Aktuálně

23. 5. 200710:27

Vláda bude jednat o další těžbě uranu v Rožné

Vláda bude na svém dnešním zasedání jednat o prodloužení těžby uranu na dole Rožná na Žďársku. Dosud platné vládní usnesení umožňuje těžit do konce roku 2008. Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní navrhuje prodloužit těžbu, dokud se bude ekonomicky vyplácet. Hlavním důvodem k pokračování těžby jsou především rostoucí ceny suroviny na světových trzích.

strakovka rytinaO prodloužení měl kabinet jednat už minulý týden, ale kvůli ostatním bodům programu, především kvůli balíku reforem veřejných financí včetně ekologických daní, se k tomu vůbec nedostal.

Důl spravuje státní podnik Diamo. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský před týdnem uvedl, že podle ministerského návrhu bude firma každý rok předkládat vládě zprávu o ekonomické výhodnosti těžby. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman při své únorové návštěvě dolu v Rožné řekl, že podle jeho předpokladu vláda návrh na neomezené prodloužení těžby schválí. Stejný výsledek dříve naznačil i premiér Mirek Topolánek.

Podle posledních odhadů by se těžba mohla vyplácet do roku 2012, při současných tržních cenách by měla přinést zisk kolem dvou miliard korun.

Cena uranu na světových trzích se v současnosti pohybuje na úrovni 110 dolarů za libru (asi 0,45 kg). Za posledních pět let stoupla cena až jedenáctinásobně a podle deníku Financial Times ještě dále poroste. Na trhu je totiž této komodity nedostatek. Odbyt zajišťují jaderné elektrárny; v současnosti je na celém světě v provozu 450 jaderných bloků a další třicet jich je ve výstavbě.

Loňská produkce jediného uranového dolu ve střední Evropě činila 336 tun, o rok dříve to bylo 378 tun. Horníci nyní pracují až v hloubce 1100 metrů, tedy do 22. patra. Potvrzené zásoby sahají až do úrovně 24. patra. Podle odhadu ministerstva průmyslu a obchodu umožní prodloužení těžby na ložisku Rožná výrobu zhruba 850 tun uranu do roku 2010.

Do konce roku 2005 byla téměř výhradním odběratelem uranu z dolu Rožná energetická společnosti ČEZ, která provozuje obě tuzemské jaderné elektrárny. V roce 2006 uzavřelo Diamo tříletý kontrakt na dodávky ve výši 400 tun uranu s německou firmou Urangesellschaft.
klh čtk