Z médií

11. 1. 20239:22

iHNed.cz: Euro místo koruny. Česko hodlá zrušit povinné účtování a danění v domácí měně

Stačí, aby kurz vůči euru posílil o jednu korunu, a čeští vývozci mohou přijít o miliardy ročně. Důvodem je, že byť platí většinu transakcí v cizích měnách, tak musí vést daňová přiznání a účetnictví jen v korunách. A proto jsou tak citliví na sílu české měny. Alespoň částečně by se to však mělo letos změnit. Stát hodlá firmám umožnit, aby účtovaly a platily daně v cizích měnách.

Chystaná změna je součástí takzvaného antibyrokratického balíčku, který loni připravil ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Soubor celkem 20 opatření má firmám, živnostníkům i běžným lidem ulevit od zbytečného papírování. Šalomoun po srpnovém projednání vládou všechny návrhy neuvedl. Nicméně HN mají dokument k dispozici a u jednotlivých ministerstev zjišťovaly, jaká opatření mají největší šanci, aby byla letos schválena.

A právě účtování a placení daní v cizí měně je jedním z nich. Má to zavést nový zákon o účetnictví, který už připravilo ministerstvo financí a aktuálně jej poslalo dalším úřadům k připomínkám. Zákon by měl začít platit od 1. ledna příštího roku. 

Celý článek si můžete přečíst také zde.