Aktuálně

27. 4. 202216:12

Premiér Fiala přijal v Kramářově vile polského prezidenta Andrzeje Dudu

Předseda vlády ČR Petr Fiala přijal ve středu 27. dubna 2022 v Kramářově vile polského prezidenta Andrzeje Dudu, který navštívil Českou republiku na pozvání prezidenta Miloše Zemana. Hlavními tématy bilaterálního jednání byly válka na Ukrajině, její dopad na Evropskou unii a kroky, které oba státy učinily v reakci na tento konflikt.

Oba státníci na jednání v Kramářově vile hovořili také o perspektivách rozvoje česko-polských vztahů, zejména v oblasti energetiky v reakci na oznámení Ruska jednostranně zastavit dodávky plynu do Polska.

„Na setkání s prezidentem Polské republiky jsme si potvrdili odhodlání pokračovat v naší podpoře Ukrajině. Poděkoval jsem prezidentu Dudovi za podporu a nasazení polské společnosti při pomoci Ukrajině a jejím obyvatelům. Shodli jsme se také na nutnosti reagovat na dopady války, se kterými se potýká celá Evropa. Naší prioritou je zajištění energetické bezpečnosti. V tomto ohledu existuje řada projektů, které mají šanci posunout česko-polské vztahy na ještě vyšší úroveň a zároveň zajistit bezpečné dodávky energií pro naše občany,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Český premiér na dnešní setkání naváže páteční návštěvou Polska, kdy se ve Varšavě setká se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckim. Hlavním tématem jednání premiérů bude rovněž situace na Ukrajině, ale diskutovat budou i o energetické bezpečnosti, bilaterální spolupráci a přípravách českého předsednictví v Radě EU.