Z médií

15. 9. 202215:54

Seznam Zprávy: Marný konec byrokracie: Úředníci si nechtějí podříznout větev

ANALÝZA. Všichni zaměstnanci už nebudou muset chodit na pravidelné lékařské prohlídky, omezí se některé výkazy a zjednoduší účetnictví. To jsou jedny z bodů chystané „odbyrokratizace“ Česka.

Antibyrokratický balíček připravuje pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun a na konci prázdnin jej protlačil vládou. Má odstranit dvacítku zbytečných povinností, převážně pro podnikatele. Lékařské prohlídky by měly skončit typicky pro zaměstnance v kancelářích.

„U těchto kategorií zaměstnanců to smysl nedává. To samé jsou zdravotní prohlídky u řidičů referentů. Normálně máte řidičák, stačí to k řízení, ale když je to služební auto, tak najednou musíte k doktorovi,“ vysvětluje ministr.

Odpadnout by podnikatelům měly i povinné revize spotřebičů. „Koupíte si rychlovarnou konvici a každé dva roky na ní musíte dělat revize. Papíry. Doklady o tom pak někde skladovat,“ dodává Šalomoun.

Nově by se také mělo umožnit účetnictví v cizí měně, zaměstnavatelé by už také nemuseli posílat hlášení o ukončení pracovní neschopnosti u lidí, kteří mezitím z firmy odešli. Jednodušší evidenci v některých případech ministr slibuje i neziskovým organizacím nebo třeba školám.

Celý článek si můžete přečíst zde.