Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

6. 3. 202316:04

Informace týkající se vědeckých studií

Žádost o poskytnutí doplňujících informací týkajících se návrhu regulace tzv. psychomodulačních látek

Vážený pane,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 21. února 2023 Vaši další elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, o poskytnutí informací, kterou jste formuloval následovně.

Dne 7. 2. 2023 mi byla doručena odpověď ze dne 6. 2. 2023, č. j. 3275/2023-UVCR-3, na moji původní žádost o poskytnutí informací. ...Za účelem doplnění této odpovědi mi však také dovolte se ještě zeptat. V závěru odpovědi uvádíte: „O zařazení HHC na seznam psychomodulačních látek se v tuto chvíli neuvažuje.“
Je důvodem, proč se aktuálně o zařazení HHC na seznam psychomodulačních látek neuvažuje, skutečnost, že:
1) Neexistuje v tuto chvíli dostatek odborných informací (vědeckých studií) pro zařazení HHC na seznam psychomodulačních látek, potažmo seznam zakázaných OPL?
2) Očekává se přijetí jednotné regulace na úrovni Evropské unie?
3) Stávající regulace na úrovni České republiky je dostatečná?

V reakci na Vaši žádost Vám sděluji následující. Úvodem si povinný subjekt dovoluje aktualizovat informaci, která Vám byla poskytnuta v předchozí odpovědi. Podle aktuálních informací Ministerstvo zdravotnictví České republiky v současnosti připravuje návrh na zařazení látky HHC na seznam omamných a psychotropních látek v nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů.

K Vašim dotazům pak lze uvést následující:

K dotazu č. 1: O syntetickém kanabinoidu HHC je poměrně málo odborných informací. Na trhu se tato látka objevila relativně nedávno a je aktuálně předmětem intenzivního monitoringu napříč zeměmi Evropské unie, pokud jde o rizika spojená s jejím užíváním, a současně předmětem několika vědeckých studií zaměřených na její farmakochemii.

K dotazu č. 2: Evropské monitorovací centrum pro drogy a závislost (EMCDDA) zařadilo na konci roku 2022 HHC mezi látky, které intenzivně monitoruje v rámci systému včasného varování. Shromážděné informace se průběžně vyhodnocují z hlediska rizik a negativních dopadů, jako např. závažné zdravotní důsledky, a jsou případně podkladem pro komplexní hodnocení rizik v souvislosti s užíváním dané látky. Pokud je užívání dané látky spojeno se závažnými riziky, pak bývá výstupem doporučení legislativních kroků v podobě zákazu neoprávněného nakládání s danou látku na úrovni Evropské unie a členské země mají povinnost tuto skutečnost zapracovat do své národní legislativy. V současné době se již 8 zemí Evropské unie rozhodlo látku HHC kontrolovat.    

K dotazu č. 3: Trh s produkty obsahujícími HHC není v České republice v současné době nijak regulovaný. Riziko spočívá zejména v absenci jakékoliv kontroly, pokud jde o míru dostupnosti, různorodost nabízených produktů a především obsah všech nabízených produktů, které tak mohou obsahovat naprosto cokoliv, včetně velmi nebezpečných látek. Problém je mimo jiné prodej cukrovinek s obsahem těchto látek a prodej prostřednictvím prodejních automatů, kde není zajištěna kontrola věku nakupujících. Aktuálně má stát možnost podobné látky zcela zakázat. Zároveň se pracuje na legislativním návrhu regulované dostupnosti psychoaktivních látek, které dosud nejsou na seznamu návykových látek (viz předchozí odpověď).

S pozdravem

Mgr. Ivana Beránková v. r.
vedoucí Oddělení právního
zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního