Aktuálně

16. 6. 202215:43

Vláda jednala s předsedkyní Evropského parlamentu a členy Konference předsedů Evropského parlamentu o CZ PRES

Předseda vlády Petr Fiala a další členové vlády jednali ve čtvrtek 16. června 2022 v Lichtenštejnském paláci s delegací Evropského parlamentu vedenou jeho předsedkyní Robertou Metsolaovou. Hlavním tématem schůzky bylo začínající české předsednictví v Radě Evropské unie.

Jednání členů vlády České republiky s předsedkyní Evropského parlamentu a členy Konference předsedů Evropského parlamentu bylo první akcí, která se uskutečnila pod hlavičkou předsednictví České republiky v Radě EU. Navázala tak na představení loga, motta a priorit CZ PRES, které byly představeny den před tím, ve středu 15. června. Hlavním bodem jednání byla právě diskuse nad prioritami českého předsednictví v nadcházejícím půl roce.

„Musím velice ocenit přístup paní předsedkyně Metsolaové k České republice, k českému předsednictví. Měli jsme příležitost setkat se jak v Bruselu, tak i opakovaně na jednáních Evropské rady a musím říci, že doporučení a přístup paní předsedkyně nám velice pomohl při přípravách předsednictví,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Premiér připomněl důležitost spolupráce obou klíčových evropských institucí. „Rada a Evropský parlament jsou partneři v unijním procesu. Je proto opravdu klíčové, abychom si už před začátkem předsednictví řekli, jaká jsou naše očekávání a jak si můžeme navzájem pomoci,“ konstatoval předseda vlády.

Diskuse členů vlády se zástupci Evropského parlamentu se kromě priorit českého předsednictví týkala také výzev, kterým v současnosti čelí Evropská unie. „Jsme si dobře vědomi toho, že výzvy vyplývající z ruské agrese na Ukrajinu výrazným způsobem ovlivňují naše předsednictví a zvyšují očekávání, která jsou do něj vkládána. Samozřejmě jsme tomu také uzpůsobili i naše priority, které jsme včera představili, a byla to i významná část dnešní diskuse, kterou jsme s reprezentanty jednotlivých frakcí v Evropském parlamentu vedli,“ upřesnil premiér Petr Fiala.

Jedním z hlavních témat diskuse byla situace na Ukrajině a podpora této napadené zemi ze strany EU. „Myslím, že s velkým porozuměním se setkal náš úmysl věnovat se během našeho předsednictví, pokud to bude možné, i poválečné obnově Ukrajiny. Mluvili jsme také o důležitosti některých kroků, které Česká republika dlouhodobě podporuje, jako je například rychlé udělení kandidátského statusu Ukrajině. Bavili jsme se ale i o dalších tématech, která souvisejí s rozšiřováním Evropské unie. Například o tom, jak posunout kupředu otázku zemí západního Balkánu,“ konstatoval předseda vlády.

Dalšími tématy schůzky byly i současná uprchlická krize vyvolaná válkou na Ukrajině, energetická soběstačnost a energetická bezpečnost Evropy či posilování evropské obranyschopnosti a strategické odolnosti evropské ekonomiky. „Myslím, že všichni si uvědomujeme, že přes rozdílné politické postoje je nesmírně důležité, aby Evropská unie postupovala jednotně. Abychom v těch klíčových věcech dokázali dávat najevo, že sdílíme stejné hodnoty, máme společné cíle a že když čelíme takovým výzvám, jaké představuje ruská agrese vůči Ukrajině, jsme schopni postupovat odhodlaně, jednotně a společně,“ připomněl předseda vlády.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová a členové její delegace se v rámci návštěvy České republiky setkají také se zástupci obou komor Parlamentu ČR.