Aktuálně

29. 11. 202213:49

Premiér Fiala jednal s ministrem spravedlnosti Blažkem a nejvyšším státním zástupcem Střížem

Předseda vlády Petr Fiala se v úterý 29. listopadu 2022 setkal ve Strakově akademii s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem a nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem. Diskutovali mimo jiné o připravované novele zákona o státním zastupitelství či o platech zaměstnanců v soudnictví.

Ministerstvo spravedlnosti finišuje s přípravami novely zákona o státním zastupitelství. Návrh, který má mimo jiné stanovit jasnější pravidla pro jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců a trvání jejich funkčních období, aktuálně prošel připomínkovým řízením. K přijetí novely se vláda Petra Fialy zavázala v programovém prohlášení. Detaily návrhu probral premiér Fiala na schůzce s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem a nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem.

Tématem schůzky byly také platy administrativních zaměstnanců na státních zastupitelstvích a soudech. „S ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem a nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem jsme se shodli, že srovnatelné administrativní pozice na soudech a státních zastupitelstvích by měly být srovnatelně ohodnoceny,“ uvedl po jednání premiér Petr Fiala.