Z médií

28. 12. 202219:49

Události ČT: Obstrukce a vysoký počet mimořádných schůzí. Sněmovna má za sebou rok v novém složení

Poslanecká sněmovna má za sebou první rok v novém složení, ve kterém schválila skoro stovku zákonů. V roce 2022 se potýkala rovněž s vysokým počtem obstrukcí a mimořádných schůzí. Jejich svolání iniciovala jak opozice, tak zástupci z koaličních řad.

Poslanci nejčastěji řešili nejen dopady ruské agrese na Ukrajině, ale také energetickou krizi. Kvůli dlouhým a často i nočním schůzím se vedení komory rozhodlo upravit harmonogram jednání. V novém systému má být pro debatu nad zákony víc času.

„Je klíčové, že jsme rychle reagovali na všechny věci, které se týkají cen energií, a že jsme byli schopni velmi rychle reagovat i na veškeré problémy, které přinesla válka na Ukrajině. Také jsme tady měli celou řadu mimořádných událostí typu vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského,“ hodnotí sněmovní rok předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 

První řádná letošní sněmovní schůze začala 11. ledna. O dva dny později už ale poslanci jednali mimořádně. Opozice tehdy požadovala, aby hnutí STAN vysvětlilo své financování. Další pak následovala v únoru. Celkem jich bylo letos devět.

„Bylo to dané nejenom tím, že se o ně často snažila opozice, ale že to bylo řešení i ze strany koalice na neustálé obstrukce,“ míní Pekarová Adamová. 

Politici letos do sněmovny předložili přes 140 návrhů. Schválených je 94 z nich. Dvaadvacet jich poslanci schválili v legislativní nouzi. Senát zpět do dolní komory poslal tři návrhy s vlastní úpravnou a jeden zákon zamítl, prezident pak vetoval tři normy. Pokaždé ho sněmovna přehlasovala. 

Změny kvůli obstrukcím 

Více obstrukcí letos přiznávají také zástupci opozice. „Začalo i to, že zákony, které jsme opravdu cítili jako nepřekročitelnou červenou linii, přes kterou nejede vlak, jsme se někdy snažili obstruovat,“ vysvětluje předsedkyně sněmovního klubu ANO Alena Schillerová. 

Právě kvůli zdlouhavému schvalování se změní počet jednacích dní. Sněmovna se bude nově scházet v šestitýdenním cyklu. Poslanci tak mají mít víc času na projednání plánované agendy i mimořádných témat.

„Podařilo se nějakým způsobem se naučit tady komunikovat, ODS má celou řadu bodů splněno,“ hodnotí rok 2022 předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, který zmiňuje například zrušení EET.

 „Je to tam občas jak v absurdním divadle, kdy už řeč přestává být způsobem komunikace. Pokud bych měl něco opravdu ryze pirátského vypíchnout, tak bych řekl, že to je asi Magnitského zákon,“ hodnotí uplynulý rok ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti).

Celou reportáž najdete zde