Aktuálně

19. 11. 202114:48

Vláda schválila pravidelné testování zaměstnanců a OSVČ i zavedení krizového ošetřovného a příspěvku v karanténě

Vláda Andreje Babiše v demisi schválila na mimořádném jednání v pátek 19. listopadu 2021 mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, kterým se zavádí pravidelné testování zaměstnanců a OSVČ, to se netýká osob s dokončeným očkováním, i návrhy zákonů o poskytování ošetřovného a o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě.

Snažíme se vysvětlovat, že to, co jsme rozhodli a rozhodujeme, je skutečně jediné možné řešení. Je to hlavně o očkování. Testováním chceme zbrzdit šíření viru. Ale hlavní řešení, jak zbrzdit vir, je nemít kontakty a očkování,“ řekl na úvod Andrej Babiš.

Vláda schválila pravidelné testování zaměstnanců. Zaměstnavatel musí nejpozději od 29. listopadu 2021 zajistit pravidelné týdenní testování rychlými antigenními testy. Testování jednou týdně se týká i osob pracujících jako OSVČ. Testování se netýká osob s dokončeným očkováním, s potvrzením o prodělání nemoci, negativním RT-PCR testem mladším 7 dní či rychlým antigenním testem mladším 7 dní, který provedl zdravotnický pracovník. Testovat se nemusí ani zaměstnanci, kteří se během výkonu práce nesetkávají s žádnými dalšími osobami.

Dochází k další změně v pravidlech pro provoz obchodů a služeb a návštěvy hromadných akcí. Konkrétně se jedná o podmínky poskytování ubytovacích služeb od 22. listopadu 2021. Osoby cestující z pracovních důvodů či lidé, kterým bude poskytnuta lékařská péče, se budou moci prokázat také negativním RT-PCR testem mladším 72 hodin. Stejně tak osoby, které jsou v době, kdy začne opatření platit, již ubytované, musí ovšem dodržet předem sjednanou dobu pobytu.

Poslední změnou je screeningové testování ve školách. S platností od 6. prosince 2021 bude ve školách testování probíhat každé pondělí, případně každý první vyučovací den v týdnu.

Stejně jako v roce 2020 vláda schválila doporučení pro úřady, které obsahuje soubor opatření omezujících riziko vzniku a přenosu infekce mezi zaměstnanci. Pro ministerstva a další ústřední orgány státní správy budou tato opatření závazná, pro hejtmany, primátory a starosty a jejich prostřednictvím příslušné úřady pak doporučující.

Vláda na jednání schválila také návrh zákona o dalších úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii, kterým se znovuzavede krizové ošetřovné. Rodiče, kteří zůstanou doma s dětmi, tak budou mít nárok na ošetřovné po celou dobu uzavření školy nebo třídy anebo při individuální karanténě dítěte. Ošetřovné zároveň bude platit i na dítě, které se nemůže účastnit výuky kvůli karanténě v rodině. Ošetřovné se navýší na 80 % denního vyměřovacího základu. Celkem tak rodiče získají minimálně 400 korun na den, a to i pro tzv. dohodáře. S platností se počítá od 1. listopadu 2021 do 28. února 2022. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí.

Posledním bodem jednání se stal návrh zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě. Tzv. izolačka umožní zaměstnancům, kterým z důvodu karantény vznikl nárok na náhradu příjmu, získat příspěvek ve výši 370 korun za každý kalendářní den. Celkem však půjde čerpat pouze během prvních 14 dní trvání karantény. Pokud však součet příspěvku a náhrady příjmu přesáhne hranici 90 % průměrného výdělku zaměstnance, dojde ke snížení příspěvku. Vyplácet příspěvek bude zaměstnavatel. Vyplacení si ovšem budou moci odečíst z pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. V současné chvíli se počítá s vyplácením příspěvku nejdéle do 30. června 2022. Další informace se dozvíte v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí.

Oba návrhy zákonů vláda předloží Poslanecké sněmovně se žádostí o projednání v legislativní nouzi, aby se dostatečné finanční zabezpečení rodičů uskutečnilo co nejdříve.

Výsledky mimořádného jednání vlády.