Aktuálně

22. 5. 20078:58

Bezpečnostní rada státu projedná reformu ozbrojených sil

Bezpečnostní rada státu dnes projedná reformu ozbrojených sil kvůli loňskému završení prvního kroku reformy české armády.

strakova akademie barvaModernizace se týkala například výbavy nebo výzbroje. Ministryně obrany Vlasta Parkanová však nedávno oznámila, že by po vládních rozpočtových škrtech mohl rozpočet vojska klesnout i pod letošní hranici, která činí 1,55 procenta hrubého domácího produktu. To je asi 54 miliard korun. Armáda by tak musela reformu pravděpodobně přepracovat.

České vojsko také nedávno dosáhlo takzvaných počátečních operačních schopností, které lze popsat jako způsobilost ozbrojených sil úspěšně splnit úkoly. Ty spočívají v přípravě vojáků, ale i ve výzbroji a zabezpečení. V rámci NATO se ČR zavázala, že pro počáteční operační schopnosti vybuduje jednotku na úrovni brigády, tedy čítající zhruba 3000 vojáků, která může být vyslána k řešení konfliktních situací kdekoli na světě.

Členové bezpečnostní rady by také měli být seznámeni se zprávou v oblasti migrace na území Česka za loňský rok.

V čele bezpečnostní rady státu, která je poradním orgánem vlády, stojí premiér, dalšími členy je většina ministrů. Mezi účastníky zasedání bezpečnostní rady patří ještě guvernér České národní banky, předseda Správy státních hmotných rezerv a vedoucí Úřadu vlády. Právo účastnit se schůzí rady má také prezident republiky.
klh čtk