1. 2. 202212:30

Úřad vlády ČR vyhlašuje v rámci příprav českého předsednictví soutěže pro studenty základních a středních škol

Úřad vlády ČR pořádá u příležitosti CZ PRES dvě soutěže, a to jak pro mladé výtvarníky, tak esejisty. Do soutěží je možné se zapojit zasláním autorského díla v období od 1. února do 31. března 2022 na níže uvedené emailové adresy. Vítězové se mohou těšit na hodnotné ceny.

První ze soutěží je určena mladým výtvarníkům z prvního stupně základních škol. Ti se do soutěže mohou zapojit zasláním svého výtvarného díla vytvořeného libovolnou technikou na téma „V Evropské unii jsme doma“, které bude vyobrazovat český přínos Evropské unii, a to na emailovou adresu pohledniceCZPRES@vlada.cz. O vítězi soutěže rozhodne odborná porota a nejlepší účastníci získají věcné ceny s tématikou EU. Jejich díla budou též využita jako vizuál pohlednic, které budou součástí propagačních předmětů CZ PRES pro zahraniční delegace.

Druhá soutěž je připravena pro mladé esejisty, jejichž úkolem bude zpracovat esej, fejeton či úvahu v rozsahu 1 800 znaků a zaslat ji na emailovou adresu esejCZPRES@vlada.cz. Tato literární soutěž se dále dělí do dvou kategorií, kdy žáci druhého stupně základních škol zpracují téma „Evropa ekologická a zelená“, zatímco středoškoláci se zaměří na téma „Evropa v průmyslově revoluci 4.0“. O vítězi i v tomto případě rozhodne odborná porota a úspěšní soutěžící obdrží věcné ceny s tématikou EU, ale také railpassy, které jim umožní cestovat zdarma a které do soutěže poskytne společnost České dráhy, a.s.

Konkrétní podmínky účasti v jednotlivých soutěžích naleznete v přiloženém dokumentu.