Očekáváné události

18. 11. 202215:45

23. listopadu 2022: Setkání zmocněnkyně pro lidská práva a dalších hostů s médii před konferencí Násilí je možné zastavit

Ve středu 23. listopadu 2022 se uskuteční s médii před konferencí Násilí je možné zastavit: Psychologie násilí a terapie pro osoby, které se dopouštějí násilí v blízkých vztazích. Na tiskové konferenci bude představena knihy Násilí je možné zastavit, která seznamuje s inovativními a moderními metodami v této problematice.

Domácí násilí zažívá v České republice každá třetí žena a každý čtrnáctý muž. "Domácí násilí není soukromý problém. Jakým způsobem na zastavení násilí pracujeme, zrcadlí kvalitu naší společnosti," dodává Klára Šimáčková Laurenčíková, zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Intervence pro osoby, které se dopouštějí násilí, fungují. Partnerky měsíc po intervencích uvádí, že 80 % mužů nepoužije vůči nim násilí. Investovat do práce s dětmi a dospělými, kterých se dotýká násilí je investicí do naší budoucnosti a šetří veřejné finance. "Táta říkal, že jsem se radši neměla narodit. Mámě jednou zničil telefon a všechny její šaty. Můj kluk mě zakazuje chodit ven s kamarády a říká, že jsem hnusná, když neudělám, co chce. Já jsem až do dneška nevěděla, že to je násilí," úryvek z knihy Násilí je možné zastavit.

Odbor rovnosti žen a mužů Úřadu vlády České republiky ve spolupráci s norskou organizací Alternativa násilí (Alternative to Violence – „ATV“) nyní pomáhá prostřednictvím svých seminářů a materiálů zavádět fungující model boje proti domácímu a sexuálnímu násilí v blízkých vztazích do českého prostředí. 

Na tiskové konferenci bude představena kniha Násilí je možné zastavit, která seznamuje s inovativními a moderními metodami v této problematice. Přináší nový přelomový pohled na psychologii násilí v blízkých vztazích a je určena všem, kteří chtějí porozumět násilí v blízkých vztazích a kteří s násilím pracují, tedy studentům a studentkám psychologie, medicíny, práva, sociální práce, ale i politikům či političkám a široké veřejnosti.

Datum a čas

23. listopadu 2022, 9.00 – 10.00

Místo

Spojka Events, Pernerova 35  

Vystoupí

Tlumočnice z norštiny bude přítomna tiskové konferenci, ale i k dispozici i pro případné individuální rozhovory.

Akreditace

Účast prosím potvrďte do pondělí 21. listopadu 2022 na: Lenka Čermáková, tel.: 722 972 691, e-mail: cermakova.lenka@vlada.cz.