Aktuálně

4. 5. 202314:06

Na jednání premiéra Petra Fialy s energetickými firmami se potvrdilo, že reálné ceny energií jsou mnohem nižší. Dodavatelé poskytnou více dat

Předseda vlády Petr Fiala jednal ve čtvrtek 4. května 2023 se zástupci dodavatelů energií, Energetického regulačního úřadu a Českého statistického úřadu. Tématem schůzky bylo zveřejňování dat o cenách energií. Dodavatelé budou nově úřadům poskytovat širší data o reálných cenách energií, než tomu bylo doposud. Výsledkem dnešního jednání je také dohoda na vzniku pracovní skupiny, ve které budou zasedat jak zástupci dodavatelů, tak také Energetického regulačního úřadu a Českého statistického úřadu.

Jednání se uskutečnilo na základě vyjádření unijního statistického úřadu Eurostat, který minulý týden zveřejnil zprávu, že ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí v Česku zvýšily meziročně o 231 procent. Proti statistikám Eurostatu se ohradili tuzemští dodavatelé energií i Energetický regulační úřad, podle kterého ceny uvedené Eurostatem vycházejí z cenových nabídek dodavatelů na trhu určených novým zákazníkům. Data o cenách energií zveřejněná Eurostatem neodpovídala realitě. Reálné ceny jsou v podstatě poloviční oproti těm, které byly zveřejněné. Proto jsem se dnes sešel se zástupci energetických firem a úřadů a výsledkem jednání je dohoda, že energetické firmy budou poskytovat statistikům širší data,“ řekl premiér Petr Fiala.

„Skutečně se potvrdilo, že data, která z České republiky dodáváme, jsou v podstatě akviziční ceny, které platí jenom jednotky procent českých občanů. Že to nejsou čísla, která by skutečně odpovídala tomu, jaká je realita na trhu s energiemi a co platí naprostá většina lidí a firem v České republice,“ pokračoval předseda vlády Petr Fiala a doplnil, že zveřejněná data nebyla výsledkem zlé vůle, ale ukázal se koncepční a strukturální problém, který se na dnešní schůzce vyřešil.

Vznikne také pracovní skupina, ve které budou zástupci Českého statistického úřadu, Energetického regulačního úřadu a energetických firem. „Tím způsobem dospějeme k tomu, že Eurostat bude mít data, která odpovídají realitě, a naši občané se budou dozvídat skutečnost, která se na trhu s energiemi odehrává,“ dodal premiér Petr Fiala.

Nově vzniklá pracovní skupina bude také v souvislosti se zveřejňovanými cenami energií jednat o případných legislativních změnách.