Aktuálně

9. 9. 202215:25

Premiér Petr Fiala jednal s ministrem obrany USA Lloydem Austinem

Předseda vlády Petr Fiala přijal v pátek 9. září ve Strakově akademii ministra obrany USA Lloyda Austina, který je na návštěvě České republiky. Tématem jednání byla především bezpečnostní situace v Evropě v souvislosti s válkou na Ukrajině a česko-americká spolupráce. Kromě toho se schůzka týkala i modernizace české armády.

Hlavním tématem jednání byla další česko-americká spolupráce a modernizace české armády. „Americký ministr obrany Lloyd Austin ocenil, že Česká republika pomáhá Ukrajině v jejím boji s ruským agresorem. Je důležité, že členské státy NATO jsou naprosto jednotné a připravené bránit Evropu,“ řekl premiér Petr Fiala. „Společně jsme se shodli na tom, že je potřeba pokračovat v modernizaci naší armády, na které se Spojenými státy americkými spolupracujeme. Spolupráce by měla pokračovat i v oblasti vojenského průmyslu,“ dodal s tím, že česká vláda již v minulosti rozhodla, že začne s  americkou vládou vyjednávat o nákupu letadel 5. generace. Už  dříve byla také uzavřena smlouva na pořízení 12 vojenských vrtulníků.

Ministryně obrany Jana Černochová už v srpnu oznámila, že Spojené státy České republice nad rámec této objednávky věnují šest bojových vrtulníků a dva transportní. „Jménem České republiky Vám děkuji za rozhodnutí darovat nám 8 vrtulníků. Toto nahrazení našich starších letounů zaslaných Ukrajině významně posílí obranyschopnost Česka,“ sdělil Petr Fiala americkému ministru obrany a poukázal na rostoucí výdaje na obranu. „Od roku 2024 budeme na obranu vydávat nejméně 2 procenta HDP a naplňovat tak naše závazky vůči Severoatlantické alianci,“ konstatoval premiér Fiala.