Aktuálně

22. 2. 202320:08

Lídři zemí B9 se s prezidentem Bidenem shodli na posílení ochrany východního křídla NATO

Předseda vlády Petr Fiala se 22. února 2023 zúčastnil ve Varšavě jednání zemí tzv. bukurešťské devítky s americkým prezidentem Joem Bidenem. Lídři se shodli na posílení ochrany a kapacit k odstrašení nepřítele na východní hranici aliance. Potvrdili také odhodlanost k další podpoře Ukrajiny, dokud to bude třeba. Premiér Fiala se zde rovněž setkal se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckim, se kterým jednal o energetické bezpečnosti, dopravní infrastruktuře a strategické spolupráci obou zemí.

„Jednání zemí skupiny B9 s americkým prezidentem Joem Bidenem, které se konalo vpodvečer výročí ruské invaze na Ukrajinu, ukázalo na jednotu spojenců a velké odhodlání k další pomoci Ukrajině. Jeho hlavním motivem byla bezpečnost Evropy, s důrazem na bezpečnost států střední a východní Evropy. Prezident Biden i všichni ostatní potvrdili jasný závazek bránit každý centimetr půdy členských států NATO, bude-li to potřeba,“ uvedl premiér Fiala.

Lídři se v přijaté deklaraci mimo jiné shodli na posilování alianční obrany na její východní hranici. ČR aktuálně přispívá do bojových uskupení v Litvě a v Lotyšsku a loni přijala vedoucí roli v nově ustaveném mnohonárodním bojovém uskupení na Slovensku, do kterého se aktuálně zapojují ještě jednotky z Německa, USA a Slovinska.

Na setkání zazněla jasná podpora Ukrajiny, která bojuje nejen za sebe, ale za bezpečí celé Evropy a obzvlášť pak zemí B9. „Další týdny a měsíce mohou být klíčové. Ukrajina potřebuje vojenskou, finanční i humanitární pomoc, aby neustávající barbarský útok odrazila. Od začátku ruské invaze patří ČR mezi největší dárce a dodavatele vojenské pomoci Ukrajině. Byli jsme vůbec první, kdo dodal Ukrajině helikoptéry, tanky, houfnice, raketomety a bojová vozidla pěchoty. Tato naše pomoc motivovala ostatní a Ukrajina získala zbraně, kterými se mohla bránit,“ doplnil český předseda vlády. Zdůraznil také, že ambicí ČR je vycvičit na našem území do konce letošního roku zhruba 4 000 ukrajinských vojáků. Nyní běží již druhý výcvikový cyklus, který skončí na konci února.

Premiér Fiala se na okraj summitu setkal také s předsedou vlády Polska Mateuszem Morawieckim. Oba lídři se shodli na pokračující spolupráci ve všech klíčových projektech přeshraniční spolupráce, včetně energetické a dopravní infrastruktury. „Shodli jsme se, že musíme urychleně pracovat na dostavbě D11, která bude klíčovou pozemní dopravní spojnicí obou zemí. Nadále platí, že máme zájem o kapacity v plánovaných LNG terminálech na pobřeží Baltského moře,“ řekl po jednání premiér Fiala. Závěrem jednání oznámil premiér Morawiecki zájem uspořádat mezivládní konzultace v Polsku v první polovině tohoto roku.