Aktuality

17. 10. 202214:10

Praha bude hostit unikátní ministerskou konferenci o kybernetické a digitální bezpečnosti

Ve dnech 3. a 4. listopadu 2022 bude Praha hostit dvoudenní konferenci EU Secure and Innovative Digital Future. Půjde o jednu z předních událostí českého předsednictví v Radě Evropské unie. Středobodem diskuzí bude bezpečnost kybernetického prostoru, což je jedna z priorit českého předsednictví. Akci organizuje tým vicepremiéra pro digitalizaci při Úřadu vlády ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Druhý den je přístupný široké veřejnosti i médiím.

„Pokud nezvládneme ochránit náš kybernetický prostor, je stát a jeho infrastruktura v ohrožení. Jsem proto rád, že se v Praze budou otevírat a diskutovat témata, která stále více zasahují do našich každodenních životů. Věřím, že potřeba řešit aktuální bezpečnostní výzvy bude časem stále naléhavější. Stačí se podívat na nynější geopolitickou situaci,“ uvádí místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš, a dodává: „Podařilo se nám vytvořit dvoudenní nabitý program, který reflektuje globální vývoj. Jsem přesvědčen, že konference bude obohacující nejen pro odborníky a diskutující, ale také pro veřejnost.“

Odborné debaty se zúčastní desítky českých i zahraničních vládních expertů, zástupci  univerzit, think tanků a byznysových asociací. Účast potvrdili také zahraniční státníci a přední osobnosti EU. Celou akci zahájí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a předseda vlády České republiky Petr Fiala.

První den konference, kterého se budou účastnit evropští ministři, ředitelé národních kyberbezpečnostních autorit a další evropské špičky, nese podtitul „Prague Cyber Security Conference 2022“. Zaměří se na zajištění bezpečnosti dodavatelských řetězců ve světle kybernetické ochrany státu a občanů. Jaké pokroky a výzvy jsou spojeny s bezpečností dodavatelských řetězců? Jaké jsou dopady útoků na dodavatelské řetězce? Jak zajistit kybernetickou bezpečnost u produktů a služeb IT? I to jsou otázky, na které budou řečníci hledat odpovědi.

Dopady ruského útoku na Ukrajinu jen potvrdily skutečnost, že nesmíme dále prohlubovat naši technologickou závislost na dodavatelích, kteří představují strategickou hrozbu v oblasti kybernetické bezpečnosti. Je to zcela zásadní nejen pro bezpečnost samotných subjektů klíčových pro chod státu a společnosti, ale také pro národní bezpečnost obecně,“ sděluje k tématu bezpečnosti dodavatelského řetězce ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Lukáš Kintr.

Druhý den, který nese název „Towards a Secure and Innovative Ecosystem“, bude v centru pozornosti rozvoj inovativního digitálního prostředí vedoucího k posílení odolnosti a bezpečnosti Evropské unie. Debatovat se bude o způsobech, jak v digitální oblasti podpořit inovace, spolupráci s důvěryhodnými partnery, rozvoj bezpečné umělé inteligence a datové ekonomiky. Věnovat se bude také hrozbě dezinformací v online prostředí.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela v této souvislosti uvádí: „Ve světle událostí posledních let je zřejmé, že musíme aktivně posilovat vlastní kapacity, abychom byli schopni čelit dalším případným výzvám, které mohou podkopat důvěru v evropské instituce a poškodit naši ekonomiku. Vzhledem ke stále se zrychlující digitální transformaci je tedy naprosto klíčové posilovat naše kapacity právě v digitální oblasti. Jsem proto velice rád, že naše listopadová konference se tématu rozvoje bezpečného, a zároveň inovativního prostředí bude věnovat, a to za účasti našich sociálních a hospodářských partnerů, jejichž zapojení do takto důležité diskuze je pro nás klíčové.“

Ve středu 2. listopadu proběhne také doprovodný program konference přístupný veřejnosti. Promítán bude dokumentární film V síti, který bude spojen s odbornou debatou o bezpečnosti mladých lidí na internetu.

Registrace na druhý konferenční den a doprovodný program, které jsou otevřeny veřejnosti, již byla spuštěna. Každý, koho zajímá digitální transformace a inovace, se může zaregistrovat a akce se zúčastnit. Kapacita konference je omezená. K dispozici bude druhý konferenční den online stream pro všechny, kdo se nemohou zúčastnit osobně. Více informací o programu a odkaz na registrační formulář najdete na www.digitalconference2022.cz.