Aktuálně

21. 11. 202214:30

Dny otevřených dveří Úřadu vlády letos navštívilo téměř 16 000 lidí, sezóna skončila 17. listopadu prohlídkami Hrzánského paláce

Na státní svátek 17. listopadu 2022 vyvrcholila prohlídkami Hrzánského paláce letošní sezóna dnů otevřených dveří v objektech spravovaných Úřadem vlády ČR. Od poloviny dubna, kdy se zájemcům jako první otevřela Benešova vila v Sezimově Ústí, využilo možnosti prohlédnout si vládní vily a paláce téměř 16 000 osob, dalších zhruba 11 000 zájemců navštívilo zrekonstruovanou zahradu Strakovy akademie.

Úřad vlády ČR nabídl letos veřejnosti řadu příležitostí navštívit běžně nepřístupné vládní objekty – Strakovu akademii, Lichtenštejnský a Hrzánský palác, Kramářovu vilu a vilu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Alespoň jeden z těchto objektů byl otevřen během 32 víkendů od poloviny dubna až do konce října a také na všechny státní svátky, včetně těch připadajících na všední den. Zájem veřejnosti byl obrovský. Například Kramářovu vilu navštívilo během osmi termínů bezmála 6 000 osob, Benešovu vilu, která byla otevřena nejčastěji, pak 5 353 zájemců. Pražany a návštěvníky hlavního města lákala také možnost sobotních procházek po zrekonstruované zahradě Strakovy akademie. Možnosti prohlédnout si její novou podobu, která vychází z původní koncepce architekta Františka Thomayera z konce 19. století, využilo přibližně 11 000 návštěvníků.

Letošní dny otevřených dveří zakončily prohlídky Hrzánského paláce na státní svátek 17. listopadu. Příležitosti prohlédnout si historické interiéry budovy v Loretánské ulici na Hradčanech a užít si jedinečný výhled na malostranské střechy využilo 940 zájemců.