pozemku, kam budeme moci postupně stěhovat jednotlivá pracoviště či operační sály. Jsem rád, že máme takovou podporu zřizovatele a že se naše gynekologicko-porodnická klinika zase posune dál,“ řekl ředitel VFN prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA a doplnil: 

„Již nyní posouváme do poslední fáze projekt přestavby starých porodních boxů a jednoho operačního sálu na moderní prostory. Projekt je hotov a brzy se pustíme do samotné rekonstrukce. Velká přestavba tak dostává již nyní reálné obrysy.“

V rámci komplexní obnovy kliniky projde technickou opravou celá budova vně i uvnitř. V nevyhovujícím stavu je nyní střecha, římsy i fasády z lícových cihel. Vybudovat je nutné nové zázemí pro lékaře a personál, prostory pro stravování rodiček nebo kompletní moderní sociální zařízení. Součástí projektu je i rekonstrukce stávajících porodních sálů, kde po modernizaci zůstanou jen operační sály pro nejnáročnější případy a nově pooperační oddělení (JIP) pro matky. Původní nevyhovující porodní boxy budou přesunuty do moderních porodních pokojů s neprůzvučnými stěnami a s nezbytným zázemím pro matky a jejich doprovod.

Ve stávající budově tak přibude šest porodních boxů a dalších čtyřicet pokojů pak nabídne přístavba nového pavilonu neonatologie, která je významným prvkem generální rekonstrukce. „Neonatologická část kliniky zajišťuje kompletní péči o novorozence a je superkonziliárním centrem pro nezralé jedince především v nejnižších váhových kategoriích. Svou kapacitou a rozsahem poskytované péče patří k největším v Čechách. Léčba nezralých dětí trvá často měsíce a vyžaduje přítomnost rodičů. Výstavbu nového pavilonu proto velice vítám. Vzniknou tak rodinné jednotky intenzivní a resuscitační péče, tzv. Family NICU, které jsou ve vyspělém světě naprosto běžné. Díky moderní ošetřovatelské péči, jejíž součástí je i matka a otec, se nejen prokazatelně zlepšuje prognóza nezralých dětí, ale posilují se zároveň rodinné vztahy,“ vysvětlil prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc., vedoucí lékař Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK.

„Jsem rád, že nás v rámci oslav 190. výročí narození českého architekta, stavitele a mecenáše Josefa Hlávky navštívil premiér Andrej Babiš společně s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Při této příležitosti ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl premiéra a všechny přítomné informoval o hotovém projektovém záměru rekonstrukce gynekologicko-porodnické kliniky a výstavby neonatologického centra. Tento materiál byl již předán na Ministerstvo zdravotnictví ČR a přípravné práce na projektu dále zdárně pokračují,“ informoval přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK prof. MUDr. Alois Martan, DrSc.

Generální rekonstrukce a přístavba nového pavilonu má být dokončena v roce 2030. Stát za ni zaplatí přes 4,5 miliardy korun.

Zdroj: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze