Tiskové zprávy

28. 10. 20069:39

Zasedání nejmladší vlády v historii ČR

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek vedl během dne otevřených dveří jednání studentského kabinetu. Ministry představovali studenti maturitního ročníku Gymnázia Sázavská v Praze.

dětská vládaKaždý z nich si za svůj resort připravil návrh, který na jednání „vlády“ obhajoval. Během 45 minut stihl studentský kabinet pod předsednictvím premiéra Topolánka probrat a schválit návrh zákona na zavedení rovné daně předložený „ministrem financí“, či materiál o zajištění dostupnosti nejmodernější zdravotní péče z pera „ministryně zdravotnictví“. Návrh na zavedení školného na vysokých školách byl odložen o 14 dní s tím, že do té doby dostal „ministr školství“ za úkol dopracovat způsob dotování úroků při splácení odloženého školného tak, aby se zamezilo negativním dopadům na sociálně slabší studenty. „Vláda dále projednala a schválila návrh „ministryně zahraničí“ zabývající se humanitární pomocí ČR a problematikou dodržování lidských práv. Naopak „vláda“ na návrh premiéra Topolánka nehlasovala návrh „ministra vnitra“ na rozšíření odposlechů.
Premiér se vyjádřil ke každému předkládanému návrhu, debata nad jednotlivými návrhy byla polemická, padaly i nesouhlasné argumenty. Předseda vlády Mirek Topolánek například nesouhlasil s tím, aby byl na rozdělování humanitární pomoci a podporu dodržování lidských práv zřízen zvláštní úřad, celkově však návrh ministryně zahraničí pochválil.

Fotogalerie ze "zasedání" vlády