Aktuálně

11. 10. 202116:46

Vláda schválila návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury i návrhy na povýšení do generálských hodností

Vláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 11. října 2021 schválila návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2022 a střednědobý výhled hospodaření této organizace na roky 2023 a 2024. Projednala také návrhy na povýšení příslušníků ozbrojených sil a hasičů do generálských hodností u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu 28. října. Návrhy budou předloženy prezidentu republiky.

Státní fond dopravní infrastruktury bude v příštím roce disponovat částkou 130,582 miliardy korun, což je o více než tři miliardy více než letos. Na investice půjde 88,5 miliardy, zbytek tvoří neinvestiční výdaje. Kromě příjmů ze státního rozpočtu návrh rozpočtu počítá i s výraznými příjmy z evropských zdrojů, a to v celkové výši 46 miliard korun. V dalších letech vláda počítá s výdaji ve výši 96,7 miliardy korun v roce 2023 a 90,4 miliardy korun v roce 2024. Záměrem vlády také je zapojit vyšší podíl soukromých finančních prostředků formou PPP projektů.

Vláda projednala a schválila také pět materiálů s návrhy na povýšení vojáků, policistů, hasičů, celníků a příslušníků Vězeňské služby do generálských hodností. Premiér Andrej Babiš navrhl, aby prezident republiky u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu 28. října jmenoval ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů, brigádního generála JUDr. Bc. Radima Dragouna, Ph.D., do hodnosti generálmajora. Další návrhy na povýšení předložili ministr obrany (více v tiskové zprávě rezortu), 1. místopředseda vlády a ministr vnitra, místopředsedkyně vlády a ministryně financí a ministryně spravedlnosti. Mezi kandidáty na povýšení figurují například ředitel Krajského ředitelství police hl. m. Prahy brigádní generál Ing. Tomáš Lerch, náčelník Vojenské policie brigádní generál Ing. Miroslav Murček, generální ředitel Generálního ředitelství cel Mgr. Milan Poulíček či ředitel odboru personálního Generálního ředitelství Vězeňské služby České republiky plukovník ve výslužbě Ing. Marian Prokeš.

Kabinet projednal a schválil také záměr Úřadu vlády ČR zrekonstruovat administrativní budovu na nábřeží Edvarda Beneše, č. p. 627 pro potřebu Úřadu vlády ČR. Jedná se o rozlehlý objekt bývalého Domu kultury těla, součásti Klárova ústavu slepců, který stojí naproti přes ulici Strakově akademii. Od roku 2019 je v majetku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a z rozhodnutí dislokační komise je jeho uživatelem Úřad vlády ČR, pro který je tato budova strategickým objektem především s ohledem na zajištění bezpečnosti předsedy vlády, členů vlády a dalších veřejných činitelů, kteří Strakovu akademii navštěvují. Úřad vlády má v úmyslu objekt podrobit nutné rozsáhlé rekonstrukci, která si vyžádá odhadem 1,015 miliardy korun, a po jejím dokončení v roce 2028 jej využívat pro administrativní a reprezentativní účely.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-11--rijna-2021-191119/.