Aktuálně

8. 12. 202116:01

Vláda schválila vyslání 150 vojáků na pomoc Polsku s ochranou hranic před nelegální migrací z Běloruska

Česká republika vyšle na pomoc Polské republice s ochranou hranic před nelegální migrací z Běloruska 150 příslušníků Armády ČR s potřebným vybavením. Návrh na jejich vyslání na žádost polské vlády odsouhlasila na mimořádném jednání ve středu 8. prosince 2021 vláda Andreje Babiše v demisi. Definitivní souhlas s vysláním vojsk musí dát Parlament České republiky.

Pokud působení českých vojáků v Polsku schválí Poslanecká sněmovna i Senát, vyjede na pomoc Polsku se zvládáním ochrany hranic s Běloruskem před nelegální migrací 150 příslušníků ženijního vojska s potřebnou výzbrojí a výstrojí. V Polsku by měli zůstat až 180 dnů, a to ode dne schválení Parlamentem ČR do 31. července 2022.

O pomoc se zabezpečením polsko-běloruské hranice před nelegální migrací požádala polská strana českou vládu oficiálně v pátek 3. prosince. Česká vláda se rozhodla vyhovět co nejdříve i proto, že nelegální migrace přináší problémy nejen Polsku, ale může být problémem pro celou Evropskou unii, protože se současně jedná o hranici schengenského prostoru.

Čeští vojáci by měli v Polsku působit jako podpůrné jednotky pro polské pohraniční síly. Nebudou se podílet přímo na ochraně hranic. Česká republika se v případě schválení Parlamentem stane třetí evropskou zemí vedle Velké Británie a Estonska, která se bude aktivně podílet na ochraně polsko-běloruské hranice.

Výsledek mimořádného jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-mimoradneho-jednani-vlady-8-prosince-2021-192825/.