Tiskové konference

17. 12. 202112:53

Závěrečná tisková konference premiéra a vybraných ministrů, 17. prosince 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, dámy a pánové, vítejte na závěrečné tiskové konferenci vlády pana premiéra Andreje Babiše. Nejprve předseda vlády pan Andrej Babiš

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý den, dámy a pánové. Jak jsme slíbili, tak naše vláda skutečně pracovala až do posledního momentu, kdy nastoupí nová vláda. To se stane dnes v 11 hodin a ve 12.30 budu čekat tady u vchodu Strakovy akademie a budu vítat nového premiéra pana Fialu.

Já jsem se vrátil ve tři ráno, jsme přistáli z Bruselu, kde jsem bojoval na Evropské radě, a myslím si, že je jasné, a předsedkyně Evropské komise slíbila opakovaně na mikrofon, že do konce tohoto roku Evropská komise uskuteční akt, kterým potvrdí taxonomii, že jádro a plyn jsou nízkoemisní zdroje energii. To si myslím, že je důležité, a já rád budu ještě dnes informovat pana nového premiéra o tom, jak to všechno proběhlo, protože samozřejmě to není jednoduchá situace.

My jsme dnes ráno měli Radu pro zdravotní rizika. Včera na Evropské radě tři hodiny jsme se bavili o covidu. Je jasné, že v polovině ledna příštího roku omikron ovládne Evropu. My jsme na to připraveni a určitě pan ministr Vojtěch vás bude o tom informovat. 

Já jsem dnes svolal vládu, abych poděkoval všem ministrům za spolupráci, a hlavně jsme chtěli poděkovat a já chci poděkovat všem lidem, kteří nás vlastně zvolili do našich funkcí. Myslím si, že můžu říct za všechny, že jsme dělali maximum pro to, abychom jejich očekávání naplnili. Za velký úspěch považuji to, že naše vláda byla menšinová a že jsme vydrželi celé to období a vlastně po první Klausově vládě jsme byli ve funkcích 1 464 dní, přesně čtyři roky a pět dní.

Samozřejmě nebylo to jednoduché období pro nás, protože bohužel normální časy bez covidu jsme měli jenom dva roky a dva roky jsme řešili covid. A i ten covid dnes se dá říct, že ta čísla se vylepšují a vracíme se postupně k číslům, která jsme měli před měsícem. Takže velké díky všem lidem, všem občanům, kteří nás podporovali, a samozřejmě, jaká byla naše vláda, to vyhodnotí historie v nějakém čase.

Já si myslím, že Česká republika prosperuje. Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, to je velice důležité, opakovaně. Taky se nám povedlo udržet nízkou zadluženost naší země, stále máme šestý nejmenší dluh. To znamená, není problém investovat. Agentury ratingové nám dávají skvělé ratingy. Za naší vlády jsme také snížili daně o 436 miliard, snížili jsme daň z příjmu u zaměstnanců, navyšovali jsme důchody masivně. Průměrný plat je nejvyšší v regionu.

A samozřejmě jsme investovali. Pan vicepremiér dnes se zúčastní otevření dalšího úseku dálnice D11 a jenom tento týden jsme otevřeli dálnice v délce 46 km. Když jsme nastupovali do vlády v roce 2014, tak nebylo nic připraveno a příští vláda, ty čtyři roky, má připraveno z naší strany otvírat 200 km nových dálnic a 200 km obchvatů. Takže to si myslím, že je velmi dobrý předpoklad na to, aby se pokračovalo v investicích. Já myslím, že to je velice, extrémně důležité.

Zdravotnictví i díky covidu bylo a je pro nás absolutní prioritou. Když jsme nastupovali v roce 2017, šlo do zdravotnictví 322 miliard, tento rok 550, takže za dobu naší vlády to stouplo o 228 miliard. Tolik peněz zdravotnictví nikdy nemělo. Ale já myslím, že je důležité, aby příští vláda pokračovala hlavně v těch projektech, jako je Národní boj proti rakovině. Já myslím, že Praha si zaslouží samostatnou onkologickou nemocnici. A pokud porovnáme ty peníze, které mělo zdravotnictví za stávající období, a to je de facto jenom osm miliard, na to příští období má 50 miliard a ten onkologický projekt je extrémně důležitý.

Takže zdravotnictví je priorita, naše zdravotnictví je skvělé. My jsme vybojovali až tisíc miliard z Evropy, které jsme přivezli po boji, čtyři noci, pět dní v červenci 2020, a z toho jde padesát do zdravotnictví. Takže de facto jsme vytvořili skvělé podmínky na to, aby příští vláda tyto peníze načerpala.

Takže já bych tady mohl mluvit dlouze o tom, co všechno jsme udělali s digitalizací, jak jsme podporovali sport, jak jsme podporovali naši armádu, kde vlastně ten rozpočet stoupl od roku 2014 o sto procent, ale na to není dnes čas. My samozřejmě připravíme nějakou publikaci pro naše občany, kteří budou mít zájem, aby viděli na papíře, co skutečně všechno jsme udělali.

Na závěr bych chtěl mluvit ještě o předsednictví. My stále slyšíme, jsou otázky, že jsme údajně nepřipravili předsednictví, jak by mělo být připraveno. Prosím vás, není to pravda. Stačí se podívat na to video, které jsme tady natočili, co všechno v rámci nového předsednictví jsme připravili. Nová zahrada, i tenhle sál pro novináře bude vypadat úplně jinak, zasedačka vlády, nová kantýna a další věci.

My samozřejmě máme velký zájem na tom, aby Česká republika obstála od 1. 7. 2022. Ten čas je krátký a my jsme přesvědčeni o tom, že to předsednictví musí být mimo nějakou vnitropolitickou soutěž a že to nesmí být politické téma. Že tady se musíme spojit, jak jsme se teď na závěr spojili i v covidu. A že je to velká příležitost prezentovat Českou republiku.

My jsme navrhli témata a samozřejmě nastupující vláda má možnost si pro předsednictví stanovit další témata, ale my jsme připravili 24 oblastí s vysokou prioritou projednávání. Hotov je také přehled sektorových agend.

Samozřejmě včera na Radě jsme diskutovali o francouzském předsednictví. To je velice důležité. Já myslím, že i pro Evropu je důležité, aby byla kontinuita ve Francii, aby znovu byl prezidentem Emmanuel Macron, který je skutečně dnes ten hlavní lídr Evropy, který musí posunout Evropu, aby byla ještě více konkurenceschopná.

My jsme rozpočet navyšovali, navyšovali jsme i počet zaměstnanců o 228. I na stálém zastoupení. Je připraveno 300 akcí na území České republiky, 60 veřejných zakázek bylo vysoutěženo. Takže my máme hlavně zájem na tom, aby nová vláda to předsednictví nepoužívala na nějaké politické cíle. To by nebylo dobře. My jsme samozřejmě připraveni to podpořit a je to společná akce v prezentaci České republiky. Já myslím, že máme co prezentovat, nemáme se za co stydět. Naše země prosperuje a jak já říkám, máme za sebou období a žijeme v období, kdy skutečně se České republice daří.

Takže my přejeme samozřejmě nové vládě, aby pokračovala v těch projektech, které jsme začali a znovu děkuji všem občanům, kteří nás podporovali, děkuji znovu všem ministrům, děkuji našemu koaličnímu partnerovi za spolupráci. Samozřejmě nás čeká nová role a to je opoziční role.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Vicepremiérka a ministryně financí paní Alena Schillerová.

Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí: Dobrý den, dámy a pánové, dovolte, než i já se ujmu takové role toho, kdo poděkuje a kdo shrne ty čtyři roky z pozice ministra financí a vicepremiérky této vlády, tak mi dovolte pár retrospektivních slidů.

Toto je velmi důležitý graf. Často slyšíme o zadlužení, že jsme zadlužili naši zemi. Byl tu covid. Byla tu největší krize v historii naší země a nejen novodobé, ale vůbec v historii. Toto je důležitý graf, kdy vidíte předpokládané veřejné zadlužení v sektoru vládních institucí za rok 2021 – 43,3 procenta HDP. Pořád je to méně, než když hnutí ANO přebíralo Ministerstvo financí v roce 2014. Tehdy to bylo 44,4 procenta.  Nesnižovaly se daně v té době, ale zvyšovaly, my jsme je snížili o téměř 510 miliard a dali jsme do ekonomiky k 30. listopadu již zhruba 618 miliard. Vše najdete na stránkách Ministerstva financí, jakož i na mých sociálních sítích.

Toto je další důležitý graf. Zdroj vidíte, že máme z evropských údajů. Jsme šestá nejméně zadlužená země v Evropské unii. Srovnejte si čísla okolních zemí – V4, Německa, Rakouska. Celkový dluh eurozóny už je dneska víc než 100 procent. Celkový dluh průměrný vlastně sedmadvacítky se pohybuje přes 90 procent. My budeme na zadlužení 43,3 procenta. Což neznamená samozřejmě, že by se nemělo konsolidovat. Konsolidovat se musí, my se pouze lišíme v tom tempu, myslím s budoucí vládou.

Dynamika růstu dluhu. Často slyším: Ale dluh v České republice roste největší dynamikou. Logicky rostl v prvním čtvrtletí, protože jestliže Česká národní banka začala už před více než tři čtvrtě rokem vypouštět balónky, nebo rokem, že bude zvyšovat úrokové sazby, logicky jsem rozhodla na Ministerstvu financí, že se předfinancujeme. Že si prostě půjčíme peníze dopředu za nižší úrok, na čemž logicky vyděláváme a můžeme potom ty peníze investovat jiným způsobem.

Naopak nyní dochází už od druhého čtvrtletí k poklesu dluhu. Vidíte tam, že poklesl ve druhém čtvrtletí na 42,7, a pokles dluhu o 1,3 procenta nás řadí mezi země, které jsou na průměru, a očekáváme stejný trend i ve třetím a čtvrtém čtvrtletí.

Shrnutí všech závěrů veškerých ratingových agentur, které posuzovaly rating České republiky. Toto je velmi důležité, protože podle toho vlastně je, existuje zájem o české dluhopisy. Neustále převyšuje ten zájem vlastně objem, který my jsme ochotni prodat, který jsme ochotni nabídnout. A vidíte, že všechen veškerý výhled všech ratingových agentur, a to z nás dělá velice bonitního klienta na finančních trzích, je stabilní. I toto je něco, kde předáváme tuto zemi s velmi čistým štítem.

Scénář konsolidace. Toto je, prosím, autonomní vývoj. Když by se nestalo vůbec nic a žádná vláda, ať už naše, nebo ta příští, by nekonsolidovala aktivně a nechala vyvíjet ekonomiku, jak často slyšíte od některých opozičních ekonomických expertů, vždyť přece to uděláme z ekonomického růstu, tak když by se vůbec nic nestalo a závisel by ekonomický vývoj jenom na ekonomickém růstu, tak by v roce 2024 celkové saldo, zadlužení, bylo mínus 3,4 procenta.

Když se podíváte do koaliční smlouvy budoucí vlády, tak tam mají 3 procenta, přestože budoucí ministr financí pan Stanjura ve volebním duelu před volbami řekl, že chce 1,5, tak tam mají 3 procenta. Můj plán konsolidace, který už je obsažen v návrhu rozpočtu na rok 2022, počítal se snižováním veřejného zadlužení, pozvolném, aby to nezaškrtilo ekonomiku, křehký ekonomický růst, a dospěli bychom v roce 2024 k celkovému zadlužení mínus 2,7. Takže ještě lepšímu, než si naplánovala budoucí vláda.

Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii. Kuriózně tak nízkou, že to činí problémy ve většině firem v naší zemi a brzdí to další ekonomický růst a je to něco, co se skutečně musí řešit. Ale udrželi jsme ta místa, udrželi jsme tady, prosím, a to považuji za velký benefit této vlády, udrželi jsme sociální smír v této zemi, přestože jsme procházeli bezprecedentní krizí. Nezaměstnanost příští rok odhadujeme stejnou, její výši, jako byla před nástupem pandemie.

A také máme nejnižší mezeru na trhu práce. To znamená, že skutečně to množství lidí, kteří by byli ještě zaměstnatelní, prostě je minimální. To znamená, že buď máme lidi, kteří nemohou být zaměstnáni třeba ze zdravotních důvodů, z nějakého handicapu, anebo máme lidi, kteří jsou nezaměstnatelní z různých důvodů, protože prostě nikdy pracovat nebudou. Ale ta mezera je nejnižší, což je taky velký úspěch. Tím, že jsme pracovali i s tou šedou zónu. Podívejte se na srovnání s jinými zeměmi, které jsou tam uvedeny. Zase čerpáme ze zdrojů Eurostatu.

Nejnižší míra ohrožení chudobou. I toto mohl být důsledek pandemie. A když slyším, že třeba NKÚ říká: Neinvestovali jste všechny peníze do opatření covidových. Většina samozřejmě šla do přímé pomoci nebo do daňových úlev, ale jestliže jsme museli navyšovat nemocenské dávky, protože byla prostě nižší nemocnost, jestliže jsme museli navyšovat sociální dávky, i to souviselo s pandemií. A my jsme tady udrželi sociální smír a lidé ohrožení chudobou, je jich tady prostě z pohledu Evropy minimum.

Já si dovolím ještě říct, a to už proberu jenom velmi stručně, tady na tomto slidu máte ty největší úspěchy, které já považuji za rezort Ministerstva financí, ať už pod vedením Andreje Babiše, nebo já jsem v tom pokračovala, tady jsou shrnuty. Já už nebudu je podrobněji probírat, protože jsem s vámi o nich mluvila xkrát, ale budu velmi dávat pozor na to z opozice, aby byly zachovány.

Chci mluvit o dvou. V koaliční smlouvě jsem se dočetla, že budoucí vláda chce zrušit EET. Na jedné straně chce bojovat s šedou ekonomikou. Tím, že zruší EET a parametricky chce změnit kontrolní hlášení. To nevím, co je. Ale toto byly právě nejúčinnější nástroje, díky kterým jsme si mohli dovolit snižovat daně, protože jsme je prostě začali lépe vymáhat. A to jsou věci, které budeme velmi, velmi kritizovat.

Jenom za všechny úspěchy, které tady máte a které já považuji za úspěch, a já jsem na ně nesmírně hrdá za celý rezort Ministerstvo financí, chci shrnout věci a já jsem připravila svému nástupci téměř stostránkový předávací protokol, který mu dnes podrobně předám, kde bude mít především uvedeno, na čem je potřeba pracovat, co je rozpracováno a co rozhodně by nemělo být opuštěno.

Je to především spuštění portálu Moje daně, on-line finanční úřad, je to rozpracováno, běží, je to takový benefit, kdy si z křesla svého pokoje vyplníte daňové přiznání. Musí se pokračovat v paušální dani pro živnostníky. Neumím si představit vlastně lepší administrativní zjednodušení, než je to, že zaplatíte jednu platbu jako živnostník a už se o nic nestaráte. Nepodáváte žádné přiznání, žádné hlášení, nepřijde vám nikdy žádná kontrola. To funguje zatím pouze pro neplátce DPH.

Vyjednali jsme výjimku na půdě Evropské unie. Zhruba během dvou až tří měsíců máme příslib, že by to mělo být povoleno, protože od 1. ledna 2025 automaticky podle evropské směrnice povinné plátcovství se posouvá na dva miliony korun. Takže teď jsme začali, my jsme začali na podzim jednat o té výjimce, zhruba do tří měsíců by měla být, a pak se musí stát nedílnou součástí naší legislativy, musí ji připravit Ministerstvo financí a předpokládám, že připraví i novou paušální daň, aby se posunula na dva miliony.

Zrušili jsme superhrubou mzdu, zavedli jsme kompenzační bonus, teď ten poslední včera podepsal pan prezident, takže se musí neprodleně ze strany Finanční správy, už jsem včera dala pokyny na poradě, začít vybírat žádosti a vyplácet živnostníkům, malým s. r. o., dohodářům. Zvedali jsme průměrný důchod. Čeká v příštím roce novou vládu mimořádná valorizace, která nastupuje do pěti měsíců od konce měsíce, ve kterém se zvedla inflace na více než pět procent. Bude to v průměru kolem 700 korun. To jsou také věci, které budou muset být připraveny.

Rekordní investice jsme připravili, 218 miliard na příští rok je v rozpočtu, který schválila tato vláda. Zavedli jsme stravenkový paušál, který se velmi rozšiřuje nejen ve firmách, ale i ve veřejném sektoru. Investoři označili náš Dluhopis republiky, připravený a prodávaný Ministerstvem financí, za momentálně jeden z nejatraktivnějších způsobů investic a boje proti inflaci.

Dokončili jsme moderní a účinnou regulaci hazardu tím, že jsme dotáhli nejen legislativu, ale dotáhli jsme hlavně IT řešení, aby někdo, například kdo je na sociálních dávkách, nemohl si jít naprosto bez kontroly zahrát do kasina, a vlastně připravit rodinu o veškeré prostředky. A to nemluvím o tom, že od roku 2017 počet hracích automatů klesl o 62 procent. My jsme přestali být kasinem v srdci Evropy.

No a konec černých duší ve státní správě, to je jasná věc, kterou jsme prosadili do novely zákona o rozpočtových pravidlech. Takže když čtu o tom, že nová vláda chce zrušit všechna neobsazená místa, která jsou v rozpočtu na rok 2022, tak upozorňuju, že to jsou policisté, hasiči a učitelé. Takže, pokud tyto místa by škrtla, tak samozřejmě škrtá a střílí se do vlastní nohy.

Dovolte mi ještě dvě poznámky. Je tady před námi a ještě neskončilo, mluvil o tom pan premiér a bude o tom hlavně mluvit pan ministr zdravotnictví, takže do toho mu fušovat nebudu, zdravotní krize. I když čísla klesají, tak není vyhráno. Předpokládám, že dnes bude vláda, jak jsem četla v médiích, rozhodovat o prodloužení nouzového stavu. Máme tady ekonomickou krizi, o tom jsem mluvila, ale samozřejmě díky masivní pomoci se nám podařilo zbrzdit a spoustu věcí vyřešit. Neumím si představit, že bychom postupovali jinak a ty lidi a tuto zemi v tom nechali.

Ale je tady energetická krize. My jsme přišli a snažili se prosadit tento týden mimořádnou schůzi a projednat body, které by mohly zmírnit a mohly řešit krizi. Bylo o tom napsáno hodně, bylo toho hodně řečeno. Budoucí vládnoucí koalice, která má pohodlnou 108 ve Sněmovně, tak smetla naše návrhy, nepřipustila ani debatu. Je to nový styl, že ani nedebatujeme. Takže to už opakovat nechci. Ale včera jsem vzkázala na svém twitterovém účtu novému ministrovi financí a řeknu mu to dnes takhle ještě do očí, ať do doby, než připraví nějaké řešení, protože my zatím nevidíme žádné řešení, a řekl pan budoucí ministr Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, že ho připraví v řádech dnů, řekl to na plénu Poslanecké sněmovny, kde jsem seděla.

Takže než to řešení bude, protože já nevěřím, že bude v řádech dnů, a mezitím stoupnou ceny příští rok o 30 až 70 procent, tak mu navrhuji, ať podepíše stejný generální pardon, jaký jsem já podepsala na listopad a prosinec. Ať to podepíše třeba jenom na leden a únor. Ať uleví, protože ten dopad byl jasný. Český statistický úřad už řekl, že v listopadu klesly ceny elektřiny o více než 16 procent, plynu o více než 11 procent. Nechť to udělá aspoň na dva měsíce, tím vlastně si vytvoří jakýsi prostor, jakýsi čas, aby mohli mezitím připravit řešení, které zatím nikdo z nás, ale hlavně občané této země, nezná.

Na závěr mi dovolte, abych poděkovala všem. Poděkovala občanům, kteří nám dali důvěru. Poděkovala všem těm tisícům lidí, kteří mi denně píší zejména na messenger, na facebook. Abych jim slíbila, že my to rozhodně nevzdáme, že nás bude slyšet v opozici, budeme kontrolovat budoucí vládnoucí koalici. Je to naše role. Abych poděkovala všem zaměstnancům rezortu Ministerstva financí, kteří se se mnou včera velmi dojemně v atriu budovy na Letenské 15 rozloučili, a díky nim bych toho tolik nezvládla, protože jenom 40 procent všech covidových zákonů napsal právě a připravil rezort Ministerstva financí, a žádný generál bez vojska nikdy nic nedokázal. Já věřím, že budoucí ministr, a to mu také řeknu, prostě bude přistupovat k expertům Ministerstva financí s naprostým respektem, tak jak jsem k nim přistupovala já.

A ještě poslední slova. Samozřejmě, že žádná vláda není bez chyb. Ani naše nebyla bezchybná. Že byla určitě řada věcí, které bychom dnes udělali jinak. Ale byli jsme v situaci, v jaké nikdy nikdo před námi nebyl. Vždy jsme všechno dělali s otevřeným srdcem, s naprostým nasazením a s vírou, že to poslouží lidem této země. V této práci budeme pokračovat a věřím, že historie ukáže, co bylo, či nakonec nebylo dobře. Děkuji vám.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy pan Karel Havlíček.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Dámy a pánové, dobrý den, i já budu předávat svou agendu. Budu ji předávat dnes a zítra třem ministrům, a to agendu průmyslu a obchodu, agendu dopravy a v sobotu odpoledne ještě agendu vědy. Jsem přesvědčen, že v této hospodářské aktivitě nebo v této hospodářské oblasti odcházíme se ctí, a to covidu navzdory.

V oblasti energetiky jsme prosadili jádro na národní úrovni a prosadili jsme ho rovněž na evropské úrovni.  Současně jsme zahájili transformaci českého teplárenství tak, abychom zabezpečili 1,7 milionu domácností dodávkami tepla za dostupné ceny. Mimo jiné i díky tomu, že se nám podařilo prosadit plyn jako tranzitní zdroj.

Vytýčili jsme konec útlumu uhlí v rámci Uhelné komise a udělali jsme definitivní čáru za solárním tunelem z let 2009, 2010, aniž bychom ohrozili další budování obnovitelných zdrojů, které jsme podporovali.

Je připraven Národní plán obnovy, 179 miliard korun, který podpoří všechny klíčové oblasti tuzemské nejenom ekonomiky, ale i oblast vzdělávání, výzkumu a podobně. Vycházeli jsme přitom z nové vize České republiky – země pro budoucnost, která byla založena v rámci inovační strategie.

Za mnou vidíte zcela zásadní graf. Když jsme v té době, kdy jsme to připravovali, před pár lety, řekli, že docílíme v roce 2020 dvou procent výdajů na výzkum vůči hrubému domácímu produktu, nikdo tomu nechtěl věřit. Poslední číslo mezinárodního ukazatele GERD ukazuje, že jsme na 1,99. Čili není to jenom o tom, že tam jde s ohledem na objem největší množství peněz, což je 113 miliard korun, ale jde to i přes ukazatel procenta vůči hrubému domácímu produktu. Díky tomu jsme se dostali přes globální inovační index konečně mezi inovační lídry. Úkol splněn.

Osoby samostatně výdělečně činné, živnostníci přes živnostenský balíček, vše splněno. Data účinnosti pouze dvakrát za rok. Založení firmy, ať už je to fyzická osoba, nebo právnická osoba, během jednoho dne, vše na jednom místě v elektronické podobě.

Nicméně je třeba říct, že rezort průmyslu, a nejenom rezort průmyslu, ale rovněž i on se stal nositelem covidových programů. 360 miliard korun jsme vydodali podnikatelům, zachránili jsme tím desetitisíce podnikatelských subjektů. Vyplatili jsme neuvěřitelné množství zdrojů, díky kterým mohou firmy dnes fungovat, v několika vlnách. Byly to desítky programů. Současně jsme zachránili průmysl v době největší krize na jaře tohoto roku, když jsme umožnili fungování průmyslových a ostatních firem výměnou za testování.

V oblasti dopravy jsme zahájili úplně nové typy projektů, PPP projekt historicky zde nikdy nebyl, 32 km se staví směr Strakonice. Zdigitalizovali jsme dopravní úřad, zdigitalizovali jsme ho do takové míry, že fungují elektronické dálniční známky, šest milionů obyvatel už si dneska koupilo, nebo řidičů, si už dnes koupilo dálniční známku na elektronické bázi. Rychle, za stejnou cenu a pohodlně.

Všichni ti, kteří jezdí vlakem, mohou využívat jednu jízdenku, ať už jedou s dopravcem A, nebo s dopravcem B. Bez problémů dnes využíváme nejmodernější technologie, které jsou i v jiných zemích Evropy.

A co je to nejdůležitější, a tím bych chtěl uzavřít svůj krátký proslov, je to, že jsme zabezpečili rekordní zdroje do výstavby dopravní infrastruktury.  Zatímco ještě před dvěma lety byl rozpočet 83 miliard korun, letos už je to 128 miliard korun, v příštím roce 131 miliard korun. Díky tomu jsme mohli dokončit a zahájit rekordní množství silnic, dálnic, železnic, nádraží, zabezpečovacích zařízení nebo například přejezdů. Díky tomu jsme v tomto roce zahájili 72 km nových dálnic. Díky tomu jsme dokončili v tomto roce 94 km nových dálnic. A to je i to, čím bych se chtěl rozloučit, protože za hodinu zahajuji ten úplně poslední úsek, a to je na téměř ikonické stavbě D11, kterou jsme urychlili o půl roku a kde za pár desítek minut bude zahájen provoz na 22 kilometrech.

Děkuji mockrát všem za spolupráci. Věřím, že nová vláda má nastaveno naše hospodářství natolik slušně, že může pokračovat v jeho rozvoji. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a ministr zdravotnictví pan Adam Vojtěch.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Dámy a pánové, dobrý den i ode mě. Určitě čekáte, že budu mluvit zejména o covidu, což tak bude, protože samozřejmě covid nás zaměstnává do vlastně poslední minuty našeho vládnutí, byť jsem přesvědčen o tom, že jsme udělali obrovský kus práce v necovidové agendě, která zůstala trochu ve stínu té covidové krize.

Možná logicky, na druhou stranu věřím tomu, že až s určitým časovým odstupem bude vyhodnoceno, co vše Ministerstvo zdravotnictví udělalo pro české zdravotnictví za ty zhruba čtyři roky, kdy jsem měl tu čest po většinu času tento rezort vést. Jsou to skutečně obrovské zásadní změny systému v oblasti digitalizace. Můžu připomenout e-recept, který z mého pohledu reálně i v průběhu covidové pandemie zachránil celou řadu životů, kdy se pacienti díky e-receptu mohli dostat k lékům.

Oblast inovativních léčiv, biologické léčby, oblast urgentních příjmů, které se nově nastavily, psychiatrické reformy a tak dále. Těch věcí je celá řada, já tady o tom nechci znovu teď hovořit. Já… Vydáme takovou publikaci také, abychom tam shrnuli vše, co jsme udělali, že to skutečně nebyl pouze covid. Na druhou stranu je pravdou, že ta pandemie covidu přišla, byla to situace, kterou tady neřešila a nezažila celá jedna generace.

Celosvětová pandemie je něco, na co se nedá úplně připravit. Ani my jsme nebyli zcela připraveni. Na druhou stranu, udělali jsme obrovský kus práce. Když se podíváme na to, jakým způsobem jsme skutečně z nuly vybudovali celý ten systém. A ono se zdá, že jsou to vlastně téměř dva roky, že to je dlouhá doba. Ale když se podíváte, jak se takovéto systémy budují v normální době, tak by to trvalo možná deset let, než se vybudují systémy jako Národní dispečink lůžkové péče, systém monitorace laboratorních kapacit, systém ISIN, kde vlastně se nahrávají veškerá data.

Já si pamatuji, na začátku jsme ručně vyplňovali počty případů do excelových tabulek. Dnes už vlastně i novináři každý den mají data, mohu s nimi pracovat. Linka 1221, trasování, očkovací systém rezervační. To jsou všechno obrovské projekty, které se podařilo vybudovat v průběhu této krizové situace za velmi krátkou dobu a myslím si, že je to naprosto něco bezprecedentního.

Já tady mám za sebou stručnou prezentaci, kde bych chtěl ukázat pár čísel, v jakém aktuálním stavu tedy předáváme, pokud jde o covid a zejména očkování, které je jedinou cestou z této krizové situace, Ministerstvo zdravotnictví a celý rezort.

Jak jsem říkal na začátku. my pracujeme skutečně do poslední minuty. Není to tak, že bychom po volbách mohli si dát nohy na stůl a čekat, až přijde nová vláda. Covid se neptá, kdo je u vlády, covidu je úplně jedno, kdy byly volby a kdo je ministrem zdravotnictví. Takže proto, i byť v demisi, jsme museli dělat zcela zásadní rozhodnutí. Přijetí nouzového stavu, přijetí protiepidemických opatření a podobně.

A jedno z těch rozhodnutí jsem učinil včera večer, kdy jsem podepsal rozhodnutí o zkrácení lhůty pro aplikaci posilujících dávek pro ty, kteří jsou tedy primovakcinovaní, tak, abychom opět dosáhli vyšší proočkovanosti v těch posilujících dávkách, které, jak víme, jsou klíčové i pro boj s variantou omikron, která bohužel, a myslím si, že dnes už ty predikce jsou jasné, velmi pravděpodobně bude dominantní variantou v těch následujících týdnech a měsících.

Bude to stejný scénář, jako když buchanskou variantu nahradila varianta alfa, variantu alfa nahradila varianta delta, která je dnes celosvětově dominantní, a zdá se podle všech informací, že tou novou dominantní variantou bude varianta omikron. A proto je nutné, abychom zkrátili lhůty pro přístup ke třetím dávkám. My to děláme z hlediska logistického i z hlediska toho, aby vlastně jsme šli od těch nejvíce rizikových směrem dolů, pokud jde o věkové skupiny, právě po těch jednotlivých věkových kategoriích.

Ode dneška se zkracuje lhůta na pět měsíců u lidí starších 45 let, v 10 hodin se otevírá systém registrací. Takže každý, komu je 45 let, tak může už ode dneška využít tuto možnost a nechat si aplikovat posilujících dávku již po pěti měsících.

V dalších věkových kategoriích to bude vypadat následovně: Ve středu 5. 1. se zkrátí lhůta pro lidi starší 35 let a ve středu 19. 1. pro lidi starší 18 let. To znamená, od 19. 1. všichni dospělí občané, kteří se naočkovali, budou mít po pěti měsících nárok na aplikaci posilující dávky.

A já bych to chtěl velmi, velmi doporučit, protože je to naprosto zásadní a bude to to zásadní, co nás může ochránit před další masivní vlnou epidemie a zejména dopadem do nemocnic. Tady si myslím, že ty studie už jednoznačně ukazují, že ta posilující dávka je velmi důležitá. Prosím každého, kdo má na tu posilující dávku nárok, samozřejmě zejména již senioři, kteří už jsou nějaký čas v té zkrácené lhůtě, aby se vydali do očkovacího místa, ať s registrací, nebo bez registrace, nebo ke svému praktickému lékaři, kteří už dnes velmi dobře očkují a aplikují asi 35 tisíc dávek denně, a nechali si aplikovat třetí dávku.

Samozřejmě je to ale o všech očkovaných, i o těch, kteří zatím ještě žádnou dávku očkování proti nemoci covid-19 aplikovánu nemají. My jsme aktuálně na těchto číslech, která předáváme nové vládě. Aplikovali jsme od začátku 14,7 milionu očkovacích dávek proti nemoci covid-19. Máme v České republice naočkováno šest a tři čtvrtě milionu lidí, kteří mají aplikovánu vakcinaci proti nemoci covid-19, a 1,77 milionu lidí má již, respektive 1,77 milionu dávek je již aplikováno pro tu posilovací tedy dávku. Takže to jsou čísla, která předáváme budoucí vládě.

Když se podíváme na procenta, byť samozřejmě bychom se všichni přáli, aby to procento bylo ještě vyšší, tak si myslím, že nakonec, i po těch uplynulých měsících, kdy se skutečně akcelerovalo očkování opět a zvýšil se zájem, tak ta čísla nejsou špatná. Máme 86 procent proočkované věkové kategorie lidí 65 plus, 74 procent dospělé populace a 72,4 procenta populace 12 plus.

Jak říkám, já budu šťastný, když se ta čísla budou zvyšovat. Uvidíme samozřejmě, co i nová vláda udělá s vyhláškou o povinném očkování. Jsou tady nějaké proklamace o jejím zrušení. Já si myslím, že by to byla chyba. Že skutečně v této situaci, ve které se nacházíme, kdy jednoznačně pandemie není za námi a může nás ještě výrazně potrápit a vidíme to třeba i teď ve Velké Británii, která měla včera historicky nejvíce nových diagnostikovaných případů, téměř 90 tisíc za den, právě kvůli variantě omicron, tak si myslím, že je jednoznačné, že musíme se snažit všichni o maximální podporu očkování a o navýšení proočkovanosti v České republice.

U těch posilujících dávek zatím je to 27 procent lidí, kteří dostali posilující dávku, ale u lidí starších 65 let, tedy těch v nejvyšším riziku, 62,8 procenta. Každá posilující dávka znamená prevenci hospitalizace, prevenci toho, že člověk skončí na ventilátoru, že skončí na ECMO, na jednotce intenzivní péče. A víme od lékařů, od zdravotníků, že skutečně je těch neočkovaných nebo těch, kteří zkrátka nestihli třetí dávku, je tam stále velké množství.

Předáváme nové vládě i celou strukturu očkování, kterou jsme vybudovali za tu dobu. Celkem 477 očkovacích míst v České republice, 108 očkovacích míst bez registrace, těch tzv. walking, kde člověk může přijít a je naočkován, a 51 mobilních očkovacích týmů, které vyráží do zejména odlehlejších oblastí a stále fungují a jsem za to velmi rád.

Tady spíše osobní věc, jak dlouho jsem byl osobně v pozici ministra včetně toho druhého mandátu. Já musím říct, že nelituji toho, že jsem šel na Ministerstvo zdravotnictví znovu. Myslím si, že to v té době byla jediná možná varianta, že to vedlo možná k určité stabilizaci rezortu a že se nám podařilo skutečně dokončit celou řadu úkolů, zejména právě v té oblasti necovidové, které nejsou tak v hledáčku médií.

Novináři se od rána do večera ptají pouze na covid, ale covid není zdravotnictví celé. Samozřejmě, dnes nás velmi zaměstnává, ale máme tady pacienty s rakovinou, máme tady pacienty se vzácnými onemocněními, máme tady celou řadu chronicky nemocných pacientů, řešíme oblast právě duševního zdraví a tak dále. Těch věcí je celá řada.

Takže já doufám, že za nějaký čas skutečně i další oblasti českého zdravotnictví se opět začnou řešit. Já jsem přesvědčen o tom, že my jsme, jako naše vláda na Ministerstvu zdravotnictví, stabilizovali české zdravotnictví. Mluvil o tom pan premiér, jakým způsobem se bezprecedentně navýšily finanční prostředky do českého zdravotnictví.

Já si pamatuji, když jsem se věnoval zdravotnictví ještě před příchodem na Ministerstvo zdravotnictví, na různých konferencích se hovořilo o tom, že do českého zdravotnictví jde pouze nějakých sedm procent HDP, výdajů tedy do českého zdravotnictví. Ale my jsme dokončili náš mandát s více než deseti procenty HDP. A to byla ta mise, to byla ta vize, že bychom měli se dotáhnout na vyspělejší země v tom finančním, nominálním vyhodnocení. O tom hovořil pan premiér, 550 miliard celkově, které šly do zdravotnictví, nebo jdou teď v této době, a je to asi 280 miliard navíc od roku 2017, kdy jsem přišel na rezort.

Dnes skutečně není problém, že by zdravotnictví bylo podfinancované. Jsou peníze na biologickou léčbu, centrové léky. Když se podíváme, jakým způsobem se navýšily platy zdravotníků, to je také něco, co tady nikdy v historii nebylo, takovéto masivní navýšení platů pro lékaře, pro sestry.

Takže já odcházím s naprosto čistým svědomím, že jsme udělali maximum pro české zdravotnictví. A i přes ty všechny problémy, které nám způsobila pandemie, na kterou nebyl nikdo připraven, a vidíme, jakým způsobem s tím bojují ostatní země, mnohem vyspělejší, jako jsou Německo, Holandsko a podobně, které dodneška samozřejmě mají problém zvládnout tu situaci, tak jsme se s tím vypořádali se ctí a udělali jsme všichni maximum možného.

Na závěr citát mého oblíbeného politika, velké persony Winstona Churchilla, kterého, možná jste někdy byli v mé kanceláři, jsem ho měl vystaveného. Toto pronesl po bitvě o Británii: Nikdy v historii lidských konfliktů nevděčilo tak mnoho tak málu za tak mnoho. Winston Churchill to řekl ve prospěch pilotů RAF a já bych na tomto místě chtěl poděkovat.

Poděkovat tomu málu, které je ale naprosto zásadní, málu lidí, kteří jsou nemocnicích, kteří pracují každý den, ať jsou to lékaři, ať jsou to sestry, ať jsou to další nelékařské profese, sanitáři. Ale ať jsou to i hygienici, armáda, mnoho dalších lidí, zdravotnická záchranná služba, kteří skutečně každý den pracují ve prospěch našeho zdravotnictví, ve prospěch pacientů, kteří reálně zachraňují životy v té velmi těžké době, které čelí už téměř dva roky. A já si myslím, že bychom v tom kontextu, co řekl Winston Churchill, jim skutečně měli být vděční a měli bychom se k nim chovat s patřičnou úctou.

Já si jich obrovsky vážím. Za své působení na Ministerstvu zdravotnictví jsem hovořil s tisíci zdravotníky. Navštívil jsem prakticky všechny nemocnice, ale i samozřejmě praktické lékaře, domácí péči, zdravotnické záchranné služby, těch segmentů je celá řada. A všichni dělají úžasnou práci a já bych jim za to chtěl moc a moc poděkovat.

Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Dotazy, prosím, Česká televize.

Petr Vašek, Česká televize: Dobrý den, já bych měl tři jednoduché, krátké dotazy. Dva na pana premiéra a jeden na pana ministra zdravotnictví. První: Pane premiére, vy jste tu tiskovku pojali bilančně, což samozřejmě chápu, naprosto v pořádku. Ale kdybyste mohl trošku přiblížit opravdu to poslední setkání. Co se tam dělo, co jste si řekli, jak jste to hodnotili? Kdybyste mohl trošku víc mluvit o tom dnešku ještě. Druhá otázka: Zkraje příštího roku někdy v lednu, možná v únoru vás čeká sněm hnutí ANO. Tak jestli budete kandidovat na předsedu a budete obhajovat svůj post předsedy hnutí ANO? A na pana ministra zdravotnictví: Tak kdy odlétáte do Finska a jak se na tu svou novou diplomatickou misi těšíte? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ne, tak kdybychom to pojali bilančně, tak bychom tady s vámi byly dva dny. Takže my jsme řekli jenom některé věci. Já jsem to považoval za slušnost, že jsem pozval, i když jsme neměli žádný program vlastně na vládě, tak jsme si dali míchaná vajíčka, ještě nějaký chleba tam zůstal, a připili jsme si, poděkoval jsem všem ministrům. No a i když jsme to měli těžké jako menšinová vláda, ale nakonec jsme dovládli. Takže samozřejmě měli jsme různé názory, ale myslím si, že to fungovalo až do konce. Takže si myslím, že to bylo vhodné poděkovat všem. Proto jsem vlastně… My jsme neměli ještě ani příležitost, protože byla ta Evropská rada, bylo setkání V4 v Budapešti a tak dále. Takže byla to vyloženě společenská záležitost.

No a ráno ta Rada pro zdravotní rizika byla skutečná rada, kde jsme si vyměnili názory té rady, které bude interpretovat pan ministr Vojtěch novému ministrovi dnes, myslím v 15.30. Tam mu doporučí nějaké názory odcházející de facto té rady. Integrovaný centrální řídicí tým jsem pozval na snídani k nám dnes.

Já myslím, že tak, jak děkoval a vlastně musíme stále děkovat od rána do večera našim zdravotníkům, tak je potřeba poděkovat i armádě a tomu týmu, protože to, co oni zvládli, a samozřejmě i Vlado Dzurilla, vládní zmocněnec pro IT, který udělal tolik věcí v digitalizaci. My jsme tady startovali, tady nebylo nic. Takže t udělali víc v digitalizaci Ministerstva zdravotnictví než kdykoliv předtím. Je to skvělý tým, který bude pokračovat, pokud si to samozřejmě nový ministr bude přát. Ale neumím si představit, že bez toho týmu, jak by někdo mohl zvládnout ten obrovský záběr toho týmu, ty neustálé změny, které je potřeba dělat, a samozřejmě tu výzvu z hlediska očkování.

No a my jsme si řekli teda, že dnes je to poslední tiskovka a že teda řekneme pár věcí, které jsme udělali, ale určitě, pokud by to byla bilanční, tak bychom tady byli velice dlouho a to my to radši vydáme knižně. Víte, že já mám rád ty knihy. Udělal jsem Národní investiční plán, tolik projektů až do roku 2050, udělali jsme publikaci Country for Future a tak dále. Takže my budeme mít publikaci, kde můžou se všichni seznámit se všemi projekty, které jsme realizovali.

A myslím si, že i to plnění programového prohlášení vlády dopadlo celkem slušně. Jsou věci, které se nedotáhly, ano, ale myslím si, že my jsme pravidelně skládali účty, bilancovali a dávali jsme veřejnosti informace, co všechno děláme. A já jsem to dělal de facto každou neděli, takže od dubna 2017 každou neděli informuji o tom, co jsem za ten týden udělal, a samozřejmě i za pomoci kolegů, kteří mi v tom pomáhají.

Sněm ANO. Sněm máme. Budu kandidovat, že ano? Asi ano. No a určitě hnutí si musí vzít také nějaké poučení z těch voleb a musíme se zaktivizovat a říct si jak dál. Samozřejmě máme nové posily, paní ministryně je, bych řekl, nejvíc namotivovaná do té opoziční role, je předsedkyní našeho klubu a určitě jsem rád, že i ona i pan Havlíček se stali členy hnutí.

Proto se musím bavit vždycky, když nastupující vláda, já ani nechci o tom mluvit, že chce zbavit státní správu nějakých lidí z hnutí ANO. Hnutí ANO nemá žádné lidi ve státní správě. Když mi to poprvé řekl Sobotka, že mi dá nějakého náměstka na Ministerstvo financí, a Bělobrádek, tak jsem říkal: A proč? My to zvládneme sami. Ale to byl takový zvyk a my jsme neměli nikoho.

Mimochodem paní Schillerová pracovala na Finanční správě, takže těch lidí, které jsme si přivedli… Vlastně já jsem si přivedl jedině Adama, který byl vlastně vypomáhat tomu zdravotnictví, kde se to naučil skvěle a s jeho nástupem skutečně se zdravotnictví zásadně začalo měnit. Takže, ano, hnutí má sněm a volí si nové orgány a určitě máme o čem přemýšlet.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Tak já jsem už dlouhodobě avizoval, že nechci pokračovat v politice – ostatně i proto jsem nekandidoval ve volbách – a že chci tedy opustit politiku. Na druhou stranu je pravdou, že jak jsem o tom hovořil, pracuji do posledních chvil, do posledních minut mého mandátu a zatím jsem se úplně nevěnoval tomu, co bude dál. Takže já bych o tom teď nechtěl hovořit. Uvidíme. Dnes předávám rezort a pak se zamyslím, jak to celé bude dál. Ale pro mě osobně aktivní politická kariéra v tuto chvíli končí.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz.

Izabela Niepřejová, Česká televize: Já mám dotaz pouze na vás, pane premiére. Vrátím se ještě k pandemii coronaviru, protože to je věc, kterou jste museli řešit většinu vašeho vládnutí, a s vámi se pojí hodně silných výroků. Jako například, když jste v létě říkal, že další vlna nepřijde, ať média nestraší, ať lidé nestraší. V září jste chtěl řešit poslance, zahrádkářský zákon místo přípravy na další možnou vlnu. Pak jste také říkal, že V4 je best in covid, Česko pak bylo nejhůře postiženou zemí, co se týče počtu zemřelých na 100 000 obyvatel a ten počet obětí teď vystoupal na 35 000. Mě by zajímal zpětně váš osobní názor na tato vyjádření. Jak to zpětně hodnotíte, vaše působení během té pandemie a možná i tu vaši komunikaci směrem k veřejnosti? Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády: To je právě ten problém, paní redaktorko, že vy jste to všechno jednou vytrhli z kontextu a potom to všichni opisujete a opakujete. V srpnu 2020 já jsem byl na konferenci v Bledu, kde jsem mluvil o V4, že je best v nejnižší nezaměstnanosti, v růstu, v zadlužení a taky best in covid. A v srpnu 2020 jsme byli best in covid. Takže to jsou… Potom ty další výroky, můžete mi to zopakovat ještě?

Izabela Niepřejová, Česká televize: Že jste chtěl řešil zahrádkářský zákon.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ano, správně, a vy samozřejmě znáte ten můj názor na Sněmovnu a já jsem tam teď vystoupil a mluvil jsem k věci. Já tam nemluvím kvůli tomu, že to přenáší Česká televize, která to už vlastně teď přestala přenášet, jak my jsme nastoupili do té opoziční role. A samozřejmě poslouchat tam od opozice, jak oni všechno umí, o pandemii, ano, tak jsem vystoupil, pojďme schvalovat zákony. A zahrádkářský zákon byl můj zákon, který se rozhodl, takže je to zase jenom vytrženo z kontextu, že jsem nechtěl.

My jsme neměli se od nich co naučit. Neměli. Oni celou pandemii zneužili politicky proti nám. Žádné volby do krajů nebyly. Byly jenom v září 2020, bylo bilancování covidu. Všechny debaty televizní byly o covidu, ne o plánech do krajů. Takže opozice toho zneužila. Vždyť Piráti to i řekli: Čím hůř pro Českou republiku, tím větší preference měli. Takže proto jsem vystoupil a znovu to někdo opakuje, ano, já jsem řekl, pojďme řešit ty zákony. A mimochodem, ten zahrádkářský zákon jsem rád, že jsem ho dotáhl, protože byl důležitý. Takže to jsou ty dva výroky vytržené z kontextu. A ten třetí byl který?

Izabela Niepřejová, Česká televize: Pane premiére, mě jde spíše obecně o to, nemusíme probírat jeden po druhém, jak to hodnotíte zpětně?

Andrej Babiš, předseda vlády: Ne, probírejme, protože vy to znovu opakujete vytržené z kontextu a není to tak, jak to říkáte. Tak se omlouvám, proto vám na to reaguji.

Izabela Niepřejová, Česká televize: Takže to je vaše stanovisko k tomu vašemu postoji?

Andrej Babiš, předseda vlády: To je další samozřejmě, pokud se vracíme do minulosti, byl ten srpen 2020, kdy přišel semafor pro školy a kdy ministerstvo a vlastně pan ministr byl uveden v omyl těmi týmy, kdy něco se řeklo v pondělí – semafor – a ve středu už to bylo plošně, a reagoval jsem úplně stejně jako předseda Fiala. Takže to jsou všechno věci, které mají své vysvětlení, ale samozřejmě mediím se to nehodí, tak se opakují ty věci, které nejsou správné.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz, ČTK.

Marek Opatrný, ČTK: Dobrý den. Já bych se chtěl zeptat paní ministryně, zda můžete na základě dosavadních údajů říct, jakým schodkem skončí státní rozpočet za letošní rok? Děkuji.

Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí: Tak je to ještě velmi brzy, protože máme dnes 17. prosince. Troufnu si, já ta čísla dostávám na denní bázi, nebo dostávala jsem zatím ještě po dnešek, teď se to pohybuje někde přes 400 miliard. Samozřejmě tam do toho vstupuje, kdy přijde DPH, kdy je splatnost, kdy vám odejdou nadměrné odpočty, ale hlavní ukazatel, který rozhodne o tom výsledném čísle, bude míra investic. Zda se podaří proinvestovat všechno, co jsme si naplánovali. Zatím to vypadá velmi dobře, takže určitě bude přes 400 miliard. Přesnější číslo nejsem schopna v tuto chvíli říct.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Pan Bartoníček.

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: Dobrý den, já především děkuji za všechny tiskovky, nebylo to jednoduché, ty čtyři roky, ale myslím si, že dnes je čas na poděkování a nějaké symbolické podání ruky. Rozhovor nám, pane premiére, nevyšel za ty roky, ale třeba se to podaří v budoucnosti. Ale to, co bylo, je pryč, podívejme se do budoucnosti. Jedna otázka, ona už trochu zazněla: Pokud jde o hnutí ANO, chcete ho dál vést? Protože je vidět, ano, paní Schillerová, pan Havlíček, budou bojovat hodně ve Sněmovně, to je jasné. To znamená, že oni by možná mohli jít do čela. Zvažujete něco takového? A potom naprosto podstatná otázka je samozřejmě Pražský hrad. Zkuste aspoň trošičku popsat své motivy, protože vy o tom zvažujete jít na Hrad, proč byste chtěl být případně prezidentem České republiky? Protože někdo by řekl, za ty roky není lepší odejít už na odpočinek. A jaký by měl být prezident České republiky podle vás? Přemýšlíte už nad tímto, jakým byste chtěl být? Já vím, vy řeknete: Je brzy. Anebo řeknete, já jsem si to, pane Bartoníčku, rozmyslel, já na toho prezidenta kandidovat nebudu. Díky moc.

Andrej Babiš, předseda vlády: Pane Bartoníčku, my jsme naposledy si vyprávěli na našem vánočním večírku, tak to si pamatujete přece. Takže vy jste si vlastně vytvořil svoji teorii a sám jste si odpověděl, jo. Takže ohledně prezidenta je pro mě důležitá moje rodina. Moje rodina mi nikdy neodpustila, že jsem šel do politiky. Považují to za velkou chybu, která měla zásadně negativní vliv na všechny možné věci v našem životě, a proto já uvidím, co mi řekne rodina.

Budou Vánoce, já jsem strašně rád, že dnes nastupuje vláda, že si trošku odpočineme. Hlavně ta zodpovědnost. My jsme měli obrovskou zodpovědnost. My skutečně až do poslední chvíle řešíme ten covid.

A jestli budou kandidovat, nebudu, tak to se uvidí příští rok. A hlavně hnutí musí říct, jestli mě ještě potřebuje, nebo nepotřebuje. Je pravda, ano, že paní Schillerová je velice perspektivní politička, pan Havlíček je o 15 let mladší ode mě. Takže já určitě se tomu nebráním a uvidíme, jak to proběhne na našem sněmu a co bude dál

My se musíme teď soustředit na naši opoziční roli. Já myslím, že je to celkem unikátní v naší historii, že my jsme sice na počet poslanců jako samostatně vyhráli volby, ale tím, že stálo proti nám pět stran, tak jsme prohráli. Ale ještě nikdy se nestalo, že ten, kdo prohrál, vlastně pokračuje. Vy určitě znáte historii, takže je to takový unikát.

Myslím si, že je to dobře, že pokračujeme, že je ta kontinuita, že víme, o čem mluvíme. Protože my dva jsme byli ministři financí. V té vládě ani nevím, jestli je vůbec alespoň jeden ekonom, nevím, jestli pan Síkela je ekonom. Takže máme zkušenosti a víme, o čem mluvíme, a máme i obrovské zahraniční zkušenosti. A včera ta Evropská rada samozřejmě nebyla jednoduchá, protože ta solidarita končí před dveřmi. Vevnitř už je to obrovský boj a ten taky včera byl až do půlnoci.

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: Pane premiére, já to jenom musím doplnit: Prosím vás, dokdy byste se rozhodl, jestli budete, prosím, kandidovat? Ještě dotaz dovolte jeden: Přece jenom část společnosti říká, Andrej Babiš rozděluje společnost, nebude to dobrý prezident, co vy byste na to odpověděl? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já si nemyslím. Já jsem dělal všechno pro to, abych tu společnost nerozděloval. Ale samozřejmě bojovat proti médiím, která od roku 2016 tady vlastně jela ty různé vymyšlené kauzy od dluhopisů přes vymyšlené Čapí hnízdo. Vy mně jako politikovi od ledna 2014 nemůžete nic vyčíst. Já jsem tomu věnoval maximum, pracoval jsem naplno, často i 16 hodin denně, soboty, neděle, zdarma. Všechny peníze jsem posílal samoživitelkám, všechno jsem si platil.

Takže já jako politik mám absolutně čistý stůl a mám hlavně výsledky, které jsem zdokumentoval a dal na papír. Takže z hlediska tohoto já určitě jsem nechtěl rozdělovat společnost. Ale ano, já jsem šel do politiky, protože ta korupce byla nesnesitelná a ten polistopadový kartel, který jsem porazil 2017, nám díky různým vymyšlený Pandora Papers, střety zájmů atd. vlastně prohrál volby, a protože funguje dohromady, tak to je všechno. Já myslím, že ti, kteří chtějí to pochopit, tak to pochopí.

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: Dokdy se ještě rozhodnete, jestli budete kandidovat na Hrad, prosím? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ale já nevím, jako kdy se rozhodnu, jak to bude. Naopak na to je dost času. My máme už tolik kandidátů, vaše televize už je promuje. Tam vidím minimálně dva kandidáty stále u vás vystupují, i když ještě neohlásili kandidaturu. Takže vlastně vy už tu, vlastně ne tady, tady je televize, pardon, a vaše vydavatelství je taky samozřejmě objektivní. Ale to jsou věci, které si můžeme říct někdy na tom kafi.

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: My jsme objektivní, pane premiére.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobře. Dnes je sváteční den, takže nebudu kontroverzní, budu hodný na vás.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz, televize Prima.

Pavlína Fabiánová, TV Prima: Dobrý den. Vy jste tady chválil pana ministra zdravotnictví, ale přece jenom během pandemie se vystřídalo několik ministrů. Zpětně, když se na to podíváte, nelitujete toho, že zrovna během pandemie jste vystřídal ministry zdravotnictví?

Andrej Babiš, předseda vlády: Paní redaktorko, existuje tzv. evropský Hells Coruption Report z roku 2013 a ten si musíte přečíst. Tam je ten Richelieu. Tam jsou ti lidi, kteří tady brutálně rozkrádali zdravotnictví. A my, když jsme s Adamem začínali na Ministerstvu financí, tak jsme psali panu ministrovi tehdejšímu taky plno dopisů. A on byl součástí, on byl taky šnajdroid. Takže Adam Vojtěch nastoupil na rezort a udělal tam strašně moc práce.

A nikdo nebyl připraven. My jsme zdědili, hygieny byly totálně, neměly ani pořádně telefony ani počítače ani nic. Měli jsme 10 000 roušek na skladě Státních hmotných rezerv. Takže měli jsme hygieničku, která nám v lednu 2020 říkala, no ta Čína, to je daleko, to sem nikdy nepřijde atd.

Takže já myslím, že ano, pan ministr potom v září, zkrátka to byla obrovská zátěž. Vždyť my jsme v té první fázi měli vlády i v noci, o půlnoci, ráno, tři, čtyři vlády, sháněli jsme všechno možné. No a potom přišel nový ministr, který zkrátka pochybil, a tak jsem ho vyměnil.

No tak, já myslím, že my máme jít příkladem. Takže, ano, můžeme říct, jestli je odborník. Já se ptám, kdo je ten odborník. Kde je těch 50 000 denně nakažených, co tady někdo vykládal místo toho, aby očkoval v Říčanech. Má zavřenou ordinaci. Nebo kde jsou ty tisíce mrtvých.

V těch televizích vystupovalo plno lidí, kteří nevědí o tom vůbec nic. A já neznám nikoho, který to skutečně ví přesně. Takže byla to těžká věc, těžká role a pan ministr udělal skvělou práci a potom jsem ho, ano, přesvědčil, když tam byl další ministr, který měl náměstka, který byl promořovač, a leden, únor 2021, i když já jsem bojoval například s paní Vašákovou, aby se aplikoval bamlanivimab, který jsme nakoupili napřímo, ano, a který zachraňoval životy lidí. Ano?

Takže tam samozřejmě já vždycky říkám: Ministři nerostou na stromech. Takže… Ale já myslím, že naše vláda to ukončila a že ti ministři to zvládli, a to je to podstatné. A bohužel to tak je, tak když někdo nefunguje…

Podívejte se, přichází nová koalice, mají seznamy, nevím, asi stovky lidí, kterou budou měnit, a ještě je ani neznají. Ani je neznají. Já jsem měnil lidi ve státní správě, když jsem viděl, že ti lidi nefungují. Ano, a tak to bylo i v roce 2014. Takže v tom je ten rozdíl.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkujeme, Český rozhlas.

Jana Čermáková, Český rozhlas: Dobrý den, pane premiére, já bych na vás měla jeden dotaz, aktuální záležitost. Policejní prezident Jan Švejdar oznámil, že podá na začátku ledna žádost o odchod do civilu. Uvedl, že dospěl k názoru, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí. Prosím, můžete to komentovat? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak já jsem četl, že tam tomu předcházel nějaký rozhovor s novým ministrem, tak já to neumím komentovat. Já jsem s panem Švejdarem nemluvil a pan Švejdar byl vybrán ve výběrovém řízení, ani už nevím, za kterého ministra. Byl to profík a myslím si, že policie zvládala svoji roli.

Jana Čermáková, Český rozhlas: Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Je ještě nějaký dotaz, poslední?

Adam Hejda, TV Seznam: Já bych se chtěl zeptat pana premiéra, proč na téhle té poslední vládní tiskovce není váš koaliční partner sociální demokracie?

Andrej Babiš, předseda vlády: No, to je dobrá otázka. My jsme tedy, já jsem pozval všechny ministry. Bohužel pan vicepremiér Hamáček nepřišel a ostatní ministři neměli nějakým způsobem zájem, aby tady s námi byli. Takže už z toho logického důvodu, že teda i to naše hnutí teď mění tu roli, bude opoziční Takže já pro to mám pochopení.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: To bude z poslední tiskové konference této vlády vše.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ještě se hlásil pan Bartoníček. Musíte nechat demokracii médiím.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Ano.

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: Pane premiére, dva velmi stručné: Jeden, jestli necháváte Petru Fialovi tady nějaký vzkaz nebo něco mu řeknete nebo symbolicky byste mu teď něco dal, nějaké doporučení do toho vládnutí? Druhý naprosto odpočinkový, poslední, který vám dám odpočinkový, než začnete případně kandidovat na prezidenta. Jak budou vypadat ty vaše dny, příští dny odpočinkové, vyhledáte asi kancelář, že jo, někde v blízkosti Sněmovny, a potom chystáte se někde na nějaký odpočinek, delší, kratší? To je vše, děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády: No já jsem to nechtěl říkat dopředu, protože to má být překvapení, ale chci založit tradici, jako mají američtí prezidenti, že nechávají vždycky nějaký vzkaz. Takže já jsem napsal dopis panu premiérovi Fialovi. To je dopis pro něj, já ho určitě nebudu zveřejňovat a myslím, že by to byla fajn tradice. A plus klíče od korunovačních klenotů. Ale samozřejmě mu určitě, pokud bude mít čas, řeknu pár slov k té včerejší Evropské radě, protože to je nejdůležitější místo toho premiéra, ta Evropská rada.

No, a co budu dělat? No vidíte, vy jste to trefil přesně. Ano, my hledáme něco pro hnutí tady v centru, takže dnes se i někde půjdu podívat. No já jsem samozřejmě spal jenom hodinu dvacet. Takže dnes ještě máme program. No tak uvidíme. Asi budu mít absťák z toho, že jsem vlastně každou neděli dělal Čau lidi o covidu. Tak ho ještě naposled udělám teď v neděli a potom v pondělí jsem v Roudnici jako poslanec a mám plno schůzek. Takže normálně budu pracovat dál. Původně jsem chtěl jet někam na dovolenou s rodinou, ale vzhledem k těm omezením, která jsou, tak nakonec zůstaneme doma.

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: Co bude místo Čau lidi ještě, řekněte, prosím, jestli něco bude?

Andrej Babiš, předseda vlády: Ne, Čau lidi jede dál, každou neděli. Doufám, že se koukáte. A máme hlavně skvělé video, pane redaktore, o Úřadu vlády, doufám, že jste ho viděl, co všechno jsme připravili – zahradu, kantýnu… Tady to bude fantastické. Bude předsednictví, budete mít všechno nové, i zasedací sál vlády. Budovu naproti, která je šílená, zeď, jo. Takže my jsme to tady odmakali a zároveň jsme snížili počet zaměstnanců Úřadu vlády o 267, 33 procent.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Je to vše?

Andrej Babiš, předseda vlády: Ještě se hlásí tam paní. My máme čas už, paní kolegyně, klidně ať se ptají.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobře, dobře, v pohodě.

Izabela Niepřejová, Česká televize: Přece jenom ještě poslední otázka. Přes ten rekordní schodek, o kterém tady mluvila paní ministryně Schillerová, tak některá ministerstva vypsala svým úředníkům až desetitisícové odměny. Třeba na Ministerstvu životního prostředí mají někteří úředníci až 50 000 korun jako bonus ke mzdě, což třeba v kontextu toho, že vláda nějakým způsobem nevypsala mimořádné odměny pro zdravotníky, tak jestli vám to přijde vhodné?

Andrej Babiš, předseda vlády: Prosím vás, odměny pro zdravotníky. Já myslím, že zdravotníci nikdy nedostali tolik peněz, co za nás. A ty odměny, nechť řekne paní ministryně. A prosím vás, ten schodek, vy stále opakujete ten schodek. Ano, ale my jsme dali lidem peníze, my jsme udrželi tu nezaměstnanost nejnižší, ano. A úspory domácností za rok 2020 a 2021 stouply o 547 miliard a jsou asi 3 400 miliard. Takže já myslím, že my jsme do zdravotnictví dávali obrovské, a já nevím, jestli si pamatujete to číslo, já myslím kolem 75 miliard.

Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí: Dvanáct miliard loni i dvanáct miliard letos to bylo zhruba asi.

Andrej Babiš, předseda vlády: Se podívejte na průměrný plat sester anebo lékařů, které jsou samozřejmě ze všech státních úředníků nejvyšší. A znovu opakuji, ten schodek se objevil v tom, že stoupla, kolik dostali živnostníci, ty různé bonusy atd. Takže celkově to byla obrovská částka. A nicméně, i když jsme snižovali daně, tak stále máme dobré veřejné finance. A plus ještě samospráva kolik dostala peněz, kolik mají na účtech obce, kraje atd. Takže myslím, že to jsou všechno čísla, která se dají zdokumentovat.

Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí: Tak já jen k tomu asi, jestli mohu, tak já samozřejmě nevím přesně ta čísla za další rezorty, ale mohu garantovat, že rozhodně se nedávaly žádné peníze navíc z vládní rozpočtové rezervy nebo z ušetřených peněz ze státního dluhu. Peníze, které šly někomu navíc, vždy schvalovala vláda. Buď to byli policisté nebo to byli hasiči nebo to byli primárně zdravotníci, to byly ty odměny loni, odměny myslím v roce 2020, v roce 2021. A pokud byly někde vyplácené nějaké odměny, předpokládám, že ano, před Vánoci se to dělá, tak to ty rezorty mohou pouze tehdy, když si ušetří z peněz například z vysoké nemocnosti.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Je ještě nějaký dotaz? Pokud ne…

Andrej Babiš, předseda vlády: My vám přejeme krásné Vánoce a těšíme se příště. Na shledanou.

Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí: Krásné Vánoce. I vám děkujeme za korektní přístup. A já jsem vám ten rozhovor dala, pane Bartoníčku, že jo, dokonce myslím víckrát jak jednou. Mějte se hezky, na shledanou.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: A hodně zdraví. Na shledanou.