Dny otevřených dveří

17. 4. 202214:08

O velikonočním víkendu si Benešovu vilu prohlédlo 320 zájemců

O velikonočním víkendu od pátku 15. do neděle 17. dubna 2022 odstartoval za velkého zájmu veřejnosti letošní cyklus dnů otevřených dveří pořádaných Úřadem vlády ČR. Na úvod byla veřejnosti zpřístupněna vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Příležitost prohlédnout si tento architektonicky i historicky cenný objekt během tří svátečních dnů využilo celkem 320 návštěvníků.

Vila Hany a Edvarda Benešových postavená v letech 1930 až 1931 ve stylu jihofrancouzských venkovských sídel sloužila jednomu z nejvýznamnějších politiků prvorepublikového Československa a jeho choti jako letní sídlo. Od roku 1990 ji spravuje Úřad vlády ČR. V současnosti slouží jednak k reprezentačním účelům, ale především jako památník manželů Benešových, kteří našli v areálu rozlehlého anglického parku i místo posledního odpočinku. Vila i okolní park jsou součástí komentované prohlídky, během níž návštěvníci nahlédnou do života manželského páru, do československé historie i do krás meziválečné architektury.

Úřad vlády ČR na letošní rok, opět ve spolupráci s Národním muzeem, které provozuje rezervační systém vstupenek, plánuje v rámci série dnů otevřených dveří zpřístupnit Benešovu vilu pravidelně o víkendech a státních svátcích až do 30. října. Dny otevřených dveří budou probíhat i v dalších historických objektech spravovaných Úřadem vlády – Lichtenštejnském paláci, Hrzánském paláci, Kramářově vile a Strakově akademii. Kompletní rozpis dnů otevřených dveří naleznete na /cz/udalosti/dny-otevrenych-dveri/urad-vlady-v-roce-2022-zpristupni-verejnosti-veskere-sve-historic-195717/.