Aktuality

30. 5. 202210:58

Proběhlo jednání Výboru pro sladění pracovního, soukromého a rodinného života

Ve čtvrtek, 26. května 2022 se uskutečnilo první zasedání Výboru pro sladění pracovního, soukromého a rodinného života (dále jako „Výbor“) v tomto roce. Výbor jednal o vývoji relevantních legislativních iniciativ EU a diskutoval také budoucnost výzev v rámci Operačního programu Zaměstnanost plus (dále jako OP Z+).

Výbor vyslechl informace o plánu transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1158 ze dne 20. června 2019 o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob a o zrušení směrnice Rady 2010/18/EU a dále o vyjednávání o podobě směrnice Evropského Parlamentu a Rady, kterou se posiluje uplatňování zásady stejné odměny mužů a žen za stejnou nebo rovnocennou práci prostřednictvím transparentnosti odměňování a mechanismů prosazování. V neposlední řadě byli přítomní a přítomné informováni o přípravě CZ PRES, které se bude tematicky zaměřovat právě na oblast ekonomického postavení žen. 
Výbor projednal a přivítal záměr Ministerstva práce a sociálních věcí podpořit využívání částečných úvazků. Dle členů a členek Výboru by sleva na sociálních odvodech měla vést k vyšší nabídce částečných úvazků a jejich využívání ze strany rodičů na rodičovské či starších osob.
Zástupkyně ministerstva práce a sociálních věcí (dále jako „MPSV“) dále představila plány MPSV v přípravě OP Z+. Výbor dále oživil podnět o ustavení Dne otců a Dne matek jako významných dnů v českém kalendáři. O podnětu bude Výbor v nejbližších dnech hlasovat formou per rollam. 
Ve zbývající části Výbor zhodnotil svou činnost za uplynulý rok.
Jednání Výboru se mimořádně zúčastnila také vládní zmocněnkyně pro lidská práva, Klára Šimáčková Laurenčíková.