Tiskové konference

17. 12. 202114:30

Tisková konference po jednání vlády, 17. prosince 2021

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, dobrý den, vítejte na tiskové konferenci po prvním jednání vlády Petra Fialy. Vítám zde předsedu vlády Petra Fialu, prvního místopředsedu vlády a ministra vnitra Víta Rakušana, místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku, místopředsedu vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a také místopředsedu vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Poprosím pana premiéra Fialu o slovo.

Petr Fiala, předseda vlády: Dámy a pánové, dobrý den. Dnes poprvé jednala naše vláda a chci vás seznámit s výsledky prvního zasedání. Na prvním zasedání vlády byl prvním místopředsedou vlády v souladu s koaličními dohodami určen pan místopředseda, první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan.

Dále jsme stanovili kompetence a určení ministrů, kteří byli jmenováni členy vlády bez určení konkrétního resortu. Mikuláš Bek byl vládou jmenován mistrem pro evropské záležitosti, Helena Langšádlová ministryní pro vědu výzkum a inovace a ministrem pro legislativu a předsedou Legislativní rady vlády se stal Michal Šalomoun.

Vláda také na svém prvním zasedání jmenovala vedoucí Úřadu vlády paní Janu Kotalíkovou a tiskovým mluvčím vlády pana Václava Smolku, který se vám už představil.

Chci vás ujistit, že celá naše vláda je si vědoma složité situace, ve které se ujímáme své odpovědnosti, a proto jsme začali prakticky ihned pracovat. Shodli jsme se na harmonogramu programového prohlášení vlády tak, abychom ten základní koncept měli už začátkem ledna.

Dnes jsem také zadal úkol ministru financí Zbyňku Stanjurovi, aby vypracoval harmonogram projednávání rozpočtu a pravidla, ve kterých bude stát fungovat v době rozpočtového provizoria. Ustavili jsme také skupinu ministrů, která se ihned začne věnovat řešení cen energií a souvisejícím otázkám.

To jsou věci, které samozřejmě nesnesou žádného odkladu, každý den navíc by byl luxus, a proto je musíme řešit hned a jsme na to připraveni. Situace je vážná, a proto také vláda bude zasedat i mezi vánočními svátky, respektive mezi vánočními svátky a silvestrem. Sejdeme se na dalším jednání vlády příští týden a potom také 29. prosince.

Ještě jedna informace k dnešnímu jednání vlády, určitě byste se na to zeptali. Vláda se rozhodla nežádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Situaci sledujeme, pokud se situace bude zhoršovat, je vláda připravena k debatě o nouzovém stavu se vrátit. Víme, co se děje, sledujeme v zahraniční situaci kolem varianty omikron a jsme připraveni rychle jednat, bude-li to potřeba.

Samozřejmě proto, abychom mohli všichni rychle pracovat, tak je potřeba uvést jednotlivé ministry do úřadů, troufám si říct, že to udělám v rekordním čase. Během dneška a zítřka bychom měli všechny paní ministryně a pány ministry uvést do úřadů tak, aby mohli začít bezprostředně pracovat.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji panu premiérovi, otevírám prostor pro dotazy. Česká televize.

Izabela Niepřejová, Česká televize: Vy jste některé priority, které vás čekají teď co nejdříve, zmínil. Mě by ale zajímalo, co je podle vás to základní, klíčové? Co byste měli prosadit v následujícím roku? A prosím vyjma státní rozpočet, protože to předpokládám, že samozřejmě je tou prioritou, která musí být schválena. Děkuju.

Petr Fiala, předseda vlády: To, co budeme prosazovat v následujícím roce a v těch dalších letech potom, vyplyne z programového prohlášení vlády, které by, na rozdíl od toho programu koalice, mělo obsahovat i některé termíny tak, aby mohla si veřejnost kontrolovat to, co děláme. Ale my jsme teď opravdu v takové situaci, že je nám agenda do značné míry dána z vnějšku, a myslím, že tomu všichni rozumějí.

Musíme se stavět co nejaktivněji k řešení situace kolem covidu, musíme řešit ceny energií a musíme se zabývat přípravou rozpočtu a to není banální úkol. Já vím, že řeknete: Ano, to je samozřejmost. Ale není to samozřejmost, že vláda, a my jsme všichni přesvědčeni, že tato vláda to musí udělat, musí dát jasný signál, že chce dělat něco proti inflaci. Že tomu jenom nepřihlíží nebo ji svými rozhodnutími nezhoršuje, jako to dělala předcházející vláda.

Proto budeme intenzivně pracovat na tom, aby rozpočet, který předložíme, měl nižší deficit, než měl ten rozpočet, se kterým přišla vláda Andreje Babiše, abychom se dostali pod těch 300 miliard korun deficitu. Na tom budeme pracovat v příštích dnech a týdnech a to jsou úkoly, které před námi stojí naprosto bezprostředně.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz Seznam.

Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy: Dobré odpoledne, gratuluji ke jmenování. Já bych měl prosím první dotaz na pana ministra zdravotnictví, zda počítá s tím, že si ponechá hlavní hygieničku paní Smrčinovou, nebo ne? Děkuji.

Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví: Všechny personální záležitosti, které se týkají Ministerstva zdravotnictví, budu postupně diskutovat s jednotlivými zaměstnanci a bezesporu dám každému příležitost, aby řekl, jak to plánuje dál, jaké jsou jeho představy. Já si nemyslím, že na Ministerstvu zdravotnictví pracují neschopní lidé a většina z nich má moji plnou důvěru.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz CNN Prima News.

Zbyněk Zykmund, TV Prima: Dobrý den. Asi na pana mistra zdravotnictví: Jak to bude s PCR testy, jak to bude s antigenními testy a možná, jestli vy jste v pohodě tedy s tím, že se na toho silvestra vlastně otevřou restaurace i po té 22 hodině, to, co možná varoval váš předchůdce? Děkuji.

Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví: Pokud se týká antigenních testů, tak vláda se dnes dohodla, že musí být velmi urychleně nakoupeny kvalitní antigenní testy podle parametrů, které schválil Národní institut pro boj s covidem. Těch testů musí být takový dostatek, abychom mohli zaručit především našim dětem, že budou dobře testovány tak, abychom zabránili šíření infekce ve školách, abychom minimalizovali riziko karantén a aby nedošlo k tomu, že budou jakkoliv omezeny zájezdy na hory, tedy školní zájezdy, a aby nedošlo k tomu, že budeme zase muset omezovat plavání. To jsou naše priority a proti tomu uděláme všechny kroky.

Co se týče PCR testů, my jsme velmi diskutovali na Národní radě pro boj s covidem, jak dále prostupovat s PCR testy. Já dnes hned poté, co budu uveden do funkce, na poradě s vedením Ministerstva zdravotnictví budu nastavovat některé parametry a uvidíme, jak rychle se podaří navýšit tu kapacitu. Můj plán je, abychom na vybraných pracovištích zvýšili počet diskriminačních testů tak, abychom včas zachytili zvyšující se křivku počtu výskytu omikron mutace. Současně chci, abychom měli pro každý kraj, pro každý region variantní řešení podle toho, jaký typ testů je dostupný a jaký typ testů je nejkvalitnější v té oblasti.

Zase cíl je jeden, neomezovat školy, umožnit všechny mimoškolské aktivity, umožnit jezdit na hory a umožnit školní zájezdy na horách dětem a rozhodně neukončovat, jakýmkoliv způsobem neomezovat plavání. To jsou věci, které jsou pro nás nepodkročitelné.

Co se týče nouzového stavu, já fixuju maximálně vždycky jen jeden dotaz, takže se moc omlouvám. Teď už to vůbec neslyším.

Zbyněk Zykmund, TV Prima: Restaurace a 22. hodina, děkuju.

Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví: Ano, restaurace a 22 hodina. Tím, že skončil nouzový stav nebo nebudeme prodlužovat nouzový stav, budou platit pouze ta opatření, která jsou podle pandemického zákona. Samozřejmě pokud se bude jakýmkoliv způsobem vyvíjet situace s omikronem a eventuálně jiná situace negativně, vláda bude velmi rychle, velmi důsledně reagovat v souladu s doporučením odborníků.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, a protože musíme pokračovat na další program, poprosím poslední dotaz televizi Nova.

Eliška Kopánková, TV Nova: Já bych měla dotaz na pány ministry, kdybyste jenom mohli stručně shrnout, jaké budou vaše první kroky ve funkcích? A na pana premiéra: Pane premiére, kam se chystáte na první zahraniční cestu a kdy případně? Děkuji.

Petr Fiala, předseda vlády: Tak já asi začnu. První zahraniční cesta, a nic jiného mě ani nenapadlo, bude na Slovensko. Už se připravuje, předpokládám, že bude někdy začátkem ledna. Myslím si, že Slovensko je jako jasná volba nejen kvůli historickému spojení obou našich zemí, dlouhému, ale samozřejmě i protože naše země mají mimořádně přátelské vztahy a společné zájmy a moje první cesta určitě bude směřovat tam.

Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Tak hezký den. Já vyberu opravdu jeden jediný krok, protože se musíme přemisťovat na naše ministerstva, a tím logicky v té covidové době musí být seznámení se s prací současného Ústředního krizového štábu a případně vrácení toho krizového řízení do těch zákonných mantinelů, kde jsme měli malinko pocit, vláda jako celek, že se v těch posledních dvou letech z těch mantinelů trošku vychýlilo.

A to je základ pro to, aby zaprvé vláda jasně komunikovala, co se covidových opatření týče, aby i ta opatření byla přehledná, jasná a aby systém řízení, krizového řízení v České republice nezavdával pochybnosti o tom, kde ta rozhodnutí vznikají. Na tohle jsme se jako vláda chystali a troufám si říct, že to brzy předvedeme.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji.

Ivan Bartoš, místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj: Tak, mohu-li… Mariane, prosím, Marian Jurečka.

Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr pověřený vedením Ministerstva zemědělství: Děkuji. Já bych stručně doplnil asi dvě velmi klíčové priority. Tou první je již v příštím týdnu realizovat kroky, které povedou k řešení situace lidí a domácností, kteří jsou dnes ve složité situaci z důvodu té energetické krize a zvýšení cen energií, elektřiny a plynu. Jak říkal pan premiér, dohodli jsme se na úzké pracovní skupině, kde jsou zastoupeni čtyři ministři: ministr průmyslu a obchodu, ministryně životního prostředí, ministr financí a ministr práce a sociálních věcí. Počítáme, že v úterý by měla jednat pracovní skupina tak, abychom byli připraveni nejpozději 29. na vládě už předložit výstup kroků, které povedou k tomu, jak tu situaci zvládnout, jak těm lidem pomoci. To je velmi důležité, aby to bylo rychlé, adresné a srozumitelné.

A pak je druhá velmi důležitá priorita a to je dokázat na začátku ledna dát jasný vzkaz krajům a všem poskytovatelům sociálních služeb, jak v rámci rozpočtového provizoria budeme tu situaci řešit, jak ji zvládneme tak, aby oni měli jistotu, že ta situace pro ně bude předvídatelná, stabilní, nebude ohrožena ta péče, kterou potřebují zajišťovat, ať už v pobytových zařízeních, nebo v terénu.

Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj: V mém případě, já už i dnes budu panem premiérem uveden na Ministerstvo pro místní rozvoj, kde mám, podobně jako moji kolegové a pak kolegyně, setkání s vedoucími pracovníky ministerstva a od pondělí už začne ta klasická agenda podobně, jak o tom hovořil Marian Jurečka. Stát funguje dál nehledě na to, kdo v danou chvíli ten stát spravuje.

Je pro nás velmi důležité zajistit kontinuitu. Ministerstvo pro místní rozvoj je partnerem samospráv, je partnerem krajů, vypisuje řadu výzev a spravuje i ty důležité dotační programy pro regiony. Tudíž ta kontinuita musí být zaručena. Ta zpráva, že budeme pokračovat tak, jak jsou regiony zvyklé, je velmi důležitá.

A co se týče například covidové situace, Ministerstvo pro místní rozvoj je partnerem i sektoru lázeňství a cestovního ruchu, který samozřejmě tím vývojem pandemické situace je zasažen a byl zasažen velmi silně, a budeme tedy řešit situaci v českém lázeňství a v cestovním ruchu.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Poprosím pana místopředsedu Válka.

Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví: Já, ty nejrychlejší kroky, které musí proběhnout do středy, tedy do příští středy, kdy bude vláda, jsou dva. Tím prvním krokem je změna podmínek pro absolvování lyžařských zájezdů, které organizují školy, tak, aby žádné dítě z těchto zájezdů nebylo vyloučeno, a přitom ty zájezdy byly pro děti bezpečné. Ty kroky mám nachystané, prodiskutované s národním institutem a chci je realizovat okamžitě.

Druhým bodem, který připravím pro vládu, bude jasné a srozumitelné definování podmínek od 1. 1. 2022, za jakých se budeme pohybovat v situaci s covidem, a to včetně toho, že by se mutace omikron stala dominantní mutací.

Pokud se týče zahraniční cesty, to je něco, co je daleko, protože teď je pro mě klíčové být na ministerstvu, starat se o to, abychom řešili covid. Nicméně ve chvíli, kdy to situace umožní, tak člověk by měl navštívit ty, kteří jsou nejbližší rodina, a to jsou moji přátelé, kamarádi a bratři a sestry na Slovensku. Proto ta první cesta rozhodně na Slovensko povede.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkujeme za pozornost, přejeme pěkný zbytek dne, na shledanou.