Aktuálně

29. 11. 202215:13

Na střeše KCP vzniká největší fotovoltaická elektrárna v centru Prahy, navštívil ji i premiér Fiala

Předseda vlády Petr Fiala se v úterý 29. listopadu zúčastnil v Kongresovém centru Praha (KCP) představení projektu největší fotovoltaické elektrárny v centru Prahy. Na střeše objektu na ploše 7000 metrů čtverečních vyroste 2080 solárních panelů, které ročně centru uspoří 5,5 milionu korun za elektřinu. Fotovoltaika doplní jeden z největších projektů energetických úspor v Česku, který již v KCP provozuje ENESA, dceřiná společnost ČEZ ESCO. Projekt letos ušetřil centru 32 milionů korun.

„Právě na tomto projektu vidíme, že i ve městě je prostor pro využívání obnovitelných zdrojů a zajištění energetických úspor. Příklad Kongresového centra ukazuje, jaký máme v této oblasti potenciál – nejen v Praze, ale v celé ČR. Projekt největší solární elektrárny v centru Prahy, který je navíc umístěn na střeše budovy, kde má svůj podíl stát, je jedním ze zásadních projektů, které vedou k úsporám a snižování energetické závislosti na nespolehlivých dodavatelích. A to je cesta, kterou chceme jít,“ uvedl Petr Fiala. Instalace vzniká i za podpory z Národního plánu obnovy, kde bylo zažádáno o dotaci 6,4 miliony korun v rámci výzvy Fotovoltaické systémy Ministerstva průmyslu a obchodu.

U českých firem i veřejných institucí pozorujeme v poslední době jasný trend: snižování nákladů na energie jde ruku v ruce s důslednou dekarbonizací a úsilím o celkově udržitelnější fungování. Naším úkolem v ČEZ je tomu co nejvíce napomoci. Největší fotovoltaika v centru Prahy doplní jeden z největších projektů energetických úspor v České republice a navýší úspory Kongresového centra o dalších více než 5 milionů,“ doplnil generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Kongresové centrum využije inovativní model ČEZ ESCO zvaný „Fotovoltaika za 1 Kč“. Elektrárnu o instalovaném výkonu 936 kWp tak získá KCP bez jakýchkoliv investičních nákladů. Náklady projektu totiž nese dodavatel ČEZ ESCO, který fotovoltaiku pro zákazníka postaví a následně ji bude provozovat. KCP bude investici splácet v ceně odebírané elektřiny. Po ukončení 13letého kontraktu Kongresové centrum FVE za pouhou jednu korunu odkoupí a dále si bude vyrábět vlastní energii.