Aktuálně

27. 10. 202216:50

Vláda připravila novelu stavebního zákona, vyřešila také problém se zajištěním dodávek plynu některým odběratelům

Zajistit rychlé, transparentní, digitální a občanovi blízké stavební řízení prostřednictvím Portálu stavebníka a zabránit kolapsu stavebního řízení v České republice má novela stavebního zákona, kterou na schůzi ve čtvrtek 27. října 2022 projednala vláda Petra Fialy. Schválila také nové nařízení, kterým přikazuje vybraným dodavatelům plynu sjednat smlouvu se žadatelem za zastropovanou cenu. Rozhodla o prodloužení zvýšené ostrahy hranic se Slovenskem o dalších 45 dnů a odsouhlasila také návrh novely zákona, který vrací členům vlády a jejich náměstkům povinnost prokázat se negativním lustračním osvědčením.

Novela stavebního zákona, jejíž návrh vláda schválila, má nahradit stavební zákon prosazený předchozí vládou navzdory nesouhlasu velké části odborníků, samospráv i velké části politického spektra. „V programovém prohlášení si naše vláda vytkla jako jeden z hlavních úkolů zrychlení a zjednodušení stavebního řízení. To je naprosto zásadní věc pro budoucnost naší země, dobré služby občanům a pro občany jako takové. Zároveň jsme odmítali vznik centrálního stavebního úřadu a odebrání stavebních úřadů obcím, protože blízkost těchto úřadů k občanům, k tomu, o čem rozhodují, považujeme za zásadní. Proto jsme dnes schválili návrh novely stavebního zákona, která přesně toto naplňuje a zabrání kolapsu stavebnictví, ke kterému by došlo, kdyby byla v platnosti předloha přijatá minulou vládou,“ konstatoval premiér Petr Fiala.

Základem nové soustavy stavební správy mají být obecní úřady obcí s rozšířenou působností a další vybrané obecní úřady. O strategických a rozsáhlejších liniových stavbách bude i nadále rozhodovat Specializovaný a odvolací stavební úřad. Platit má pravidlo, že celé stavební řízení bude probíhat digitalizovaně prostřednictvím Portálu stavebníka a že stavebník bude jednat jen s jedním úřadem, který si další podklady zajistí sám. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva pro místní rozvoj.

Kabinet schválil také nařízení vlády o zajištění dodávek plynu. Nařízení vlády nařizuje tzv. dodavatelům poslední instance povinnost nabídnout smlouvu na dodávky plynu za zastropovanou cenu všem zákazníkům, na které se vztahuje cenový strop a kterým se dlouhodobě nedaří poptat dodávky plynu od jiného dodavatele. „Poskytovatelé veřejných služeb, samosprávy, podnikatelé a všichni další, kterých se týká zastropování cen plynu, mají díky tomu jistotu, že se dostanou k dostatečnému množství plynu, a to za již zastropované ceny,“ uvedl premiér Fiala. „Pro všechny, kteří potřebují nějaké další informace, neví třeba, koho se zastropování týká a co je a není potřeba dělat a chtějí se na to zeptat, jsme připravili linku 1212, která bude fungovat od 1. listopadu a kde operátoři kvalifikovaně zodpoví všechny dotazy,“ doplnil předseda vlády. Zastropováním cen energií pro další subjekty, které se zatím z různých důvodů do příslušného nařízení vlády nevešly, se bude vláda zabývat na příští schůzi. Více v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu.

Vláda rozhodla také o dalším prodloužení dočasného znovuzavedení ochrany státní hranice se Slovenskem o dalších 45 dnů, tedy do 12. prosince včetně. Zároveň odsouhlasila, že se o 15 dnů prodlouží i vládou schválené nasazení vojáků v činné službě a příslušníků Celní správy na výpomoc Policii ČR s ostrahou hranic. Zpřísněné kontroly na hranicích trvají od 29. září a jejich důvodem je nárůst nelegální migrace přes společnou česko-slovenskou hranici.

Vláda rozhodla také o navýšení částek, které dostávají provozovatelé ubytovacích zařízení za to, že poskytují ubytování válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Až dosud stát vyplácel 200, respektive 250 korun za osobu a noc, ale tato částka vzhledem k nárůstu cen energií a začátku topné sezony přestala být adekvátní. Aby stát předešel hromadnému ukončování ubytování ze strany provozovatelů, vláda novelou příslušného nařízení tyto sumy navýšila na 300, respektive 350 korun za ubytovanou osobu a noc.

Vláda projednala a schválila také návrh novely zákona, kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích. Hlavní navrhovanou změnu je, aby se lustrační zákon opět vztahoval i na funkce členů vlády a náměstků členů vlády. Povinnost prokazovat se při nástupu do těchto funkcí negativním lustračním osvědčením byla zrušena v souvislosti s přijetím zákona o státní službě v roce 2014, podle názoru kabinetu tím ale vznikla paradoxní situace, kdy na osoby, které mají politickou i odbornou rozhodovací pravomoc, se lustrační zákon nevztahuje, ale na jejich podřízené, jejichž pravomoc rozhodovat je omezenější, ano. Další informace k bodům jednání, které se týkají Ministerstva vnitra, v tiskové zprávě na https://www.mvcr.cz/docDetail.aspx?docid=22412175&docType=ART.

Vláda na jednání také na základě výsledku výběrového řízení jmenovala s účinností od 1. listopadu PhDr. Jindřicha Fryče novým náměstkem ministra vnitra pro státní službu, odsouhlasila návrhy rozpočtů Státního fondu kinematografie a Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2023 a jejich střednědobé výhledy na další roky a zabývala se také řešením neutěšeného stavu některých historických objektů v pevnostních městech v Terezíně a v Josefově. Více o plánu na jejich záchranu v tiskové zprávě Ministerstva pro místní rozvoj.

Kabinet také rozhodl, že novým předsedou Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí se stane ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun. Zároveň schválila novelizovaný statut a jednací řád Rady. Více v tiskové zprávě na /cz/clenove-vlady/pri-uradu-vlady/michal_salomoun/aktualne/tz-ministr-pro-legislativu-michal-salomoun-bude-ridit-radu-vlady-pro-koordinaci-boje-s-korupci-200136/.

Před jednáním vlády zasedl také Výbor pro Evropskou unii na vládní úrovni, který se zabýval naplňováním priorit českého předsednictví v Radě EU. Byly rozděleny do pěti hlavních pilířů, mezi hlavní patří energetická krize a důsledky ruské agrese vůči Ukrajině. Další informace naleznete v tiskové zprávě na /cz/evropske-zalezitosti/predsednictvi-cr-v-rade-eu/aktuality/vladni-vybor-pro-eu-schvalil-naplnovani-priorit-ceskeho-predsednictvi-v-rade-eu-200133/.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/vysledky-jednani-vlady-27-rijna-2022-200137/.