Aktuálně

27. 2. 202214:19

Vláda Petra Fialy schválila další vojenskou pomoc bojující Ukrajině

Česká republika podpoří Ukrajinu bojující proti agresi ze strany Ruské federace dodávkou dalšího vojenského materiálu v hodnotě zhruba 400 milionů korun. Vláda Petra Fialy tento dar ukrajinské armádě schválila na mimořádném jednání v neděli 27. února 2022.

„Na dnešek jsem svolal mimořádné jednání vlády, a to na základě včerejšího telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který mě požádal o konkrétní pomoc v podobě dodání konkrétních zbraní, které jeho země potřebuje. Během včerejšího večera jsme zjistili, že jsme schopni požadovaný materiál dodat, proto jsem svolal toto mimořádné jednání a vláda návrh na dodání tohoto materiálu schválila,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala. Česká republika zajistí předání zásilky ukrajinské straně v nejkratším možném čase.

O jaký vojenský materiál se konkrétně jedná, nebude vláda z bezpečnostních důvodů specifikovat. „Mohu pouze konstatovat, že celkový objem finančních prostředků, za který ho pořizujeme, je 400 milionů korun a že je to jiný druh zbraní, než které jsme schvalovali minule. Tedy nejedná se o lehké zbraně, jedná se o materiál, který může ukrajinský národ použít ke své obraně a který potřebuje právě teď,“ připomněl český premiér předchozí rozhodnutí vlády, jímž Česká republika darovala obráncům Ukrajiny pistole, samopaly, kulomety a další ruční palné zbraně a k nim zhruba milion kusů odpovídajícího střeliva.

Předseda vlády také ocenil obrovskou vlnu solidarity s ukrajinským lidem, která se v České republice po napadení Ukrajiny Ruskem zvedla. „Děkuji i z tohoto místa veřejnosti, našim občanům za obrovskou podporu, kterou vyjadřujete krokům vlády, jednání České republiky na všech úrovních, za podporu Ukrajině, jejím lidem a za všechny aktivity, které lidé spontánně projevují a snaží se pomoci našim ukrajinským přátelům v těžké situaci,“ řekl premiér Fiala.

Požádal ale zároveň občany, kteří chtějí Ukrajině pomoci, aby tak činili prostřednictvím humanitárních organizací, případně v koordinaci se státními orgány, aby pomoc byla organizovaná a skutečně efektivní. „Dnes dostali jednotliví členové vlády také úkol zřídit koordinační místa a informovat, kam se lidé mohou obracet, kam mohou dodávat svou pomoc a kde jim také poradí, jaké kroky je možné dělat a jak co nejúčinněji ukrajinským přátelům pomoci,“ podotkl Petr Fiala.

Vláda také opět prodiskutovala současnou situaci státu v otázce výše zásob strategických energetických surovin v případě, že by došlo k zastavení dodávek ropy a plynu z Ruské federace. Česká republika v současnosti disponuje zásobami ropy a ropných produktů na více než 90 dnů a zásobníky plynu na území ČR mají kapacitu kolem čtyř miliard metrů krychlových. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely je aktuálně v zásobnících na území státu uskladněno přibližně 800 milionů m3 plynu, což by při současných denních odběrech vystačilo více než na měsíc, ale vzhledem k očekávanému zvyšování průměrné denní teploty a snižování denní spotřeby plynu i na delší dobu. Evropské státy jsou navíc připraveny si v případě krize vzájemně vypomoci. Více informací na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/ceska-republika-je-pripravena-na-pripadne-omezeni-ruskych-dodavek-ropy-a-plynu-do-evropy--266112/.

Výsledek mimořádného jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-mimoradneho-jednani-vlady-27--unora-2022-194587/.