Projevy a komentáře

18. 11. 202215:10

Projev premiéra Petra Fialy na zahájení mezinárodní konference Hybridní válka Ruska proti demokratickému světu

Spolu s litevským prezidentem Gitanasem Nausėdou a vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou zahájil předseda vlády Petr Fiala mezinárodní konferenci Hybridní válka Ruska proti demokratickému světu 17. listopadu 2022 v Lichtenštejnském paláci.

Vážení hosté, dámy a pánové,

dnes slavíme skutečný svátek české demokracie. 17. listopad 1989 nám vrátil svobodu. Již 33 let máme svůj osud ve svých rukou.

Včera jsem měl příležitost setkat se s profesorem Timothy Gartonem Ashem, který tuto konferenci také navštívil. Profesor Garton Ash sledoval události roku 1989 ve střední Evropě na vlastní oči. Tato zkušenost ho vedla k tomu, že tento rok nazval „annus mirabilis“ – rokem zázraků.

Tento termín si budu vždy spojovat s naší historickou transformací. Sametová revoluce byla opravdu zázrak – a to se nezměnilo ani po tolika letech. Bylo zázrakem, že se sovětské impérium ve východní Evropě rozpadlo bez násilí.

A této příležitosti jsme se chopili. Zpočátku nebylo jisté, zda nás cesta ke standardní demokracii neodradí. Překvapivě rychle jsme obnovili naše demokratické instituce a připojili se k rodině západních demokracií, přestože naše demokratické tradice byly po desetiletí přerušeny.

To vše byla pro střední a východní Evropu zcela nová zkušenost. Tato cesta samozřejmě není u konce. Jdeme stále kupředu.

A proto je každé výročí listopadu 1989 výzvou. Každý rok se o něm vedou vášnivé debaty – o tom, kam nás zavedlo a jak se změnila naše očekávání. Někdy se dokonce ozývají hlasy, že sametová revoluce byla zklamáním. Spásu bychom podle nich měli hledat spíše mimo svět liberální demokracie, ve sféře našeho nepřítele.

To není náhoda. Propagací škodlivých narativů v naší společnosti se Rusko snaží zneužít naši demokracii a obrátit ji proti nám. Moskvu svoboda dráždí. Cítí se nejistí, pokud jde o sílu férové diskuse, a chtějí ji poškodit všude, kde to jde.

Takto jsme napadáni každý den. Ne tanky a raketami, ale sofistikovanými nástroji hybridní války. A moje odpověď zní NE.

Víme, kdo jsme. Víme, jaké hodnoty stojí za to hájit. A my si nenecháme vzít naši demokracii – ani její nejdůležitější svátek.

Dámy a pánové, odolnost naší demokracie závisí na nás. Lidé musí pochopit její cenu a nesmí váhat se za ni postavit. A díky našim historickým zkušenostem bychom takové nebezpečí měli snadno rozpoznat a čelit mu. Instituce, které se věnují uchovávání historické paměti a které tuto konferenci spolupořádají, k tomu významně přispívají.

Rádi bychom zdůraznili jejich roli. Naše vláda se je zavázala systematicky podporovat. Tuto podporu jsme deklarovali v našem programovém prohlášení. Patří také mezi priority našeho předsednictví EU. Instituce historické paměti posilují naši demokracii a udržují její odolnost v těžkých dobách. Společně můžeme bojovat proti falšování historie, překrucování skutečnosti a šíření lží.

Dámy a pánové, v zázraky bychom měli věřit, ale rozhodně bychom na ně neměli spoléhat. Pečujme raději o svou paměť, která je předpokladem naší svobody a demokracie, abychom ji už nikdy neztratili. Děkuji vám.

Petr Fiala, předseda vlády