Z médií

13. 7. 202213:24

20 minut Radiožurnálu: Osmnáct evropských směrnic jsme nepřijali vůbec, sankce proto mohou přijít rychle, vysvětluje Šalomoun

Evropská komise vede vůči Česku 19 řízení kvůli tomu, že zákonodárci nestíhají v daných termínech schválit legislativu vycházející z evropských směrnic. Kdo je za legislativní dluh odpovědný? Čeho se neschválené zákony týkají? A neměla by si poslanecká sněmovna zkrátit letní volno? Tomáš Pancíř se ptal Michala Šalomouna, ministra pro legislativu a předsedy Legislativní rady vlády.

Pro přehled, kolik evropských směrnic v tuto chvíli čeká na své překlopení? Kolik je těch směrnic, kvůli kterým Evropská komise může to řízení zahájit?

Ono se to každým dnem mění. Protože je produkce evropského práva poměrně bohatá, tak se na to odpovídá obtížně. Nicméně pokud jste uváděl to moje prohlášení, že nám hrozí pokuty až 2 miliardy, tak to se týká opravdu těch 19 směrnic.

To je 19 směrnic, kde už Evropská komise zahájila řízení. To řízení má určité postupy, a pokud bychom nedělali nic, tak říkajíc si dali nohy na stůl a vykašlali se na to, tak nám hrozí to penále, ta pokuta až dvě miliardy. To my samozřejmě neděláme, je to ten nejpesimističtější scénář, Damoklův meč nad námi. My s tím něco udělat prostě musíme. Nedokážeme to takříkajíc vysedět a vyignorovat, ono nás to stejně dožene.

Celý rozhovor si můžete pustit zde.