Aktuálně

15. 9. 202211:09

Premiér Fiala navštívil Ministerstvo obrany

Předseda vlády Petr Fiala v rámci série bilančních návštěv ministerstev navštívil ve čtvrtek 15. září ministryni obrany. S Janou Černochovou hovořil předseda vlády zejména o modernizaci armády, tématech spojených s válkou na Ukrajině, ale také plnění programového prohlášení. V něm vláda Petra Fialy slíbila vydávat dvě procenta českého HDP na obranu nejpozději v roce 2025. Premiér Petr Fiala si s ministryní obrany Janou Černochovou během schůzky potvrdili cíl, který se bude vláda snažit splnit o rok dříve.

„Nezbytnou podmínkou naší obranyschopnosti je zákonné zakotvení dvou procent HDP na obranu. Znovu jsme o tom s paní ministryní Černochovou mluvili, že naším cílem je dosáhnout toho už v roce 2024,“ řekl po jednání na Ministerstvu obrany premiér Petr Fiala s tím, že jde o ambiciózní plán vzhledem ke státnímu rozpočtu. „Naše vláda má obranu jako prioritu. Události na Ukrajině jenom potvrdily to, že jde o správnou prioritu. Modernizaci armády bere naše vláda opravdu vážně,“ dodal premiér.

Podle premiéra tak Česko v rámci pomoci válkou zasažené Ukrajině dodalo vojenský materiál v hodnotě 3,8 miliardy korun. „Minimálně osmdesát procent celkové pomoci dostaneme proplaceno z Evropské unie. Navíc se nám díky darům od spojenců v hodnotě několika miliard korun daří pokračovat v modernizaci naší armády,“ uvedl premiér Fiala a dodal, že součástí této modernizace je stěžejní i český obranný průmysl.

Předseda vlády zároveň zhodnotil práci ministryně obrany jako velice úspěšnou. „Mohl jsem se přesvědčit, co všechno se paní ministryni za dobu od jejího jmenování podařilo uskutečnit. K úspěchům nepochybně patří finalizace návrhu obranného fondu, což bude velmi důležitý nástroj. Již v květnu letošního roku se mi společně s paní ministryní podařilo domluvit s německou vládou o darování 14 bojových a jednoho vyprošťovacího tanku Leopard 2 A4. Celkem se jedná o techniku v hodnotě 156,87 milionů eur, tedy cca 3,85 miliard Kč,“ sdělil Fiala. „Paní ministryni oceňuji také za zahájení jednání se Spojenými státy ve věci nákupu víceúčelových nadzvukových letounů F 35,“ připomněl.

Bilanční rozhovory s ministry budou pokračovat i nadále. Účelem schůzek je podle Petra Fialy získání detailních informací o tom, co se našim ministrům podařilo a v čem je naopak potřeba se ještě víc soustředit.