Koordinace a spolupráce

15. 6. 202311:20

Mezinárodní spolupráce v oblasti protidrogové politiky

Mezinárodní spolupráce se zakládá na rovině globálního vnímání užívání návykových látek a dalšího závislostního chování, včetně zdravotních, bezpečnostních a dalších rizik s ním spojených. Na jedné straně určuje optimalizaci zapojení ČR do mezinárodních a evropských aktivit a možnost podílet se na vytváření mezinárodního rámce drogové politiky, včetně sdílení své zkušenosti a dobré praxe v politice v oblasti závislostního chování, na straně druhé umožňuje ČR stavět na mezinárodních zkušenostech.

Počátky mezinárodní spolupráce v oblasti kontroly omamných a psychotropních látek lze datovat do r. 1909, kdy se v čínské Šanghaji konala první mezinárodní konference na téma drog. Její jednání vyústilo v r. 1912 do přijetí první úmluvy v oblasti kontroly drog, tzv. Mezinárodní úmluvy o opiu, která směřovala především k omezení jejich přepravy.

Období mezi světovými válkami - Společnost národů si v meziválečném období pro problematiku kontroly narkotik vytvořila Pomocný výbor proti obchodu s opiem a dalšími nebezpečnými drogami (Advisory Committee on Traffic in Opium and Other Dangerous Drugs). Byly přijaty tři úmluvy.

Období po druhé světové válce - Organizace spojených národů si v období po druhé světové válce pro problematiku kontroly narkotik vytvořila Komisi OSN pro narkotika (Commission on Narcotic Drugs - CND), která byla založena v r. 1946 jako komise Hospodářské a sociální rady OSN. Byly přijaty další mezinárodněprávní nástroje - Protokoly a Úmluvy.

Současnost - Drogovou problematikou se v současné době zabývá nejen OSN, ale také Světová zdravotnická organizace (World Health Organization - WHO) a orgány Evropské unie. Politika v oblasti závislostního chování staví na cílech a opatřeních stanovených ve strategiích EU v oblasti drog, které představují hodnoty založené na respektování lidské důstojnosti, svobody, demokracie, rovnosti, solidarity, právního státu a lidských práv. 

ČR se pravidelné účastní mezinárodních jednání a fór, a to na úrovni OSN, Evropské unie a Rady Evropy. ČR ve druhé polovině roku 2022 předsedala Radě EU. Klíčovou prioritou byla pro toto období drogová politika založená na lidských právech, dekriminalizaci a destigmatizaci uživatelů drog. V této souvislosti Rada EU schválila Závěry Rady na téma lidských práv v drogových politikách [Council Conclusions on Human rights-based approach in drug policies, Council of the European Union, dokument č. 15818/22 - pdf (europa.eu)]. Předchozí předsednictví ČR v Radě EU se konalo v r. 2009.

 

Mechanismy OSN zaměřené na kontrolu drog

 

Evropská Unie

 

Rada Evropy

 

Mezinárodní dokumenty

Česká republika je signatářem a podporuje řadu mezinárodních dokumentů:

 

Mezinárodní spolupráce a její vývoj jsou podrobně popsány v připojeném dokumentu.