Projevy a komentáře

19. 3. 202410:29

Projev premiéra Petra Fialy na konferenci Budoucnost českého jaderného průmyslu ve střední Evropě

Předseda vlády Petr Fiala se v úterý 19. března 2024 zúčastnil v Brně konference Budoucnost českého jaderného průmyslu ve střední Evropě, kde vystoupil s projevem. Konference, kterou pořádala Hospodářská komora ČR, se konala v rámci veletrhu AMPER.

Vážená paní primátorko, vážený pane náměstku, vážení páni náměstci, dámy a pánové, jedním z hlavních úkolů naší vlády je zásadní změna kursu české energetiky. Míříme k energetické suverenitě a k využívání bezpečných zdrojů. Tuto proměnu uskutečňujeme tak rychle, jak to jen jde.

Důvody jsou nasnadě a nemusíme se k nim podrobně vracet:

Ze všech těchto důvodů Česká republika proto ve svém energetickém mixu postupně utlumuje energii z fosilních zdrojů a naopak posílí podíl energie z jádra a obnovitelných zdrojů.

Jádro bude hrát hlavní roli: Jaderné reaktory by kolem roku 2050 měly vyrábět polovinu veškeré elektřiny v České republice. Na jaderné energetice bude tedy fakticky záviset naše prosperita a konkurenceschopnost.

Tato strategie odpovídá našim potřebám a přírodním podmínkám. Zajistí nám spolehlivé, bezpečné a stabilní dodávky elektřiny za přijatelnou cenu.

Já jsem rád a není to samozřejmé, že si dnes výhody jádra uvědomujeme nejen my v České republice, ale že se jeho vnímání prakticky mění i jinde. Pragmatické přijetí jaderné energetiky a ambiciózní plány na její rozvoj najdeme i v zemích, které se dosud soustředily na jiné cesty. A teď vidí, že ta cesta je správná, jako třeba v sousedním Polsku.

A Česko tuto změnu vítá, protože nám přináší širší možnosti mezinárodní spolupráce a samozřejmě všechny výhody společného postupu.

Čím více států bude počítat s rozvojem jádra, tím jednodušší bude také certifikace nových zdrojů a příprava legislativy, kterou se tyto zdroje budou řídit. A předpokládám, že v tomto sále jsou lidé, kteří tomu rozumí, tak předpokládáte, jakou to bude mít výhodu.

Česko je členem Jaderné aliance – skupiny států, která v Evropě přesvědčuje ostatní o výhodách jaderné energetiky. Její členové se shodli na tom, že už během následujícího čtvrt století ztrojnásobí instalovanou kapacitu výkonu jaderných elektráren na svém území.

V rámci EU se Česká republika soustředí na dvě hlavní strategie:

Tou první je to prosazování férových podmínek pro jadernou energii.

Druhou oblastí, která je pro nás prioritní, je vyjednávání o podpoře vývoje jaderných technologií.

Z toho, co dosud zaznělo, pro nás vyplývají čtyři obsáhlé úkoly: 1. zajištění provozu stávajících bloků, 2. výstavba nových bloků, 3. připravenost na reaktory nové generace a 4. posilování našich expertních kapacit.

Jak jsem řekl, za prvé je to zajištění bezproblémového provozu stávajících bloků až do konce jejich životnosti.

Druhým cílem je úspěšné dokončení tendru na nové bloky. Stále počítáme s tím, že ke zprovoznění prvního nového reaktoru v Dukovanech by mělo dojít do konce roku 2036.

Třetím zásadním úkolem je efektivní podpora rozvoje modulárních reaktorů, kterých jsem tu už dotknul v souvislosti s unijní politikou.

Čtvrtý bod je podmínkou tomu, aby se tyto vize naplnily, musí se na to připravit nejen státní instituce, ale i vzdělávací systém, průmysl a další odvětví. S tím souvisí můj čtvrtý bod – celkové posilování výzkumu, expertních kapacit a know-how.

Dámy a pánové, naše vláda změnila ne úplně koncepční a dlouhodobě neuspokojivý přístup k naší energetické politice a energetické bezpečnosti. Soustředíme se na rozvoj jaderné energetiky, protože to v naší zemi dává smysl. Jak z bezpečnostního hlediska – a to je věc, kterou nesmíme podceňovat, tak z hlediska stability či udržitelnosti.

Jádro u nás má budoucnost. Jádro je budoucnost jak pro Českou republiku, tak pro velmi významnou část Evropy.

Plány, které jsem tu stručně představil, jsou zcela realistické, vycházejí z našich podmínek a navazují na to, v čem jsme dobří. Reagují na situaci ve světě a dávají nám příležitost proměnit naše know-how v konkrétní výhody.

A my – a tak chápu úkol naší vlády – pracujeme na tom, abychom tyto výhody pocítili tak rychle, jak to jen jde. Děkuji vám.

Petr Fiala, předseda vlády