Tiskové zprávy

16. 1. 202316:02

Premiér Petr Fiala se zúčastnil slavnostního vyzvednutí korunovačních klenotů

Předseda vlády ČR Petr Fiala se v pondělí 16. ledna zúčastnil v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze slavnostního otevření Korunní komory a vyzvednutí korunovačních klenotů. Ty budou nyní vystaveny při příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Výstava se tentokrát uskuteční přímo v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha jako připomínka prvního veřejného vystavení v roce 1929.

Premiér Petr Fiala spolu s dalšími držiteli klíčů, kterými jsou prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, pražský arcibiskup Jan Graubner, pražský primátor Zdeněk Hřib a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Václav Malý, slavnostně odemkli Korunní komoru.

„Bylo pro mě velkou poctou otevřít dnes Korunní komoru jako jeden z držitelů sedmi klíčů. České korunovační klenoty mají velký význam z hlediska tradice a podstaty naší státnosti. Mít možnost se otevření účastnit, mě naplňovalo radostí a respektem,“ uvedl premiér Fiala.

Korunovační klenoty budou k vidění od 17. do 21. ledna vždy od 9:00 do 17:00. Svatováclavská koruna, královské žezlo, jablko a Korunovační kříž budou stejně jako v roce 1929 vystaveny v původní vitríně, navržené architektem Gočárem. Součástí výstavy bude mimořádné vystavení relikvie (lebky) sv. Václava ve Svatováclavské kapli katedrály a vitrína s textilními součástmi souboru korunovačních klenotů – královským pláštěm s hermelínovým límcem. 

V jižní boční lodi katedrály doplní celý výstavní projekt dvě vitríny, jedna s koženými pouzdry na korunu, žezlo a jablko, druhá s pohřebními klenoty Přemysla Otakara II., jejichž podoba je připomínkou nedochovaných insignií českých králů z rodu Přemyslovců.

Více informací k výstavě českých korunovačních klenotů naleznete na https://www.hrad.cz/