Z médií

26. 1. 202317:04

ČTK: Legislativní rada vlády nedoporučila paragraf týkající se možného rozdělení ČEZ

Legislativní rada vlády (LRV) na dnešním zasedání nedoporučila kabinetu přijmout pasáž novely zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, která se zabývá možným rozdělením polostátní energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z vyjádření ministra pro legislativu a předsedy LRV Michala Šalomouna (za Piráty) zaslaného ČTK.

Na ustanovení týkající se ČEZ na svém facebookovém účtu dnes upozornil člen LRV Petr Bezouška z Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Premiér Petr Fiala (ODS) dříve uvedl, že vláda uvažuje o restrukturalizaci ČEZ, přičemž jednou z možností je rozdělení firmy.

Cenné papíry ČEZ na pražské burze dnes posílily o více než 4,5 procenta a kolem 16:30 byla jejich cena kolem 915 korun za akcii, vyplývá z údajů na webu Patria Online.

Podle jednoho z navrhovaných ustanovení novely předložené ministerstvem spravedlnosti by ke schválení rozdělení akciové společnosti strategického zájmu s nerovnoměrným výměnným poměrem stačilo 85 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě. Valná hromada by se tak mohla usnést za přítomnosti akcionářů reprezentujících přes dvě třetiny základního kapitálu.

Šalomoun ve vyjádření zaslaném ČTK uvedl, že novela je především transpozicí evropské směrnice. "Zmíněné ustanovení s touto transpozicí nesouvisí, ale součástí novely zákona je. Zatímco k transpozici evropské směrnice LRV neměla žádné vážnější výhrady a vládě ji doporučila k přijetí, u zmíněné pasáže výhrady měla a vládě přijetí této pasáže nedoporučila," uvedl.

Celý článek si můžete přečíst zde.