Aktuálně

29. 9. 202311:16

Strakovu akademii navštívilo 1 037 zájemců, na její zahradě pokračuje výstava historických automobilů

Hned dvě zajímavé akce pro veřejnost si připravil Úřad vlády ČR v Den české státnosti. Návštěvníkům se otevřela Strakova akademie, na její zahradě byla ale také zahájena výstava historických vládních automobilů. Zatímco den otevřených dveří v sídle vlády se uskutečnil jen ve státní svátek, výstava vozidel na zahradě pokračuje až do 30. září 2023.

Jedinečnou příležitost navštívit po většinu roku nepřístupnou Strakovu akademii si nenechalo ujít 1 037 zájemců. Návštěvníci si v doprovodu průvodců prohlédli nejrůznější zákoutí sídla české vlády, a to včetně vládní zasedací místnosti nebo prostor, kde premiér přijímá protokolární návštěvy. Jednalo se o první z celkových dvou letošních dnů otevřených dveří ve Strakově akademii, druhý je naplánovaný na sobotu 28. října.

Ve stejný den odstartovala na zahradě Strakovy akademie výstava historických vládních vozidel. Automobily, které v minulosti využívali českoslovenští a čeští premiéři a ministři, nabízejí neotřelý pohled na dějiny Úřadu vlády od 60. let 20. století do počátku nového tisíciletí. Expozice historických automobilů bude k vidění až do soboty 30. září 2023, přičemž jen za první den si vozidla prohlédlo 2 556 návštěvníků.

Výstava je i ve zbývajících dnech zdarma přístupná veřejnosti, a to vždy od 10.00 do 18.00 hodin. Vstup na zahradu Strakovy akademie je z Kosárkova nábřeží. Výstavu pořádá Úřad vlády ČR ve spolupráci s Retro Auto Muzeem ze středočeských Strnadic, jehož sbírka čítá přes 200 automobilů.