Tiskové konference

13. 10. 202117:19

Tisková konference k ukončení činnosti dodavatele energií Bohemia Energy, 13. října 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci po ukončení dodavatele energií Bohemia Energy. Nejprve bych o slovo chtěla požádat pana premiéra Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové, bohužel máme tady velice nepříjemnou situaci, kdy známý dodavatel energií Bohemia Energy oznámil, že ukončuje platnost dodávky elektřiny a plynu. My jsme o této situaci věděli, bohužel ty informace chodily a my jsme to řešili už od včera. Od rána máme k tomu jednání, teď jsme jednali taky s ERÚ.

Nejdůležitější je, že lidi nemusí mít strach. Že skutečně se nemůže stát, že by nedostávali elektřinu nebo plyn. To je samozřejmě to nejdůležitější sdělení, protože my tady máme mechanismus takzvaného dodavatele poslední instance. To znamená, že šest měsíců od této bohužel negativní události si spotřebitelé můžou vybrat náhradního dodavatele.

Bohužel u Bohemia Energy dlouhodobě docházelo k velice negativním jevům – nekalé obchodní praktiky, klamavé praktiky, dokonce šmejdské praktiky, takže skutečně tahle firma nemá vůbec dobrou pověst a ERÚ to řešilo opakovaně, řešilo to pokutami.

Ale tato zkušenost nás vede k tomu, abychom zásadním způsobem i změnili zákon. Přece není možné prodávat nějaké zboží, které nemám nakoupené. To je skutečně velice nezodpovědné a pan vicepremiér určitě bude informovat podrobně o tom, že my i hlavně kvůli této firmě jsme změnili ten zákon, takzvaný zákon proti energetickým šmejdům.

Já bych chtěl hlavně vyzvat ty dodavatele poslední instance, všechny dodavatele a taky samozřejmě dceřinou společnost státu ČEZ, kde sedí zástupci ve správních, dozorčích radách, aby udělali maximum pro to, aby zkrátka tato situace nebyla zneužita proti lidem. Není možné, aby skutečně tuto situaci někdo zneužil.

Na to, aby to nebylo zneužito, bych vlastně chtěl taky vyzvat ERÚ, aby se zamysleli nad zastropováním ceny pro toho nového dodavatele pro tyto spotřebitele, kteří byli oklamáni. Takže to je další věc, aby ERÚ promyslel, jakým způsobem zabránit tomu, aby tito dodavatelé to nezneužili. Ale já doufám, že všichni jsme si vědomi, že 900 tisíc domácnosti to vypadá, že bylo oklamáno a že toto nenastane.

My jsme samozřejmě kromě tohoto případu řešili celkově nárůst energií pro naše občany a v pondělí na vládu jsem požádal pana vicepremiéra, aby předložil ten návrh kompenzace pro 4,3 milionu domácností, kde chceme lidem zaplatit tu položku těch obnovitelných zdrojů, těch 500 korun, 2,5 megawatt, vychází to včetně DPH asi 1 500 korun na domácnost.

Ty zdroje získáme z toho, že jsme konečně zdanili solární barony, že jsme zdanili ten solární tunel a že pan prezident odsouhlasil ten zákon, takže tady máme ty zdroje a je to rozhodnutí vlády. Vláda to může rozhodnout a jsem přesvědčen o tom, že to takhle musíme rozhodnout.

To je částečná kompenzace a druhá věc, o které jsem už mluvil minulosti, je že, ano, očekává se nárůst energií příští rok, ale máme tady možnost mechanismu snížení DPH z 21 procent na nulu. A to je samozřejmě zákon a já chci, aby vláda tento zákon projednala a aby ho poslala do Sněmovny, a my budeme chtít, aby nová koalice to odsouhlasila. Protože pokud by se to podařilo a my na tom budeme trvat, aby se to podařilo, my máme možnost de facto lidem vlastně přispět tak, aby ten nárůst elektřiny de facto nepocítili. To je samozřejmě velice důležité.

Takže tuto situaci řešíme celý den. Já jsem si nikdy neuměl představit, že tyhle praktiky, které jsme zažívali v minulosti v devadesátkách, se znovu objeví a musíme z toho vyvodit důsledky a zkrátka změnit ten zákon, aby k tomuto nedošlo. ERÚ měl nějaké kompetence kontrolovat, dával tam pokuty, ale tenhle zásadní problém, prostě podle mého názoru je to podvod, protože nemůžu něco prodávat, co jsem nenakoupil, není tam řešen a je to samozřejmě úkol pro změnu zákona tak, aby se tohle už nemohlo opakovat.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, ministr průmyslu, obchodu a dopravy pan Karel Havlíček.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Dobrý den, já teď popíšu vlastně ten postup, který by měl vnímat každý zákazník, pokud se dostal do té situace, že je klientem Bohemia Energy a přišel mu pravděpodobně dopis nebo oznámení o tom, že přestávají dodávky. Jak už zde bylo řečeno, nikdo nepřijde o žádnou dodávku, čili bude se dále zásobovat jak elektřinou, tak plynem a všichni automaticky přecházejí do mimořádného režimu takzvaných dodavatelů poslední instance. To je nesmírně důležité, to znamená, všichni budou dále dostávat svoji energii.

V každém případě je třeba říct, že postupem doby, protože mají šest měsíců na to, aby přešli z tohoto režimu do režimu běžného, to znamená, aby si našli svého dodavatele, tak v této době pojedou v určitých cenových relacích, které právě stanoví ERÚ, a proto zde padla ta výzva, aby ERÚ v následujících hodinách domluvil se všemi dodavateli v té takzvané poslední instanci, jen podotýkám, že to jsou tři dodavatelé v oblasti elektrické energie a tři dodavatelé v oblasti plynu, tak aby dodávali energii v jednotných cenách, aby to bylo spravedlivé a aby to byly ceny únosné pro zákazníky. Takže nemělo by nastat nic úplně mimořádného. A v této době, to je v takzvané přechodové době, si každý najde svého dodavatele a k tomu byl i ten apel na všechny komerční dodavatele, velké dodavatele, aby nezneužili té situace. Včetně toho, aby tedy samozřejmě i ČEZ jakožto polostátní společnost na to adekvátně reagovala.

Důležité je ještě říct to, že varujeme před tím, aby, nebo ne varujeme, ale je třeba upozornit, že mohu být stále některé firmy, které můžou zneužít té situace, tak je třeba, aby zákazníci postupovali obezřetně, aby nepřecházeli nějak hekticky rychle. Mají na to dostatek času. A mimo jiné i proto jsme právě připravili nový zákon, energetický zákon, kterému se říká zákon proti energošmejdům, který eliminuje to šmejdské chování. To znamená to, že se zneužívaly smlouvy zejména u starších lidí a tak dále. Takže toto je naštěstí vyřešeno. Nicméně je faktem to, že nelze vyloučit, že se o to nikdo nepokusí. I proto je dobré, aby se nespěchalo v tuto chvíli, a nejsme pod časovým tlakem.

Za mě je to vše. Pokud by byla samozřejmě jakákoliv otázka, tak jsem připraven zodpovědět. Asi je ještě dobré, aby zmínil, kdo jsou vlastně ti dodavatelé v té poslední instanci. Je to ČEZ Prodej, je to E.ON Energie a je to PRE v rámci elektřiny a v rámci plynu je to Pražská plynárenská, E.ON Energie a Innogy Energie.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, nyní je prostor pro dotazy. Televize Prima.

Šimon Pilek, CNN Prima NEWS: Zdravím vás, dobrý den, já bych měl tři dotazy. První by bylo, to by navazovalo na to, že chcete pomoci čtyřem milionům, více než čtyřem milionům domácností, jak říkal pan premiér i dnes. Komu tady budete pomáhat, podle čeho se budou ti lidé rozlišovat, je nějaký klíč? Já nevím, je to nějaká průměrná mzda v té domácnosti nebo jaký je ten klíč, komu pomoci a komu už ne? Druhá věc míří potom na pana ministra Havlíčka, máte představu, za jak dlouho domácnost je odpojena od elektřiny nebo od plynu, když nezaplatíte, čili… Protože už se objevují lidé, kteří třeba už mají jedno nebo dvouměsíční zpoždění, tak jaká je ta doba, než o energie přijdou? A poslední věc, ta se týká toho dnešního jednání: Jestli třeba jste s Energetickým regulačním úřadem řešili to, jak se teď v tuhle chvíli bude řešit vyrovnávání třeba přeplatků nebo nedoplatků těch zákazníků Bohemia Energy? Díky.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Tak já bych poprosil potom případně Energetický regulační úřad. Ale co se týká té podpory, jak jste zmínil, která není bezprostředně spjata s Bohemia Energy, to je věc, kterou jsme chystali už v posledních několika dnech a reflektuje na celosvětový růst cen energií, elektřiny, plynu, uhlí i emisních povolenek, a dopočítáváme v tuto chvíli to, jakým způsobem pomůžeme. Tak jak už bylo zmíněno, bude to snížením DPH a ta druhá částka je tedy odpuštěním těch poplatků za obnovitelné zdroje.

Bude to nakonec pro všechny domácnosti, to znamená tak, aby to bylo spravedlivé. To je první věc a druhá věc, bude to do té částky 495 Kč za megawatthodinu. Nicméně bude to pouze do průměrné spotřeby domácnosti. Když to přepočteme na finance, bude to necelých 1 500 korun na domácnost za rok.

Andrej Babiš, předseda vlády: Jedná se o 4,3 milionu domácností do spotřeby 2,5 megawattu a to je to kritérium. To znamená všechny domácnosti. Domácnosti, které mají vyšší spotřebu, tak samozřejmě všechno nad 2,5 megawattu si zaplatí. Ale toto je průměrná spotřeba. A toto jsme avizovali v kontextu zdanění těch solárních baronů, ten tunel, který tady vlastně zorganizovali ti, kteří nastupují k moci, a tam jsme získali až sedm miliard a tyto peníze vracíme lidem.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: A co se týká toho přeplatku a nedoplatku, poprosím kdyžtak přímo ERÚ, aby na to odpověděl.

Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetického regulačního úřadu: Dobrý den, já budu, jestli dovolíte, velice stručný a nerad bych dával právě tomu obchodníkovi návody, jak jednat, aby nemuseli, aby nemuselo dojít k zúčtování těch stávajících dodávek elektřiny nebo plynu. Ale Bohemia Energy ukončil dodávky. Neukončil smlouvy. Smluvní vztahy trvají, čili podle těch smluv samozřejmě do doby nástupu dodavatele poslední instance platí jeho smluvní vztahy s těmi zákazníky. To znamená, že on je povinen zúčtovat odebranou elektřinu a odebraných plyn. Víc, jestli dovolíte, k tomu říkat nebudu, abychom někoho nenaváděli, jak to obejít. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz Česká televize.

Petr Vašek, Česká televize: Dobrý den, já bych měl tři otázky na pana premiéra. Je nás tady asi hodně novinářů, kteří se chtějí zeptat na aktuální vyjednávání o budoucí vládě. Dnes by měl Pražský hrad oznámit, jestli vás tedy pověří sestavením vlády. Tak by mě zajímalo, jestli to očekáváte, jestli byste to přijal? Druhá otázka…

Andrej Babiš, předseda vlády: Já se omlouvám, pane redaktore, ale my o žádné vládě nevyjednáváme. My čekáme na to, že zasedne Sněmovna, a Sněmovna, my, když nás osloví vlastně ta pětikoalice, tak budeme vyjednávat o složení Sněmovny. Ale my o žádné vládě nevyjednáváme. Takže teď se čeká na termín Sněmovny, ta by měla být asi 8. listopadu. No a když Sněmovna se ustanoví, tak vláda podá demisi a potom pan prezident někoho pověří. 

Petr Vašek, Česká televize: A očekáváte, že pověří vás? 

Andrej Babiš, předseda vlády: Pane redaktore, já na tuto otázku chci odpovědět, až když budu mluvit s panem prezidentem, protože tady vnímám jasnou většinu pětikoalice, která se spojila ve volbách proti nám s tím jediným programem zbavit se Babiše v politice. To je všeobecně známo. Takže deklaruje jednotu. Pan předseda Fiala víceméně odmítl se mnou se setkat na toto téma. Takže v tomto směru my čekáme na ustanovení Sněmovny a o vládě, pokud vím, tak vyjednává pětikoalice.

Petr Vašek, Česká televize: A vyplývá z toho, co říkáte, že už se smiřujete s rolí opozičního předsedy strany, protože tam se jedná…

Andrej Babiš, předseda vlády: Vy to vždycky tak deklarujete, jako kdybych..

Petr Vašek, Česká televize: Ptám se i proto, že dnes i koalice potvrdila, že chce spolu vládnout, do 8. listopadu chce mít koaliční smlouvu.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ale vždyť to je v pořádku, to je v pořádku, já s tím nemám problém. My jsme volby vyhráli, jako hnutí ANO. My jsme byli sami proti pěti, kteří měli jediný program. Ano, mají většinu ve Sněmovně a deklarují jednotu, takže je to samozřejmě jasná situace. A to není o smiřování. Já to beru jako fakt, že to nastalo, a my… Na kolik procent skončíme v opozici a na tuto opoziční roli samozřejmě se připravujeme. V tomhle směru já nevidím nějaké problémy z naší strany. Takže my určitě z toho si uděláme analýzu, proč to nastalo, jak to nastalo, a uvidíme, jak se bude dařit koalici, která samozřejmě už dnes není schopná ani zdůvodnit ty svoje deklarace. Ty svoje lži.

Vy jste se přece ptal pana Stanjury, kde ušetří těch 125 miliard. No neušetří, protože celý čas lhali. Protože to neexistuje, není to možné. A když jsem viděl toho nového ministra zdravotnictví, který říká, že šest hodin čekat u lékaře je v pohodě, a potom říká, že vlastně zdravotnictví bude jenom pro bohaté a že nebude dostupné pro všechny, tak to je skutečně neuvěřitelné.

Takže já říkám, že my budeme opozice objektivní, nebudeme a priori říkat na všechno ne, jak to říkal pan Stanjura a spol, a určitě budeme konstruktivní opozice. My nechceme nic zdržovat, nechceme komplikovat situaci v naší zemi, a jak vidíte, řešíme tyhle problémy aktivně. Zítra bude Rada pro zdravotní rizika, situace v covidu taky není úplně ideální. Znovu bych chtěl poprosit všechny, aby se očkovali, to je to nejdůležitější.

Takže my jedeme dál až do situace, kdy pan prezident pověří, a otázka je, koho pověří, a jestli bych to byl já, jestli takové pověření přijmu.

Petr Vašek, Česká televize: A přijmete?

Andrej Babiš, předseda vlády: Já jsem to chtěl nejdříve vysvětlit panu prezidentovi.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz, Český rozhlas.

Jana Magdoňová, Český rozhlas: Já se znovu vrátím k Bohemia Energy. Ze zákona jste i říkali, že lidé mají půl roku na to přejít k novému dodavateli. Přeci jen, jestli se nepletu, je to 900 tisíc lidí. Pojmou ti noví dodavatelé za půl roku tyto lidi? Mají na to kapacity? Mají nakoupený dostatek energie?

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: To je dobrá otázka. Já bych k tomu možná řekl, že běžně přechází v jednom roce přibližně 400 tisíc lidí celkově. Tohle je samozřejmě mimořádná situace, tak vlastně to bude 900 tisíc do půl roku. Tak jak jsme měli možnost hovořit zatím s těmi hlavními, a teď budou pokračovat shodou okolností od tří hodin další jednání, minimálně tedy s těmi, kteří jsou v tom režimu poslední instance, tak jsou připraveni to v tomto horizontu zvládnout. Posílí svoje kapacity a ve finále jedná se samozřejmě o komerční, obchodní činnost. To znamená, oni nepochybně budou mít svůj velký zájem na tom, aby byli dostatečně pružní, protože je to pro ně určitá příležitost získat klienty a vytvořit jim dobré podmínky.

Jana Magdoňová, Český rozhlas: A jaká je kondice dalších firem? Není Bohemia Energy třeba první vlaštovka, nečeká to i další firmy?

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Je třeba to vidět v celoevropském kontextu. Bohužel toto není první případ, který nastal. Ve Velké Británii to nastalo u jiné společnosti, kde se to týkalo přibližně jeden a půl milionu klientů. Nastalo to na Slovensku, nastává to v jiných zemích.

Obecně je třeba říct, že vlivem za prvé určitých spekulací, například Ruska a dodávek plynu do Evropy nebo naopak zase Spojených států a dodávek zkapalněného plynu do Asie, dále v důsledku nevyrovnané poptávky a nabídky po covidu, myslím tím energie, to znamená, okamžitě mají všichni zájem o výrobu a vysokou spotřebu a nejsou schopni všichni dodavatelé dodávat, to znamená, i tohle to je důležitý fakt.

A samozřejmě i částečně v důsledku odstavování, někdy příliš zbrklého odstavování některých původních zdrojů, uhelných zdrojů, a menší schopnosti doplňování těch zdrojů zdroji novými, například obnovitelnými. Nemluvě o tom, že třeba ještě výkyvy počasí v tom sehrávají svoji roli rovněž. Tak vlastně všechny faktory, když se dají dohromady, tak mají v důsledku vliv na růst cen energií a pak už je to jenom o tom, kdo, v jaké zemi jak spekuloval, případně prostě byl na té hraně toho nekalého, nebo i dokonce podvodného chování. Protože je třeba si uvědomit, že ten trh je komerční, zákony neumožňují do toho vstupovat a do značné míry se musíme chovat podle liberalizace trhu v Evropské komisi. Nemluvě o tom, že jsou zde lokální ještě zákony, které neumožňují do toho zcela vstoupit.

Takže nelze samozřejmě nikdy vyloučit, že něco takového nastane v těch následujících obdobích, a do značné míry prostě je to signifikantní pro tu dobu, kdy Evropu skutečně čeká energetická krize. Nebojíme se to takhle říci. Je to věc, na kterou jsme dlouhodobě upozorňovali, a jediná obrana proti tomu je, když tady nebudeme ohýbat zákony, je ta, že se budeme snažit vytvořit stabilní energetický mix, který neumožní být příliš závislý na dovozu energií. To je jedna věc. A druhá věc, lokálními zákony typu třeba boje proti energošmejdům, což jsme naštěstí protlačili a schválili.

Andrej Babiš, předseda vlády: Můžu na to odpovědět nějak z mého hlediska. Prosím vás, vy jste se ptala, jestli je tady nějaké riziko, že nějaké další firmy takhle skončí. Já si to nemyslím. Bohemia Energy má pověst firmy, která má šmejdské praktiky, dělala nekalé obchodní praktiky, klamavé praktiky a dostala x pokut. A ona byla tím důvodem, proč jsme udělali zákon proti energetickým šmejdům. A ti noví dodavatelé, ti dodavatelé poslední instance, jako ČEZ nebo E.ON nebo PRE, já osobně vylučuji, to jsou seriózní globální firmy, že by se tohle mohlo u nich stát.

Faktem je, je pravda, co říkal pan vicepremiér, z hlediska energií je to problém. Je to problém, my jsme připraveni to řešit. Já ta řešení jsem samozřejmě řekl a taky jsem to řešil na úrovni Evropské rady, kde jsem vyzval Evropu, aby jednala dohromady o dodávkách plynu, aby řešila nekontrolované spekulace s emisními povolenkami, které mají dopad samozřejmě na cenu energií. A toto nás čeká 21. října, kdy Evropská komise má připravit vlastně stanovisko, jestli změní tu směrnici MiFID, kde by měli vyloučit ty spekulanty, nebo nezmění a jakým způsobem se to bude řešit.

Jana Magdoňová, Český rozhlas: A kondice ČEZ je tedy jaká?

Andrej Babiš, předseda vlády: Prosím?

Jana Magdoňová, Český rozhlas: Kondice ČEZ, jestli má dostatek…

Andrej Babiš, předseda vlády: Kondice ČEZ je skvělá, samozřejmě. ČEZ je skvělá firma, která má rating, nerozumím vůbec otázce. Já jen lituji, že jsme si nevzali větší dividendu a já jsem to paní Schillerové říkal, protože při stávajících cenách energií ČEZ určitě vydělává skvělé peníze. Vzali jsme si málo peněz na poslední valné hromadě.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak, ČTK.

Radek Doležal, ČTK: Já bych se ještě zeptal na to, co bude za půl roku, protože teď vlastně mají ze zákona, těch pět firem, nakázáno se o ty lidi postarat, ovšem ceny na burzách rostou dál a reálně hrozí, že prostě jim nedají ty podmínky tak výhodné po těch šesti měsících, jak to měli třeba dříve. Jak chcete řešit tohle? A pak další aspekty, že oni po těch šesti měsících si nebudou muset vybrat jenom těchto pět firem, ale i kohokoliv dalšího na tom trhu. Tak jak vlastně řešit tohle, aby nenaletěli nějakým dalším podvodníkům? Případně spousta firem už teď nebere lidi kvůli tomu, že mají vlastně nakoupeno za levno a tím, že by přibrali další lidi, tak už by museli ty ceny zvýšit. Díky moc.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ale my jsme vám to řekli, pane redaktore. My jsme vám řekli, že jsme vyzvali ERÚ, aby zastropoval ty ceny pro dodavatele poslední instance. Zároveň jsme je všechny vyzvali, aby tuhle situaci nezneužívali. To jsou globální firmy, které, předpokládám, se budou chovat z titulu dlouhodobého zájmu o získání svých klientů, protože, ano, teď je nějaká mimořádná situace, ale dobrý obchodník a dobrý dodavatel pomáhá svým klientům, respektive získá klienta, dá mu tu výhodu a počítá s tím, že ten klient tam bude na celý život a že teď nevydělá, ale postupně vlastně bude ten dodavatel a tam vlastně získá tu výhodu.

Takže toto si myslím a zároveň říkáme, jak my těm lidem pomůžeme. My u těch energií kombinací náhrady POZE pro ty domácnosti, 4,3 milionu, až do výše těch 500 korun plus snížení DPH, jsem přesvědčen, že pokryjeme veškerý nárůst u elektřiny. Jak to bude u plynu, tam to není ještě úplně jasné, ale tam máme taky nějaké představy, abychom lidem pomohli, aby zkrátka na to nedoplatili.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: A ještě dotaz Česká televize.

Jakub Musil, Česká televize: Pane premiére, ještě prosím k té zítřejší zdravotní Radě, kterou jste svolal, tak čísla opět rostou, tak s čím konkrétně tam zítra jdete?

Andrej Babiš, předseda vlády: No, já nejdu. Já jsem viděl tu prezentaci, dnes jsme seděli Integrovaný centrální řídicí tým, Ministerstvo zdravotnictví, oni mají připravené prezentace, takže zítra to bude prezentováno Radě a pochopil jsem, že ta opatření jsou spíš ohledně testování. Ale já neznám ty detaily. Takže zítra bude Rada a my samozřejmě budeme veřejnost informovat. Pan ministr Vojtěch slíbil tiskovou konferenci v pátek, rozsáhlou tiskovou konferenci. Ale znovu platí to, že jediné řešení je očkování a je vidět, že tam, kde se neočkovalo dostatečně, jako Moravskoslezský kraj, tak tam samozřejmě ty nárůsty jsou podstatně vyšší než v jiných částech naší země.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak, a ještě poslední dotaz, televize Prima.

Šimon Pilek, CNN Prima NEWS: Vracím se ještě k tomu vyjednávání o nové vládě. Vy jste, pane premiére, říkal, že to chcete nejdříve probrat s panem prezidentem…

Andrej Babiš, předseda vlády: Ale my nevyjednáváme o nové vládě, pane redaktore. O nové vládě vyjednává pětikoalice.

Šimon Pilek, CNN Prima NEWS: A už jste si s panem prezidentem ale domluvil nějaký termín té případné schůzky nebo kdy by mohla být? Protože pan zástupce koalice Petr Fiala už si domlouval schůzku s Milošem Zemanem ve chvíli, kdy bude převezen na normální pokoj. Tak jestli vy nějakou schůzku budete řešit?

Andrej Babiš, předseda vlády: No samozřejmě, pokud pan prezident mě přijme, tak stejně jako pan Fiala, tak samozřejmě ho navštívím. Moje žádost na schůzku tam samozřejmě je, stejně jako od pana Fialy. Takže znovu opakujeme, o žádné vládě nevyjednáváme. Čeká se na ustanovení Sněmovny, čekáme teda, že pětikoalice nás vyzve k jednání o ustanovení Sněmovny, to je ta první fáze. Druhá fáze – po ustanovení vláda dává demisi a třetí fáze je, že pan prezident někoho pověří ustanovením vlády. Takže my v této chvíli nic nezdržujeme, jsme konstruktivní, řešíme problémy a budeme pracovat až do poslední chvíle, než nastoupí nová vláda.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak, a ještě Český rozhlas.

Jana Magdoňová, Český rozhlas: Pane premiére, já bych teda ještě navázala na tento dotaz a chtěla bych se ještě jednou doptat na ten včerejšek. Vy jste totiž včera poprvé řekl, co jste řešil na té schůzce s panem prezidentem v neděli.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ano.

Jana Magdoňová, Český rozhlas: Vy jste řekl, že jste se bavili o nějakém povolebním vyjednávání, o tom, jak by to mohlo vypadat po volbách, a přitom jste už před tím avizoval, že tato schůzka se vůbec nebude týkat nějakého povolebního vyjednávání a že povolební vyjednávání jsou až od středy. Tak by mě zajímalo, proč jste tři dny čekal a proč jste…

Andrej Babiš, předseda vlády: Já vždycky, paní redaktorko, žasnu, jak vy všechno zmanipulujete.

Jana Magdoňová, Český rozhlas: Já nic nemanipuluju, já se ptám na vaše vyjádření, pane premiére, jenom.

Andrej Babiš, předseda vlády: Můžu mluvit teda? Já jsem měl první vyjádření včera. A já jsem se k tomu nevyjadřoval. A já nejsem povinen vás informovat o všem. Já jsem měl s panem prezidentem schůzku a následně pan prezident byl převezen do nemocnice a pan prezident zkrátka jenom zopakoval, co říkal veřejně xkrát. A já jsem to včera řekl, protože včera to bylo poprvé, co jsem se vyjádřil. Takže ty vaše spekulace, že jsem se s ním nesetkal, že jsem zavolal záchranku a podobné nesmysly, tak to nedělejte, protože akorát matete občany. Není to pravda.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak, z dnešní tiskové konference je to vše, hezký zbytek dne.

Andrej Babiš, předseda vlády: Na shledanou.