Projevy a komentáře

6. 10. 202218:24

Zahajovací projev předsedy vlády ČR Petra Fialy na zasedání Evropského politického společenství v Praze

Český premiér Petr Fiala zahájil ve čtvrtek 6. října 2022 na Pražském hradě historicky první zasedání Evropského politického společenství. Před přítomnými prezidenty a premiéry evropských států vystoupil s tímto projevem.

Excelence, vážené dámy a pánové, drazí přátelé, vítám vás v České republice a zde na Pražském hradě!

Tento hrad má v dějinách našeho národa v srdci Evropy zvláštní místo. Býval sídlem českých panovníků a od vzniku naší republiky v roce 1918 je sídlem našich prezidentů. Jsem potěšen, že dnes hostí tuto průlomovou konferenci.

Evropa se v současnosti potýká s mnoha složitými problémy a my se zde scházíme, abychom diskutovali o jejich řešení. Nejzávažnějším problémem je, že trpí agresivní válkou. Rusko pokračuje ve své nespravedlivé agresi vůči Ukrajině a Vladimir Putin není přístupný vyjednávání. Jeho jediným cílem je dobytí země. Kroky, které Rusko podniklo minulý týden, to opět potvrzují. Pořádání referend na okupovaných územích byl špinavý trik a mezinárodní společenství je nemůže brát vážně.

Dámy a pánové, na prezidentské vlajce vlající nad tímto hradem je heslo PRAVDA VÍTĚZÍ, které lze vyložit tak, že pravda nakonec zvítězí nebo že pravda zvítězí nad lží. Toto heslo nám dávalo naději v těžkých časech a dobách útlaku.

Ve válce na Ukrajině vidíme odraz naší vlastní minulosti. Jedním z nejtěžších okamžiků naší historie byl srpen 1968, kdy Moskva do naší země poslala tanky, aby zničily naše snahy o větší míru svobody, známé jako pražské jaro.

Tak by se daly shrnout naše zkušenosti s politikou Moskvy. Mnozí z vás mají z historie svých zemí podobné zkušenosti.

Chápeme, že je těžké čelit zlu, ale víme, že pravda vítězí. Může to chvíli trvat, ale nakonec všichni ve svých srdcích víme, že Ukrajina vyhraje, protože pravda je na její straně.

Mezitím potřebuje Ukrajina naši trvalou podporu. My Evropané se musíme zavázat k prosazování hodnot, které nás všechny spojují. Jsou to hodnoty lidských práv, respektu a právního státu. Hodnoty, které prosazoval Václav Havel, slavný představitel naší země a první prezident samostatné České republiky. Byl to on, kdo ve svých spisech smýšlel o Evropě jako o „úkolu“. Otevřeném úkolu, který vyžaduje naši pozornost, odhodlání a integritu.

Myšlenka Evropského politického společenství vychází právě z tohoto způsobu myšlení. Čeho se snažíme dosáhnout? Chceme, aby tato skupina sloužila jako fórum pro neformální výměnu názorů – na aktuální dění v Evropě i mimo ni. Společenství by mělo být dostatečně flexibilní, aby pohodlně zahrnulo všechny evropské demokratické země.

Rozhodně nebudeme zakládat další evropskou organizaci. Nehodláme nahradit stávající formáty spolupráce. Těch je již dostatek. Ani dnes nebudeme přijímat žádná oficiální usnesení.

Smysl je jednoduchý – vést upřímnou diskusi o záležitostech společného zájmu, ale také o sporných tématech. Pro naši prosperitu existuje mnoho výzev, které vyžadují naši spolupráci.

Potřebu zajistit mír a bezpečnost jsem již zmínil. Ale tím to nekončí. Je tu také inflace a vysoké ceny energií, které jsou příčinou horší životní úrovně v Evropě. Dále naše závislost na dovážených zdrojích, která ohrožuje naši energetickou bezpečnost. Je třeba řešit přechod na udržitelnou energetiku a ekonomiku, investovat do posílení obrany a bezpečnosti, řešit nelegální migraci a mnoho dalších složitých problémů, které nás připravují o energii a znevýhodňují v globální konkurenci.

Dnes je naším společným úkolem vytvořit neformální platformu pro všechny evropské demokratické země, v rámci které bychom mohli spolupracovat, sdílet myšlenky a vyvíjet řešení, která by na náš kontinent vrátila prosperitu a mír.

Chtěl bych poděkovat Emmanuelovi, že s touto myšlenkou přišel, a Charlesovi, že ji uskutečnil a pomohl nám ji dále rozvíjet. A musím poděkovat i vám všem, že jste přijali naše pozvání.

Celá Evropa se dnes v Praze schází, aby projednala, co můžeme společně udělat pro obnovení míru, posílení spolupráce a navrácení prosperity. Pusťme se tedy do práce.

Pro dnešní den jsme pečlivě vybrali několik náročných témat, mezi která patří otázky míru, stability, energetické bezpečnosti a hospodářství. Po plenárním zasedání se přesuneme ke kulatým stolům, kde budeme o jednotlivých tématech podrobně diskutovat. Bude také dostatek času na bilaterální jednání. Večer se opět sejdeme na večeři a projednáme obecné výsledky.

Dámy a pánové, nechť je toto setkání prospěšné a inspirativní. Děkuji vám, že jste tu dnes s námi. Vítejte v Praze!

Petr Fiala, předseda vlády