Tiskové konference

23. 11. 200614:36

Tiskový briefing předsedy vlády ČR a předsedy ODS Mirka Topolánka po jednání delegací ODS a Strany zelených ve čtvrtek 23. 11. 2006 v Kramářově vile:

Radim Ochvat, tajemník předsedy vlády: Dámy a pánové, dobrý den, vítám vás v Kramářově vile po jednání předsedy ODS, respektive po jednání ODS a Strany zelených. Dovolil bych si předat slovo předsedovi ODS Mirku Topolánkovi.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda ODS: Já jenom do úvodu. Dnes v devět jsme zahájili sérii tří jednání, která budou končit jednáním se sociálními demokraty s cílem nalézt řešení, které by respektovalo vůli většiny stran a hlavně vůli občanů ČR. A já bych předal slovo Martinovi Bursíkovi, na čem jsme se vlastně byli schopni za tu hodinu a čtvrt dohodnout.

Martin Bursík, předseda Strany zelených: Dobrý den, děkuji za důvěru. My jsme analyzovali tu situaci a máme za to, že v této situaci je rozumné pokusit se nalézt shodu co největšího počtu politických partnerů na jednom projektu, na kterém bychom pracovali. To, že vlastně až doposud ty úvahy se vedly o několika možných variantách, a i vy, jako novináři, jste museli vlastně analyzovat a pokoušet se orientovat v různých scénářích a variantách, které jsou k dispozici, to je věc, která nevede k tomu, že by se to úsilí koncentrovalo do nějakého jednoho výsledku. My jsme mluvili o tom, že zkusíme zahájit rozhovory o čtyřkoaliční vládě, jejíž podmínkou by bylo omezené vládnutí do předčasných voleb. To znamená společně vyzveme politické partnery. Pan premiér, samozřejmě, jako ten hlavní iniciátor k tomu, abychom se shodli na termínu předčasných voleb, ten termín my vidíme jako nejzazší na přelomu jara a léta 2008 a pozveme do toho projektu KDU-ČSL i sociální demokracii. Bezprostředně na to zahájíme rozhovory o programu, o tom jedno, maximálně jedno a půlletém, programu takové vlády a uvidíme. Toto je naše dnešní dohoda. Samozřejmě jsme zvědavi na to, jak budou vypadat rozhovory s KDU-ČSL dneska, jak na to bude reagovat sociální demokracie, ale myslíme si, že to je možné řešení této situace, a že ta situace skutečně si zaslouží, aby došlo ke shodě všech politických partnerů, demokratických, na tom, že vlastně ten povoz, který zapadl do hlubokého bahna, že ho vytáhnou, udělají nezbytné kroky pro modernizaci ekonomiky, dopravy, energetiky a celé společnosti a přivedou zemi k předčasným volbám.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda ODS: Takže, já bych to zjednodušil. Dohodli jsme se na předčasných volbách – květen, červen 2008. Dohodli jsme se na tom, že v ideálním případě, a budeme pracovat na projektu čtyř stran, které zemi k těm předčasným volbám v květnu, v červnu 2008 přivedou. Myslím si, že ten další pořad jednání ukáže, jestli je to reálné. V pondělí jdu za panem prezidentem poreferovat mu o těch jednáních a zahájili bychom schůzku předsedů těch čtyř stran, na kterou by navazovaly zřejmě programové komise tak, abychom ta programová prohlášení, která víceméně jsou na bázi modifikovaného trojkoaličního projektu tou, téměř uzavřenou, dohodou se sociálními demokraty, nalezli konkrétní kroky až do realizace konkrétních zákonů, které se dají v tom roce a půl stihnout a garantovat.

Radim Ochvat, tajemník předsedy vlády: Prosím, vaše dotazy.

Naďa Adamičková, deník Právo: Co když sociální demokracie na ty předčasné volby nepřistoupí, protože Jiří Paroubek prohlašoval, že si těžko umí představit takové …nesrozumitelné…

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda ODS: Jiří Paroubek v uplynulých týdnech prohlašoval leccos, nicméně, jeho poslední vyjádření a naše poslední jednání včera večer dávají naději, že na ten čtyřkoaliční projekt s termínem 2008 by jít mohl. Je to otázka té programové dohody a to je otázka příštího týdne.

Naďa Adamičková, deník Právo: Jenom na doplnění. Do takové vlády byste poslali odborníky nebo byste poslali své členy?

Martin Bursík, předseda Strany zelených: My jsme zmiňovali a uváděli jsme ten parametr odborníků pro to, abychom podtrhli tu přechodnost takové vlády. Ta přechodnost vlády bude dána tím, že součástí koaliční smlouvy, toho podpisu, by byl přesný termín, kdy vláda končí a zároveň mechanismus, kterým vláda ukončuje své funkční období. Pokud jde o to vyslání těch našich zástupců do vlády, tak to bude také záležet na tom, jakým způsobem se k tomu postaví naši další političtí partneři tak, aby to bylo vyvážené.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda ODS: Já bych chtěl paní redaktorku ubezpečit, že já, jako premiér, do té vlády vezmu jednom odborníky, a to, jestli mají nebo nemají stranickou legitimaci, není úplně podstatné, tak jako u té mé současné vlády.

Radim Ochvat, tajemník předsedy vlády: Děkuji, další dotaz. Pokud není dotaz, děkuji a pěkný den.

Martin Bursík, předseda Strany zelených: Nashledanou.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda ODS: Nashledanou.