Aktuálně

7. 7. 202216:24

Premiér Petr Fiala přijal předsedu vlády Chorvatska Andreje Plenkoviće

Premiér Petr Fiala přijal ve čtvrtek 7. července 2022 na Úřadu vlády ministerského předsedu Chorvatska Andreje Plenkoviće. Během pracovního jednání hovořili především o energetické bezpečnosti. Diskutovali i další evropské záležitosti, s ohledem na české předsednictví v Radě EU.

Oba premiéři ocenili vynikající vzájemné vztahy. Silným pojítkem obou zemí jsou krajanské menšiny v obou zemích a vysoký počet turistů. Oba státníci spolu hovořili především o možnostech spolupráce v energetice. Česká republika má zájem využívat chorvatské LNG terminály a kapacity na přepravu ropy.

Vztahy mezi oběma našimi zeměmi jsou vynikající. Nejen proto, že jsme spojenci v EU a NATO, ale také proto, že nás pojí silné bilaterální vztahy na všech možných úrovních. S panem premiérem jsme hovořili o možnostech spolupráce v energetice. Česká republika má zájem o využívání některých možností, které Chorvatsko má. Bavili jsme se o budování LNG terminálů či kapacitách na přepravu ropy. Ropa z přístavů jižní Evropy je pro nás klíčová jako náhrada ropy, kterou odebíráme z Ruska. To jsou všechno potenciály, které musíme využít, a o tom jsme diskutovali,“ uvedl předseda vlády.

Dalším tématem jednání bylo české předsednictví v Radě EU. Premiéři hovořili zejména o integraci zemí západního Balkánu a hlavních cílech, které si naše předsednictví v této oblasti vytyčilo.

Dotkli jsme se i otázek, které souvisejí s českým předsednictvím v Radě EU a souvisejí s Chorvatskem a jeho zájmy. Chtěli bychom se posunout v otázce integrace západního Balkánu, včetně Bosny a Hercegoviny. Tam jde o kandidátský status, v případě Severní Makedonie a Albánie o zahájení přístupových jednání. Jedno z velkých témat, o kterých jsme mluvili, je přistoupení Chorvatska do schengenského prostoru. ČR tento krok podporuje. Jsme přesvědčeni, že Chorvatsko splňuje všechny podmínky a budeme dělat vše pro to, aby v průběhu našeho předsednictví padlo rozhodnutí o přijetí Chorvatska od začátku příštího roku,“ dodal český premiér.

Premiéři se zároveň shodli na tom, že je potřeba nadále podporovat Ukrajinu ve válce proti ruskému agresorovi, vojensky, ekonomicky i humanitárně. Česká republika je také připravena podpořit zpřísnění sankcí.