Aktuálně

21. 6. 202215:28

Předseda vlády Petr Fiala poobědval s velvyslanci zemí EU

Premiér Petr Fiala se v úterý 21. června 2022 zúčastnil pracovního oběda s velvyslanci členských zemí Evropské unie v České republice. Pracovní oběd uspořádal velvyslanec Francouzské republiky v Praze Alexis Dutertre.

Předseda vlády Petr Fiala se u příležitosti končícího předsednictví Francouzské republiky a nadcházejícího českého předsednictví v Radě Evropské unie od 1. července 2022 setkal s velvyslanci členských zemí EU. Během pracovního oběda premiér diskutoval o mezinárodní situaci vyvolané válkou na Ukrajině a představil dlouhodobé strategické zájmy a priority České republiky, které se odrážejí v pěti pilířích českého předsednictví pro nadcházející půl rok.

„Byla to dobrá příležitost pobavit se o prioritách, které hodláme v EU během nadcházejícího půl roku prosazovat,“ uvedl předseda vlády.

Česká republika v čele Evropské unie se chce primárně soustředit na zvládnutí uprchlické krize a poválečnou obnovu Ukrajiny, energetickou bezpečnost, posílení evropských obranných kapacit a bezpečnosti kybernetického prostoru a také strategickou odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.