Aktuálně

19. 5. 200713:55

Mirek Topolánek se v červnu setká v Londýně s odcházejícím Tonym Blairem

Předseda vlády Mirek Topolánek navštíví 13. června Londýn. Podle dostupných informací by se během jednodenní cesty měl setkat s odcházejícím britským premiérem a šéfem labouristů Tonym Blairem.

Topolánek už avizoval, že do červnového summitu EU hodlá chystané institucionální změny sedmadvacítky konzultovat s předními evropskými lídry, mimo jiné i s Blairem. S šéfem ostrovní velmoci by mohl hovořit také o úmyslu Američanů postavit na českém území radarovou základnu.

Britský premiér minulý týden oznámil, že 27. června opustí po deseti letech Downing Street. Labouristé pod jeho vedením třikrát za sebou vyhráli volby, nyní ale čelí ztrátě popularity, především kvůli angažmá po boku USA v Iráku. Očekává se, že Blaira ve funkci předsedy strany i vlády nahradí nynější ministr financí Gordon Brown.

Letos v březnu Blair, který loni před volbami přijel podpořit lídra české sociální demokracie Jiřího Paroubka, ironicky komentoval potvrzené spojenectví britské konzervativní opozice s Topolánkovou ODS v Evropském parlamentu. Na adresu předáka konzervativců Davida Camerona Blair prohlásil: "On chce vytvořit spojenectví se stranou, která si myslí, že globální oteplování je falešný mýtus, ale nevstoupí do stejného politického sálu jako německá kancléřka, která vede konzervativní stranu, předsedá Evropské unii a věří, že proti globálnímu oteplování se musí něco udělat".

Poukázal tím na rozpor mezi Cameronovou "zelenou" politikou a skepsí vrcholných představitelů ODS k otázce globálního oteplování.

Topolánek se sešel s Blairem v Londýně loni v dubnu, tehdy ještě jako šéf nejsilnější opoziční strany. Mluvili spolu hlavně o spolupráci při přípravě na české předsednictví v Evropské unii v prvním pololetí roku 2009.

klh čtk